Op hoeveel pensioen heb ik nu al recht?

 Stel, ik stop per vandaag met werken en je zou per vandaag recht hebben op dat bedrag. Hoeveel euro per maand heb ik dan nu recht op? En stel als ik dat laat staan, op hoeveel euro heb ik recht als ik 69 jaar en 3 maanden ben. Ik zocht het uit. (Er vanuitgaande dat ik dan het geld krijg natuurlijk, en alle regelingen nog bestaan)

Op hoeveel pensioen heb ik nu al recht?

Pensioen uitgezocht

Vorig jaar blogde ik al hoe onze pensioenopbouw eruit ziet en hoe het werkt met de verschillende pensioen pilaren in Nederland. Door te weten hoe de drie pilaren in Nederland in elkaar steken is het uitzoeken en berekenen van wat je nu hebt ook een stuk makkelijker want heel veel posten heb je dan niet. Namelijk maar drie ;-).

1st pilaar: AOW

We bouwen allemaal een AOW op in Nederland. Hier hoeven we niet veel voor te doen en wordt automatisch geregeld. De regel is als volgt 50 jaar voordat je AOW uitkering ingaat dien je in Nederland te hebben gewoond of gewerkt. Elk jaar dat je dit voldoet aan deze regel wordt je 2% gekort op je uitkering. Gezien ik geen ambities heb om buiten Nederland te wonen en mijn AOW datum nu op 69 jaar en 3 maanden ligt. Bouw ik pas AOW op vanaf 19 jaar en 3 maanden. Gezien ik nu 34 jaar oud ben en even voor het gemak die 3 maanden vergeet. Heb ik 15 jaar opgebouwd en daarmee zit ik op 30% van de AOW uitkering waar ik nu recht op heb.

Momenteel is de AOW voor partners 832,86 euro netto per maand. Waardoor ik recht heb opgebouwd voor 249,86 euro netto. 

Maar voor de oplettende lezer, als de AOW leeftijd nog verder naar achter gaat, is waar ik recht op heb ook minder vanwege de regel van 50 jaar voordat de uitkering ingaat..... Dit is dus een momentopname op basis van de huidige regelgeving.

2de pilaar: Werkgeversdeel

De 2de pilaar is het deel dat mijn werkgever inlegt voor mij en is gebaseerd op mijn contracts voorwaardes, alsmede de voorwaardes die ze hebben overeengekomen met de pensioenmaatschappij, evenals de wettelijke regels en kaders waaraan voldaan moet worden.

Recentelijk heb ik alle pensioenpotten bij elkaar gegooid in mijn huidige pensioenregeling. Dit was gunstiger voor mij vanwege lagere doorlopende kosten en meer flexibiliteit in het bepalen waarin deze pot belegd moet worden en met welk risico. Hierdoor is een overzicht maken van hoeveel er precies is een stuk makkelijker. 

Als ik nu zou stoppen met inleggen en ik de pot zou mogen opeten kom ik netto op 168 euro euro uit. 

3de pilaar: Prive inleg

Alles wat niet benut is in de 2de pilaar heb je de mogelijkheid om zelf in te leggen via een pensioen spaar/beleggingsrekening. Ik heb hier al eerder blogposts over geschreven. Hoe je hier gebruik van kan maken. Maar in ons geval heb ik inmiddels alle gaten van de afgelopen 7-8 jaar benut door netjes in te leggen.

Als ik nu de mogelijkheid had om dit uit te betalen. Hebben we recht op 76,67 euro per maand.

Totaal in 2021

Bij elkaar opgeteld komen we uit op 494,13 euro per maand waar ik nu recht op zou hebben. Wat toch al een leuk bedrag is!

Toekomst kijken

Maar met deze informatie kunnen we ook in de toekomst kijken, want stel ik blijf werken, leg niet meer opnieuw in de 3de pilaar op hoeveel geld kunnen we dan rekenen vanaf 67 jaar en 69 en 3 maanden?


En heel eerlijk, valt me dit een beetje tegen...... Laten we voorop stellen dat ik niet van het meest positieve scenario uit ben gegaan maar van het middelpunt en ook geen rekening heb gehouden met inflatiecorrectie e.d. Maar dan nog vind ik dat het pensioen uit de tweede pilaar behoorlijk tegenvalt. Dus ben ik even wat dieper in de berekening gedoken bij mijn pensioen aanbieder en blijkt dat ze zelf een berekening maken op basis van andere uitgangspunten dan de wettelijke uitgangspunten. 

Zet ik de switch om naar de wettelijke berekeningsmethode ga ik er opeens 500 euro per maand netto op vooruit in dit scenario wat op zich opzienbarend is. Ze geven namelijk niet precies aan waarom ze pessimistischer zijn dan de wettelijke berekening. Daarom heb ik ook nog mijn pensioenoverzicht erbij gepakt op mijnpensioenoverzicht.nl. Hier wordt het nog bonter en kan ik rekenen op 750 euro netto per maand meer. Wonderlijk dat er zulke grote verschillen tussen zitten.

En nu?

En dat is denk ik ook precies het probleem met dit soort berekeningen, evenals eigen berekeningen. Er zijn zoveel variabele, uitgangspunten, assumpties en vooral verwachtingen die over zo een lange tijdsperiode enorm kunnen verschillen dat er geen zinnig woord over te zeggen is op hoeveel pensioen ik zal gaan krijgen.

Conclusie is wel dat ik blij ben dat we gekozen hebben om gebruik te maken van de 3de pilaar (en deze ook blijf spekken waardoor het bedrag hopelijk blijft stijgen wat ik per jaar kan ontvangen) evenals een eigen gebouwde 4de pilaar ernaast om eventuele tegenvallende resultaten in de eerste twee pilaren op te kunnen vangen. 

Hoe staat het met jullie pensioen opbouw?

Reacties

Mr Groeigeld zei…
Mijn/ons pensioen is later veel meer san we nodig hebben. Dat gaan we dus gebruiken om eerder te stoppen.

Wat vreemd dat er zoveel verschillende getallen uitkomen. Niet als reclame bedoeld, maar vanwege de reden dat ik graag zelf wil weten hoeveel pensioen ik krijg op welke leeftijd heb ik laatst gedeeld hoe je het zelf kunt berekenen: https://groeigeld.blogspot.com/2020/02/je-pensioenopbouw-berekenen.html
Op zich is het niet zo vreemd, op zoveel jaar een verschil van 1% rente kan behoorlijk doorwerken. Daarom is het nu ook nog zo onbetrouwbaar, naast het feit dat ook natuurlijk de regels van een pensioen over de jaren ongetwijfeld gaan veranderen.

Koffiedik kijken is het!

Leuke blogpost trouwens!

Populaire posts