Reiskosten vergoeding

Het is het topic van dit moment in de politiek. De reiskosten vergoeding. Gaan we het nu wel afschaffen, gedeeltelijk of totaal niet. Het leeft in Nederland en dat is goed te merken dat de politiek er zetels mee wilt winnen. Maar wat nu?

Vaak is het zo dat wanneer er een proefballonnetje wordt opgegooid om te kijken wat wij als burgers ervan vinden, om vervolgens een meer geaccepteerde vorm daadwerkelijk te lanceren. Zeker nu zie je met de verkiezingen dat iedereen alle plannen aanpast zodat ze niet veel kiezers verliezen! Het is allemaal politiek. En er zijn nog zat mensen die er ook nog intrappen! De zogenaamde zwevers. Want daar gaat het de politieke partijen om. Mensen die erg wispelturig zijn en net ervoor kunnen zorgen dat ze die paar zetels extra krijgen.

Het zal jullie niet verbazen als ik zeg dat ik VVD stem (wat zeg ik dit nu openbaar?!) Ja ik zeg dit openbaar omdat je je niet hoeft te schamen voor een stem die je uitbrengt. Wat maakt het uit? Iedereen is anders en iedereen denkt aan zijn eigen portemonnee, zo ook ik. En voor mij is de keuze van de VVD vaak de beste keuze voor mijn portemonnee. Niet gebaseerd op politieke agenda, maar op gedane acties! Want we weten allemaal, ze beloven veel, maar geven vaak heel weinig terug :P

Terugkomend op de reiskosten denk ik dat we ons allemaal moeten gaan voorbereiden op een lastenverzwaring. Persoonlijk denk ik dat ze eerst langzaam de belastingvrije vergoeding voor de auto gaan aanpakken en pas over enkele jaren het OV. Een extra koopkracht verlies van 1,5% per persoon per jaar (het klinkt weinig, maar reken het zelf maar eens door hoeveel het is!) Zie ook mijn andere blog hierover heeft voor ons een impact van 1400 euro per jaar extra..... Een hoop geld dus. En dat is iets wat zeker in deze economische crisistijd niet te behappen valt.

Mijn geld staat dus op een beperkte afname van het belastingvrije deel van de auto, en wanneer het economisch beter gaat dat ze dit langzaam gaan afbouwen inclusief de hypotheekrente.

Wat is jullie mening daarover?

Reacties

Anoniem zei…
Een gelijkgestemde?...! Ik stem ook VVD (waarbij ik in voorgaande jaren overtuigd SP stemde...) en ben ook van plan voor mijn eigen portemonnee te stemmen.
In consuminderblogland is hier al eerder een discussie over geweest. De meeste mensen stemmen toch vanuit idealisme en dus vaak links... Hoe weinig geld ze zelf ook te besteden hebben. Ik vind dit geweldig, maar in deze tijd vind ik het niet realistisch om idealistisch te stemmen. We moeten nu niet alleen kijken naar de politieke, economische en sociale ontwikkelingen in Nederland maar ook naar die van Europa.
Er zal bezuinigd moeten worden, hoe de verschillende partijen hun bezuinigingsmaatregelen in de verkiezingstijd ook gaan brengen. Ze moeten zich aan de voorschriften van Brussel houden. Als er straks samengewerkt moet worden door de regerende partijen dan kan er van bepaalde bezuinigingspunten in hun program weinig overblijven!
Ik weet dat er bezuinigd moet worden. We gaan dit zeker merken, vooral de onbelaste reiskostenvergoeding die belast gaat worden. De verhoging van de BTW, energiekosten en in de toekomst: de HRA.
Ik stem dus voor mijn eigen portemonnee, en ga lekker het aflossingsvrije gedeelte van mijn hypotheek aflossen: lastenverlaging en vermindering schuld!
Jolanda zei…
Ik vind het prima hoor, waarom zou je niet mogen zeggen wat je stemt?
Ik weet het gewoon niet meer, ik vind de politiek een grote zooi momenteel. Ik wacht eerst maar eens alle programma's af voordat ik een oordeel vel op wat ik ga stemmen. Natuurlijk let ik daarbij ook op m'n eigen portemonnee, maar ik vind daarnaast dat er onder de VVD veel scheefgroei is ontstaan op het sociale vlak. Dus dat laat ik zeker ook meewegen. Ik vind niet dat we in een overgesubsidieerde samenleving moeten leven maar afschuw ook het Amerikaanse model. Ik blijf vinden dat we zorg voor elkaar moeten dragen, ook al zal dat ten koste moeten gaan van mijn eigen portemonnee. Een evenwichtige en realistische aanpak mis ik bij alle partijen momenteel.
Danny zei…
Ik vind die afname van de reiskostenvergoeding niet eens zo heel slecht, maar dan moeten ze ook niet gaan zeiken dat mensen uit Groningen in Utrecht moeten gaan werken.

Op deze manier wordt de middenklassen niet ontzien, tot zo ver werden alleen de lage inkomens echt de dupe van de crisis.
Danny zei…
Trouwens ik wist niet dat je VVD gezind was. Wat mij betreft denk je aan je eigen "ik". Dat doet iedereen in dit land. Ik ben benieuwd wat je trouwens gaat stemmen zodra blijkt dat je morgen chronisch ziek wordt.

Wat voor mij telt is dat er een partij moet zijn die Nederland (en Europa) op de lange termijn meer hoop geeft dan de laatste twee jaar is gebeurd. De VVD heeft dat niet waar kunnen maken door z'n poppenkastspel met de PVV.

Daarnaast is de VVD tegenstrijdig. Ze vonden jaren lang een hoge eigenwoning schuld acceptabel, maar schuld hebben als overheid wordt door hen gezien als een zonde.

Excuus dat ik je politiek even af viel, maar dit moest eruit :P
Danny zei…
Je vergeet één ding. Europa werd de laatste jaren geregeerd door rechts (op een enkel land na). En dat rechtse beleid heeft nog niet echt geleid tot een oplossing.
DB zei…
Ow ja nog één ding. Als het aan links had gelegen was die HRA 10 jaar geleden al (gedeeltelijk) afgeschaft, maar dat wilde rechts Nederland toen echt niks van weten.

Weet je wat het mooie was van een aflossingsvrije hypotheek? Als je een kapitaal van bijvoorbeeld EUR 250.000,- op de bank had staan en moest kiezen om een hypotheek te nemen of je eigen geld in te leggen, dan nam je een hypotheek. Waarom? Omdat die EUR 250.000,- op de bank veel meer opbracht aan rente dan je aan netto hypotheekrente aftrek moest betalen. Vooral de mensen in de 52% schaal profiteerde hier dik van.

Voorbeeldje:
Als de hypotheekrente 4,0% is (5 jaar vast)op een aflossingsvrije hypotheek hoefde je je geld op de bank maar voor 0,52 (belastingteruggaaf) * 4% ~ 2% weg te zetten om je hypotheek te kunnen betalen. Bij een rente van meer dan 2% maak je dus winst op je hypotheek! Het is vrij eenvoudig om een hoog rendement te halen met beleggingen zonder een al te hoog risico.

Waarom denk je dat de VVD die HRA niet wilde indammen? Juist niet voor de gewone man, nee voor de mensen in de 52% schijf hier in Nederland.

Populaire posts