Huishoudboekje update - April 2020

Het salaris is gestort waarin de salarisverhoging zit verwerkt, kinderbijslag aangevraagd. De potjes zijn weer afgetopt en de inleg richting beleggingsrekening is gedaan. Tijd om alles weer te verwerken in een huishoudboekje update. Het zal niet de laatste van dit jaar zijn, gezien we dit jaar ook een dag minder gaan werken en kinderopvang gaan betalen. Ik heb er deels rekening mee gehouden in deze update, maar we weten pas de exacte kosten als we de eerste afrekening krijgen ook al heb ik het stiekem natuurlijk allang berekend :)
Daarnaast is door dit gekke jaar alle budgetten en verwachtingen onderhevig aan veranderingen door een ander uitgavenpatroon. Mede hierom wil ik ook aan het einde van het jaar de actuals van 2020 gaan vergelijken met de actuals van 2019 om de exacte detail te kunnen zien.

Maar zonder verdere vertraging, het overzicht van april 2020


Inkomsten
Het mag geen verassing zijn na mijn eerdere aankondiging, maar mijn netto salaris is wederom toegenomen. Over heel 2020 zit ik nu op een toename van 454 euro waar ik absoluut niet over mag klagen. Echter zoals al eerder gemeld gaat dat vanaf eind juni veranderen doordat ik een dag minder ga werken en ik dus ook 20% loon mag gaan inleveren.
Vrouwlief heeft een kleinere verhoging gehad, maar alsnog een verhoging. Ook zij gaat de stap maken naar 1 dag minder werken en zal dus ook vanaf juni 20% loon gaan inleveren. Juli is onze eerste maand dat we volledig 4 dagen werken dus na die salarisronde kan ik ook pas aangeven hoeveel er over is gebleven en hoeveel we erop achteruit zijn gegaan ten op zichtte van 2020.

Maar we hebben ook een nieuwe inkomstenbron! Genaamd kinderbijslag. Geen vetpot, maar beter dan niets!
Verder geen spannende mutaties maar wel een doorbraak. Namelijk door de 8000 euro netto grens heen! Het is van korte duur, maar toch een leuk momentje.

Vaste lasten
Hier zijn een hoop dingen nog niet duidelijk voor dit jaar. Zo is de aanslag van de waterschapsbelasting nog niet binnen en is derhalve geel gemarkeerd. Er wordt nu gerekent met het bedrag van vorig jaar wat net te laag zal zijn.
Daarnaast krijg ik ook bijna weer een update van mijn autoverzekering gezien er bijna weer een jaar voorbij is waarmee de kosten hier ook iets lager worden.
De rest staat wel allemaal vast, maar ik vermoed dat dit uiteindelijk een min bedrag wordt ten op zichtte van vorig jaar.

Variabele kosten
Hier wordt het interessant in deze rubriek... Alles staat namelijk op zijn kop. Door corona rij ik 0 km wat vorige maand het geval was, maar ook deze maand, en vermoedelijk ook volgende maand. Boodschappen zijn wel naar verwachting wat hoger, maar een kostenpost zoals vakantie.... Ja die wordt ook niet uitgevoerd.... Met andere woorden, dit is gebaseerd op pre-corona uitgaven en klopt geen hout meer van. Dit is echter wel een substantieel deel van onze begroting wat er dus ook voor zorgt dat hoe minder we uitgeven hoe kleurrijker onze SR wordt. Een onbedoeld positieve uiting van Corona. Alles staat logischerwijs dan ook op geel.

Overall
Aan het einde van de rit ziet het er rooskleurig uit. Die door Corona dit jaar nog wel wat rooskleurig wordt. Een fijne gedachte dat we altijd al onze kosten zo laag mogelijk wilde houden en het nu zijn vruchten af begint te werpen. Daardoor ben ik ook meer gaan inleggen in index beleggen omdat de resultaten dusdanig positief zijn te noemen dat het slim is om dit te investeren. Dit wederom in combinatie met Corona waardoor de beurzen lager staan heb ik mijn maandelijkse inleg verdubbeld van 1000 euro naar 2000 euro.

Een goede update dit keer! Op naar de juli update om te zien hoe we er dan voor staan!

Reacties

 1. De drie vakjes rechtsonder horen denk ik niet roze te zijn; je spaart immers méér.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Petra,
   Het ligt er maar net aan hoe je het wilt zien natuurlijk :) Ja je spaart meer, maar dat is nu toch echt een hogere uitgave ;) Vandaar dat ik investeringen pas NA sparen toon. Ik kan meer sparen, maar kies ervoor om meer uit te geven aan investeringen.

   Verwijderen
 2. Mooi overzicht maar ik begrijp hem denk ik niet helemaal. Is de kolom april nou wat je hebt uitgegeven aan die posten of is dat het budget dat je voor die posten hebt bepaald? Het lijkt er op dat het budgetten zijn, vooral gezien de ronde bedragen bij de variabele kosten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Chris,
   De niet gele vakken zijn definitieve kosten per maand voor 2020 omdat ik zeker weet dat dit niet meer gaat veranderen (lees, jaarrekening gehad of kosten bekend). De gele vakken zijn inderdaad de begrote budgetten die nog niet definitief zijn. Deze zijn gebaseerd op uitgaven van vorig jaar en verwachting dit jaar en kunnen dus nog veranderen ze liggen niet vast.

   Zeker dit jaar met Corona zijn er een aantal budgetten die zeker lager gaan worden (benzine, Vakantie, etc) de vraag is alleen hoeveel lager, dat is erg moeilijk om in te schatten vandaar dat ik ze even aanhou voor nu. Aan het eind van het jaar blik ik erop terug om te zien wat de actuals zijn geworden en hoe goed/fout ik zat met mijn ingeschatte budget.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts