Q4 2020 - Huishoudboekje

 Ahh het befaamde huishoudboekje. Met de cijfers die compleet zijn van 2020 is dit de laatste huishoudboekje update van 2020. Alle cijfers zijn rond en dit is het eind resultaat van de afgelopen 12 maanden.

Q4 2020 - Huishoudboekje

Inkomsten

Er valt weinig nieuws te melden het laatste kwartaal. Alles is gelijk gebleven met 3 maanden geleden. Pas in Q1 2021 zal er weer wat wijziging gezien de kinderopvangtoeslag zal veranderen, evenals de hypotheekrenteaftrek. Maar daarover meer in het nieuwe kwartaal.

Vaste lasten

Ook hierover is er weinig te melden in vergelijking met het afgelopen kwartaal. Deze zijn namelijk niet gewijzigd in het laatste kwartaal. Pas vanaf Q1 2021 zullen hier weer wijzigingen in terug te vinden zijn.

Variabele kosten

Hier ben ik weer in de excelsheets gedoken en heb de gemiddelde kosten erbij gehaald. Deze zijn gemiddeld over het hele jaar van 2020. Wat opvallend is, is dat alle uitgaven op twee posten na omlaag zijn gegaan. En die posten zijn precies de aankopen. Ook wel te verklaren, want beide hebben te maken met de sinterklaas aankopen. Al vele maanden zijn deze gedaald en het is dus niet verassend dat deze zijn gestegen. Hetzelfde geldt voor de overige kosten die allemaal dalen. 

Kwartaal op kwartaal vergelijken is in deze maanden ook een beetje overkill. Er wijzigt weinig, zoals we in eerdere kwartalen wel hebben kunnen zien. Daarom was ik ook benieuwd naar het verschil tussen 2019 en 2020.

2020 vs 2019

Als we december 2020 vergelijken met december 2019 dan zien we dat er wel behoorlijk wat is veranderd. Zo zijn de inkomsten met 600 euro per maand minder geworden. Dat is in werkelijkheid meer, vanwege de salarisverhogingen die wij beide hebben mogen ontvangen, maar een eerlijke december op december vergelijking laat een verschil zien van 600 euro.

Qua vaste lasten zijn we echter ook 600 euro meer gaan uitgeven. Geheel toe te schrijven aan de opvangkosten voor onze kleine meid.

Qua variabele kosten zijn we echter 700! Euro minder gaan uitgeven, en dit geeft eens te meer maar weer aan dat de echte impact zit in deze uitgaven en hierop besparen per maand enorm kan uitmaken. Een groot gedeelte zit hem natuurlijk in de pandemie waardoor we minder konden uitgeven, maar ook door bewust ermee om te gaan.

Uiteindelijk komen we op ongeveer 400 euro verschil uit per maand dat we minder kunnen sparen ten op zichtte van vorig jaar. En dat is toch een behoorlijk bedrag, zeker als je dat keer 12 doet.  Gedreven door minder werken, meer uitgaven vanwege de kleine en de pandemie die het effect doet verzachten had de klap nog veel groter kunnen zijn. Over het algemeen ben ik dan ook erg tevreden met de kosten zoals die dit jaar uiteindelijk zijn geworden.

Vooruitblik naar 2021

De vraag is hoe 2021 eruit gaat zien. Ik vermoed dat de hogere kosten het gaan winnen, want inkomstengroei verwacht ik niet dit jaar. Wellicht wordt ik verrast, maar nergens vanuit gaan is een betere gemoedstoestand. Het verschil van 400 euro zal dus groter gaan worden, maar we hebben nog wat speelruimte in het budget voordat we aan de knoppen hoeven te gaan draaien.

Hoe staat jullie huishoudbudget ervoor in 2020?


Q4 2020 gerelateerde posts

Q4 2020 - Autokosten

Q4 2020 - Persoonlijke savingsrate

Q4 2020 - Huishoudboekje

Q4 2020 - Energiekosten

Q4 2020 - Beleggingen





Reacties

Anoniem zei…
Onze uitgaven zijn flink gedaald. De inkomsten mooi gestegen.
Door corona geven we minder uit aan uitjes/vakantie, uit eten, brandstof, kleding en kapper. Wel behoorlijk wat meer aan boodschappen. We kopen veel meer groenten, bij speciaalzaken en luxer.
We bestellen wel af en toe wat maar door de aankoop van een ander huis letten we wel wat meer op. Daarnaast is bezorgen veel goedkoper dan met 4 personen uit eten (zoon van 21 en dochter van 16)

Volgend jaar worden onze vaste lasten veel lager. Lagere hypotheek en rente, zonnepanelen en betere isolatie.
Nic
Unknown zei…
Ik zie in je overzicht de reisverzekering staan. Heb je overwogen deze voorlopig op te zeggen. We hebben dat gedaan en als we weer naar het buitenland mogen dan sluiten we hem weer af scheelt €15 per maand.
Hoi Nic,

Dat is een herkenbaar beeld voor velen denk ik ja. Minder uitgaven overall, maar meer aan boodschappen! Zelf bestellen we eigenlijk nog steeds niets, maar dat heeft er meer mee te maken dat ik koken geen straf vind en het met plezier doe.
Scherp! Maar die laten we doorlopen omdat we verwachten dat we in 2021 toch echt wel weer eens buiten de deur zullen gaan. Dat zal dan voor enkele maanden slechts gelden.
Maar zeker een terecht punt waar ik ook niet bij stil heb staan!

Populaire posts