Fiscaal Groen sparen - weer mogelijk per 1 april!

 In februari blogde ik er al over. Over groen sparen! Want het is bijna 1 april en dat  betekent dat er weer mogelijkheden zijn dit jaar om gebruik te maken van dit fiscale voordeel.

Fiscaal Groen sparen - weer mogelijk per 1 april!

Moneyou

Zoals gemeld is Moneyou ermee gestopt, en gaan ze dit jaar geen nieuwe groen deposito/spaarrekening meer aanbieden. Dat houdt in dat ik op zoek moest naar alternatieven. Zoals ik in mijn vorige blogpost aangaf zijn er alleen niet meer zoveel opties waar je heen kan. Het begint erg karig te worden. Maar toch moet ik snel een keuze hierin maken omdat er ook maar een beperkt aantal deelnemers kan meedoen aan dit fiscale voordeel doordat de bank maar een X percentage aan geld hierin mag stoppen volgens de regels.

Rabobank

Rabobank is de eerste die dit open zet per 1 april van dit jaar en waar het mogelijk is om via groen sparen weer in te leggen. Geen enkele andere bank (ING en ABN als enige andere optie) heeft nog aangegeven wanneer dit gaat plaatsvinden. Er is dit jaar alleen wel iets “geks” aan de hand want hoe een fan ik ook ben om gebruik te maken van dit fiscale voordeel met 0% rente is dit jaar het rentespook ook aangekomen op groen sparen.

Rabobank gaat namelijk -0,5% rente heffen..... En dat vreet behoorlijk aan het “voordeel” dat je kan krijgen. Hiervoor heeft de Rabobank zelf al gelukkig een rekenvoorbeeld voorzien, wat mij weer scheelt te rekenen.

Fiscaal groen sparen - rekenvoorbeeld

Zoals je kan zien is er nog steeds een voordeel om gebruik te maken van groen sparen doordat je minder vermogensrendementheffing (VRH) hoeft te betalen. Echter het fiscale voordeel van 0,7% ben je vrijwel helemaal kwijt aan de negatieve rente. Het voorbeeld gaat uit van bedragen boven de 100.000 euro waardoor je in de tweede schijf van de VRH uitkomt. Het maximale rendement komt hiermee op 1,6% wat nog steeds een prima voordeel is ten op zichtte van gewoon los laten staan. Voor mensen met meer dan een miljoen kunnen een voordeel behalen van 1,96%. Maar alles lager dan 100.000 kwam maximaal 0,79% behalen. Zelf val ik in de categorie 1,6% waardoor het zeker moeite loont om alsnog te kiezen voor groen sparen.

Ga ik in zee me Rabobank?

Er is alleen een grote maar. Want hoewel de ING een maximale inleg heeft en daarom niet aantrekkelijk is, heeft ABN en ING nog geen woord gerept hoe zij omgaan met de rente. En dat vind ik toch zorgelijk om nu zomaar blind in te springen bij Rabobank. Want als ING of ABN een rente van 0% gaat hanteren scheelt dat toch weer 0,5%. 

Ik heb nog twee dagen om te beslissen wat ik ga doen, maar wachten op ING en ABN kan wellicht nog maanden duren. Of misschien stoppen ze er wel mee. Er zijn nergens garanties dat ze dit open gaan gooien voor het publiek. Het kan namelijk ook alleen onder een selecte groep mensen worden gedeeld waarna het generieke publiek (ik dus) achter het net vist.

Ik ben in dubio.... Nog maar even goed over nadenken!

Reacties

 1. Nu maar hopen dat het geen grap is :-).
  Zelf ben ik aan het overwegen om volledig weg te gaan bij Rabobank als klant. Ben een beetje klaar met ze.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had er ook aan gedacht ja, maar goed het is een bank..... die houden nooit zo van grapjes ;-)

   Verwijderen
 2. Stap anders gewoon in bij de Rabo en als er ergens anders een betere rente is, gewoon weer overstappen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat overstappen kan niet. Je zet je geld voor een jaar vast. En er is een limiet op hoeveel je kan inleggen om gebruik te kunnen maken van de fiscale voordelen.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts