Q2 2021 - Beleggingen

 De laatste update alweer in de kwartaal update. Namelijk de beleggingen. Hoe is het vergaan het afgelopen kwartaal? Laten we weer beginnen met een overzicht.

Q2 2021 - Beleggingen

Q2 vs Q1

Toen ik dit overzicht opmaakte viel ik bijna van mijn stoel hoe hard het ging met de beleggingen. Het vorige kwartaal was ik net boven de 150K gekomen qua waarde, en deze keer zijn we op de valreep van de 175K….. En dat in 3 maanden tijd. Het geeft ook maar weer aan hoe een gekke tijden het zijn want de koerswinsten die er nu plaatsvinden zijn ongelooflijk. Zo ongelooflijk dat ik nog steeds er heilig van ben overtuigd dat dit een onhoudbare situatie is. Als ik het namelijk vergelijk met mijn inleg in dit kwartaal en vorig kwartaal is 50% koerswinst en 50% inleg verantwoordelijk voor de groei….. Tja, we kunnen schermen met 8% rendement enzo, waarbij ik altijd uit ben gegaan van een voorzichtige 5%. Maar 50%…… Daar kan niemand van dromen maar is nu wel de realiteit.

Door onder andere deze explosieve stijging is VWRL ook inmiddels boven de 100 euro gekomen qua aankoopprijs. Ik ben dan ook benieuwd hoe lang we de magische 100 vasthouden. 

Ook was er afgelopen kwartaal natuurlijk weer de jaarlijkse dividend uitkering van Meesman en uiteraard de hoogste kwartaal uitkering van VWRL. De uitkering van Meesman viel mij behoorlijk tegen, maar zal ongetwijfeld nog te maken hebben met de lagere uitkeringen van het afgelopen jaar. Ik hoop dat aankomend jaar hier wat betere cijfers getoond gaan worden, hoewel het natuurlijk een sigaar uit eigen doos is vind ik het een mooi principe. Inmiddels staat het totaal aan dividenduitkering dit jaar al boven de 1000 euro en lijkt het erop dat het, met nog twee kwartalen uitbetalingen, een all time high record te worden. Gezien alles direct geïnvesteerd wordt in hetzelfde fonds waar het uit kwam is het verder meer een papieren exercitie dan echt nuttig. Maar ja je kent mij inmiddels wel…. Excel fan.

Vooruitblik naar Q3

De verwachting als ik zo naar de economie kijk gaat er weinig veranderen. Er is nog steeds geen sprake van aankomende renteverhogingen, of afbouw van steunmaatregelen. Sterker nog Amerika heeft aan Europa gevraagd het vooral door te blijven zetten….. Dus ja deze gekte op de aandelenmarkt zal dan ook zeker dit kwartaal nog aanblijven en daarmee ook onze aankoopstrategie. 
Daarmee komt mijn voorspelling dat we in het najaar van 2021 een beursdip zullen zien ook meteen in het geding. Die uitspraak heb ik meer dan een jaar geleden gedaan toen ik ook zei dat we vanaf dit moment weer vrij konden rondlopen omdat we allemaal een vaccin zouden hebben. Ook die uitspraak is gedeeltelijk niet uitgekomen want we zitten er nog midden in helaas…..
Toch ben ik nog steeds van mening dat zodra de steun van de overheden stopt er genoeg bedrijven zullen gaan omvallen. De vraag is alleen of de consumentenbestedingen blijven doorlopen. Als dat het geval is dan kan het nog allemaal mee gaan vallen. Door de spaarwoede van een hoop mensen is er in ieder geval genoeg geld op de spaarrekening om uit gegeven te gaan worden. Nu alleen nog een bestemming vinden voor al die mensen.

Hoe is het met jullie kwartaal gegaan?

Q2 2021 gerelateerde posts

Q2 2021 - Autokosten

Q2 2021 - Persoonlijke savingsrate

Q2 2021 - Huishoudboekje

Q2 2021 - Energiekosten

Q2 2021 - Beleggingen

Reacties

Anoniem zei…
Hoi Luxe of zuinig,

Het gaat uitstekend net zoals je zelf aangeeft. Derde kwartaal zie ik ook niet als een probleem dat de beurzen zullen dalen ;>)

Ik maak me wel zorgen voor de langere beurs termijn vs FIRE pensioen genieten. Heb je daar zelf een mening over? Is het risicovol om te blijven vertrouwen op de beurs of (fiat) geld?

Ben je deze info wel eens tegengekomen: https://youtu.be/EvflvN9Xvg4 of denk je dat in jouw tijd niet zal overkomen of geen impact zal hebben?

Ter voorkoming:
1) Afbetaald huis?
2) Geen schulden?
3) Blijvende winst uitkeringen?
4) Huur inkomsten?
5) Lange termijn garanderende uitkeringen?
6) Andere garanties?
7) Moestuin?
7) Andere (onbetaalde of ruil) inkomsten?

Klinkt nu heel als een zwart gallig scenario maar wat als.......

(Bovenstaande punten is geen garantie dat bestaande besteding patroon behouden blijft).
Ik heb even gekeken naar je gelinkte filmpje. En er zijn zeker terechte punten die aangehaald worden, al is het voornamelijk het “doem scenario” die daaruit als conclusie getrokken wordt.
Met als kroon op de prijs de aanbeveling van een boek ;-) Maar goed er zaten zeker kernen van waarheid in het filmpje.

Punt is dat het hele systeem gebaseerd is op vertrouwen en dat daar dan ook de basis ligt van een falend systeem. Hetzelfde kan je namelijk zeggen van elk ander geldobject waar een waarde aan wordt gehangen. Gedreven door vraag en aanbod maar bovenal vertrouwen, of het missen daaraan. Kijk nu naar Crypto. Er is net als geld geen enkel onderpand dat eraan ten grondslag ligt. Maar toch wordt er een waarde aan toegekend in de vorm van een vertrouwd middel. De dollar/euro of enig ander betaal object. De waarde van dit object is onderhevig aan tweets van mensen en daarmee een mening. Dit zie je niet snel gebeuren bij de dollar en euro terwijl het principe niet veel anders is. Het is gebaseerd op het vertrouwen dat het geld ingeruild kan worden voor iets anders. Alleen is de basis veel stabieler.

Maak ik mij dus zorgen over de schulden/creatie van geld. Zeker dat is een zorgwekkend iets. Maar zolang het vertrouwen in het systeem blijft bestaan zal het zichzelf gaan uitmiddelen zoals al vele malen eerder ook is gebeurd.
De enige vraag is, HOE, dit precies zal gaan gebeuren….. En dat is waar niemand een antwoord op heeft omdat de economie zo complex is geworden dat tijd het ons alleen kan vertellen.

Daardoor hou ik rekening met dingen die voorspelbaar zijn of aangekondigd zijn tussen nu en 2 jaar. Alles erna is koffiedik kijken en zal je dus op moeten vertrouwen dat het systeem zoals deze nu bestaat nog steeds zal blijven bestaan.
Indien dat niet zo is….. Dan zal er een andere vorm ervoor terugkomen en wellicht de spaar/beleg woede voor niets zijn geweest… Maar goed ik heb vertrouwen dat het allemaal wel goed komt en ga rustig door met mijn tactiek.

Populaire posts