Q4 2020 - Energiekosten

 Ahh de energiekosten van 2020. Een jaar waarin we vanaf maart 2020 thuis zijn en ik verwacht dat we veel meer energiekosten kwijt zijn geweest dan normaal waarin we zeker 10+ uur per dag niet aanwezig waren. Het kwartaal is ten einde en dat betekent een terugblik op Q4 en meteen ook op het jaarverbruik! Hoe verhoudt zich dit tot eerdere jaren? Laten we de cijfers erbij pakken.

Q4 2020 - Energiekosten

Q4 2020 - Energiekosten - grafiek

Q3 vs Q4
Het is duidelijk te zien dat we in dit laatste kwartaal de kachel hebben aangezet. Mijn idee om pas vanaf 1 november te gaan stoken is dit jaar mislukt. Het was simpelweg te koud in huis om niet te stoken. Regen, geen zon en vocht begon voor een onaangenaam klimaat in huis te zorgen. Daarom hebben we gezondigd hier in huize Luxe of Zuinig en in oktober af en toe de kachel aangehad wat resulteert in 23 m3 verbruik. Nog steeds netjes, maar vond het wel jammer dat het nodig was. 
November was natuurlijk stookmaand per uitstek. Vrijwel alle dagen stond de kachel aan, maar omdat het maar niet echt vrieskou wilde worden is het aantal m3 gas dat er doorheen is gegaan nog zeer beschaafd en onder de 100 m3 gebleven met 87m3. December daar en tegen is veel hoger dan normaal. Het is kouder geworden, we hebben aardig wat wind gehad en dat is ook meteen te zien in het aantal m3 verstookt. Met 197 m3 net onder de 200 m3. Dat is aardig meer dan vorig jaar, maar gezien we feitelijk alle dagen hebben gestookt en alle dagen ook thuis zijn geweest heb ik dit jaar ook een ander stookregime erop na gehouden.

Zo deed ik de kachel als we even weg gingen niet meer uit (ook niet al dit meerdere uren was) zodat als we weer thuis kwamen het huis niet zo was afgekoeld. Dit kost natuurlijk meer m3, maar omdat het minder afkoelt hoeft de kachel, als deze weer aanslaat, niet hard zijn best te doen om het weer op te warmen. 
Tot op heden is het nog niet onaangenaam koud geweest in huis, maar of het ook efficiënter is dan ons oude regime, ik ben er nog niet over uit. Gelukkig is dit niet alleen een gevoelskwestie, maar meet ik het ook door de nacht temperatuurdaling in huis bij te houden. Deze statistieken in combinatie met ons gasverbruik, windrichting en andere zaken geeft mij hopelijk in de zomer inzicht of dit echt efficiënter is, of vooral meer alleen comfortabeler voor onszelf. Ik ben erg benieuwd :-)

Elektriciteit is helder natuurlijk, deze is sinds maart behoorlijk hoog, maar is volledig te verklaren door het vele thuis zijn. 

2020 vs 2019

In totaal zijn we dit jaar op 759 m3 gas uitgekomen en 2357 kWh. Over het gas ben ik nog best tevreden en is niet erg veel meer dan in 2019, maar over het elektra verbruik ben ik toch minder tevreden. Sterker nog, het is bijna een 50% toename! Zeker als ik kijk naar het verbruik van eerdere jaren is het verschil enorm.

Q4 2020 - Energiekosten - jaaroverzicht

Al jaren hangen we namelijk rond de 1500-1600 kWh. Op een enkel jaar in 2016 na, gezien we toen de verbouwing thuis deden en de werklui gulzig de stroom nodig hadden om ons paradijs te kunnen maken. Dit jaar kan ik alleen ons zelf de schuld geven van het extra stroomgebruik. Ik heb al eens een blogpost geschreven over hoe wij in deze coronatijd konden besparen op elektra. Maar tot op heden heb ik er nog weinig aan gedaan, sterker nog, met de vakantie in december en het vele koken, ovengebruik, schoonmaak (oven die pyrolyse stand heeft, echt ideaal, maar niet goed voor elektraverbruik) is het op een nieuw maandrecord gekomen van 270 kWh. Ongekend, maar ook niet te voorkomen met ons huidige gedrag.

Vooruitblik 2021
Mijn verwachting is dat we in 2021 nog altijd veel energie zullen gebruiken, we zijn simpelweg meer thuis en dat zal nog zeker tot de zomer gaan aanhouden, als het niet langer is. Dit is iets wat we simpelweg moeten gaan accepteren. Ik zal echter wel nogmaals kritisch gaan kijken naar mijn eigen blogpost waar er bespaard kan worden op elektra om die toch wat te gaan minimaliseren.

Afhankelijk van wat de winter gaat doen zal het gasverbruik ook meestijgen. Januari en Februari zijn traditioneel de koudste maanden in Nederland en dat houdt een hoger gasverbruik in. Ik ben benieuwd of we nog ijs op de sloten gaan zien dit jaar of dat het bij een kwakkelwinter gaat blijven. 

Het wordt weer een interessant eerste kwartaal in ieder geval ;-)

Reacties

Fijn en herkenbaar overzicht! Het vele thuis zijn draagt hier ook bij aan meer verbruik.

Populaire posts