Q2 2021 - Energiekosten

 Ook de energiekosten zijn weer bekend van het tweede kwartaal. Hoeveel gebruikte huize Luxe of Zuinig en hoe staan wij ervoor? Zoals altijd eerst het overzicht.

Q2 2021 - Energiekosten

Q2 2021 - Energiekosten

Q2 vs Q1

April was een rare maand. Het was koud, guur, nat en vooral niet lente/zomerachtig als vorig jaar. En dat is opvallend in vergelijking met vorig jaar want toen was het precies het tegenovergestelde. April is dan ook een dure maand geweest qua gasverbruik. Gelukkig konden we in mei eindelijk de kachel uitzetten en profiteren van de zonnestralen die het huis voldoende opwarmde. Het gasverbruik is dan ook totaal verdwenen in de grafiek. Echter hebben we inmiddels dusdanig veel gas verbruikt in de eerste maanden van het jaar dat we nu al meer hebben verbruikt dan over het hele vorige jaar. De redenen zijn gelukkig te verklaren, maar zuur is het wel.

Met het stroomverbruik zie je ook een dalende trend. En ook deze is goed te verklaren, want hoewel we overal ledlampen hebben zorgt verlichting nog steeds voor een behoorlijk verbruik in de eerste maanden van het jaar. Nu het volop licht is is er een afname hiervan te zien in verbruik. Tevens hebben we de afgelopen tijd vrij weinig tv gekeken en hebben de randapparaten ook niet veel aangestaan. Het beperkte zich tot de Ipads, boeken en vooral lekker relaxen in de avond in het zonnetje buiten. En dat zien we dan ook terug in de juni cijfers. Daar tegenover staat dan weer wel dat alle sonos boxen nog steeds 24/7 aanstaan en dus niet bijdragen aan het effect op besparen. Het is een luxe moment geworden die ik prima zo vind. Investeren in op afstand aan en uit klikkers (en dan bedoel ik niet de goedkope aan/uit klikkers bij de gamma enzo die vaker niet dan wel werken) kost mij meer geld dan het ooit oplevert. Dus ik heb er echt vrede mee zo. Als we weer naar kantoor gaan zal ik nog eens een poging daartoe wagen om het te minderen op dat vlak.

Verder is er eigenlijk vrij weinig spannends gebeurd op het energieverbruik. 

Vooruitzicht Q3 2021

Eigenlijk zijn Q2 en Q3 vrij saaie overzichten op energiekosten. Er veranderd weinig en besparingen zijn niet gepland. Het zijn de “rustige” periodes in huize Luxe of Zuinig aangezien er geen energieslurpende zaken zijn in de zomer of dure gas ketels die voorzien moeten worden van vluchtige gassen. Het vooruitzicht van Q3 is dan ook dat we geen extra gasverbruik zullen hebben (ook niet in september!) en elektra een beetje gelijk blijft aan wat we nu hebben. 
Als dat zo is dan ben ik meer dan tevreden.

Zijn Q2 en Q3 voor jullie ook zo saai qua energieverbruik?

Q2 2021 gerelateerde posts

Q2 2021 - Autokosten

Q2 2021 - Persoonlijke savingsrate

Q2 2021 - Huishoudboekje

Q2 2021 - Energiekosten

Q2 2021 - Beleggingen

Reacties

Geldsnor zei…
Alles behalve saai! Airco aan gehad in juni (heet!) en met airco gestookt in april (koud!). En veel meer de auto opgeladen. En behoorlijk weinig zonneschijn.

Populaire posts