Q2 2021 - Persoonlijke savingsrate

Ahhh de persoonlijke savingsrate! Hoe staat het ervoor na een half jaar van sparen en beleggen in 2021? Zoals altijd eerst weer het overzicht!

P.s. de volgende post en tabel is gebaseerd op alleen Luxe of Zuinig zijn lopende betaalrekening en niet op vrouwlief of de gezamenlijke rekening. Hierover volgt een ander verslag die éénmaal per jaar wordt bijgehouden.

Q2 2021 - Persoonlijke Savingsrate

 Q2 vs Q1

Het tweede kwartaal van het jaar is altijd het leukste kwartaalvan allemaal qua financiën. De bonus komt binnen in April inclusief de salarisverhoging. En de maand erop krijg je ook nog eens het vakantiegeld uitgekeerd! Hoewel die laatste natuurlijk een wassen neus is, want ja ik heb hem liever gewoon elke maand, is het toch een leuk extraatje die weer binnenkomt.
De bonus dit jaar was ook weer een leuk bedrag (het voordeel van een bedrijfstak waar corona juist voor een impuls zorgt), hoewel hij lager was dan vorig jaar, maar dat kwam vanwege een lager bonuspercentage bij mijn huidige werkgever. Daar tegenover stond wel dat mijn standaard maandelijkse inkomsten structureel hoger werden wat effectief gezien aan het einde van het jaar netto meer oplevert dan de bonus. Hierdoor heb ik niets te klagen daarover gezien de bonus als extra nadeel heeft dat deze prestatiegericht is en hij ook wel eens kan tegenvallen. Bovendien was er ook dit jaar weer een leuke salarisverhoging die plaatsvond wat maandelijks toch weer een leuke boost veroorzaakt in de inkomsten. 
Hierdoor kruip ik steeds dichter naar het netto bedrag wat ik ook ontving voordat ik ouderschapsverlof opnam. Een leuke gedachte dat de dag vrij zo “gratis” wordt hoewel dat natuurlijk alleen jezelf foppen is. 

We dwalen af, hoe staat het ervoor in Q2 2021 met de savingsrate!
Nou ik kan en mag niet klagen zullen we maar zeggen. Zoals de vorig keer gemeld heb ik inmiddels twee kolommen met savingsrate. Één die geen rekening houdt met wat er op de betaalrekening blijft “kleven” en één die daar wel rekening mee houdt. 
Voor april zie je hier duidelijk het verschil het verschil tussen de twee types. Zo is in maart nog te zien dat door de extra inleg en het hoge bedrag dat nog beschikbaar was op de lopende rekening de SR ver boven de 100% komt, en in april zie je juist het omgekeerde effect plaatsvinden met een SR onder de 50%. Om dit soort “extremen” eruit te halen is de kolom SR + betaal zo handig om mee te werken. Daarin zie je dat ik in april,mei en juni een SR van boven de 75% heb behaald! Ver boven het streven van 65% die ik wil halen dit jaar. 

Hierdoor is na een half jaar 2021 mijn totale SR uitgekomen op 78,20% en mijn SR+betaal op 76,36%.
Gemiddeld per maand kom ik uit op een SR van 87,53% en een SR+betaal van 74,58%. Een mooi prestatie en tot op heden boven verwachting.

Vooruitblik op Q3

Hoe mooi bovenstaande cijfers ook zijn, zal er zeker een einde aan komen in het aankomende kwartaal. Geen mooie bonussen of extraatjes meer. Nee alleen nog maar het basis salaris wat binnenkomt. Daarnaast zijn er wel aankomende periode uitjes gepland. Zo is er de vakantie die eraan komt en zeker extra kosten met zich meebrengt. Evenals een ander weekendje weg wat voor extra kosten gaat zorgen. Gezien dit soort kosten nog steeds via onze eigen persoonlijke rekeningen lopen en niet de gezamenlijke verwacht ik daar dus echt wat van terug te zien. En dan heb ik het nog niet over de verdere versoepelingen die er ongetwijfeld voor gaan zorgen dat we wat vaker weg gaan evenals dat ik dus ook iets vaker in de verleiding kan komen om iets te zien wat ik graag wil hebben. Na 1,5 jaar echt vrijwel niets gekocht te hebben vermoed ik dat ook hieraan een einde gaat komen. Ook zal in Q3 naar verwachting de “van spaarrekening” eens gebruikt gaan worden om ervoor te zorgen dat de cashreserves naar beneden gaan. Het patroon en de extra inleg naar beleggingen heeft tot op heden er nog niet voor gezorgd dat de spaarrekening aangeraakt hoefde te worden maar nu er geen extra inkomsten tegenover staan zal dit hopelijk wel eens gaan gebeuren.

Met andere woorden. Q3 kan zomaar ineens anders lopen dan gedacht, en ik denk dat vele andere Nederlanders ook zomaar opeens een iets groter gat in de portemonnee zullen krijgen.

Hoe zit het met jullie savingsrate in Q2 2021?

Q2 2021 gerelateerde posts

Q2 2021 - Autokosten

Q2 2021 - Persoonlijke savingsrate

Q2 2021 - Huishoudboekje

Q2 2021 - Energiekosten

Q2 2021 - Beleggingen

Reacties

Gefeliciteerd met je savings rate! Ik hou geen rekening met wat we over blijft op mijn betaalrekeningen. Op de vaste lasten budgetteer ik altijd te ruim. Better safe than sorry.
Mijn budget onderhoud hou ik ook buiten beschouwing en dan haal ik, ondanks dat ik bewust maandelijks minder netto laat betalen, met gemak de 45%.

Daarbovenop komt de jaarlijkse betaling van mijn bv. Dat is voor 2,5 maand vakantie. Blijft overal buiten beschouwing.
Dat is ook erg netjes!

Populaire posts