woensdag 11 september 2013

Missie: Huis beter isoleren Deel 8: Het effect meten van nieuwe kozijnen

In navolging van gisteren zal ik vandaag iets meer melden over hoe ik precies het effect wil gaan meten hoe onze nieuwe kozijnen de isolatiewaarde van het huis hebben verhoogd.

Het effect met de buitentemperatuur

Zoals ik reeds twee dagen geleden in deze blogpost heb uitgeweid, heb ik zowel het effect gemeten met de temperatuur buiten en het aantal m3 gas dat wij verstoken. Het plan is om sowieso hier nog een model van te maken om te kijken of we inderdaad minder zijn gaan stoken. Aan de hand van die post zal ik vorige winter als ijkpunt nemen en deze gaan vergelijken met de aankomende 3 maanden. Dit zal stap 1 zijn.

Het effect van de temperatuur in huis (nachtverlaging)

Daarnaast wil ik gebruik gaan maken van de data die ik nu al geruime tijd verzamel van de binnentemperatuur. S'avonds stoken wij nooit hoger dan 19 graden in de winter. Je kan er dus vanuit gaan dat het s'avonds 19 graden is in huis. Voordat we naar bed gaan, gaat de kachel geheel uit. In de ochtend schrijf ik dan de temperatuur op hoeveel warmte er verloren is gegaan in de tussentijd. Dit vergelijk ik dan met de data van Januari tot April. Mijn meetmoment zal starten vanaf Oktober tot December om zo in 2013 nog te kunnen vaststellen of het daadwerkelijk effect heeft. Al zal ik dat dan nog een voorlopige conclusie kunnen noemen. Na het stookseizoen in April kan ik dan met 2 hele stookseizoenen gaan vergelijken of het inderdaad effect heeft gehad die wel een goed beeld zal kunnen tonen.

 Waar we bij vorst toch al gauw last hebben dat het in huis ook nog maar 12 graden is, hoop ik dat we deze nu kunnen beperken tot 15 graden. De vraag is echter of dit ook haalbaar is. In ieder geval heb ik reeds de data klaarstaan en dus ook een mooie grafiek die ik jullie niet kan onthouden.

Nacht temperatuur verlaging in relatie tot buitentemperatuur
Natuurlijk houdt dit niet rekening met all factoren zoals wind, richting van de wind en zonuren. Maar het verbaasde me al enorm dat er een behoorlijke trend te zien is in data van 4 maanden. Waarbij het bij een temperatuur tussen de 8 en 11 graden ook al met 4 graden in de nacht afneemt! Een behoorlijke daling.

Een te voorbarige voorspelling

Wat ik vanochtend merkte bij slechts 14 graden buiten nam de temperatuur slechts 0,5 graden af! Dat ziet er in ieder geval al positiever uit. Echter mag je nu nog niets zeggen omdat het huis natuurlijk ook nog warm van zichzelf is. In de winter is de ondergrond ook koud. 

Een leuk experiment in ieder geval, en ik ben heel erg benieuwd of we verschil gaan merken in de verlaging van de temperatuur. Ik hou jullie op de hoogte!

2 opmerkingen:

 1. Wat is de reden dat je de kachel voor je naar bed gaat helemaal uit zet?

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als we dat niet doen zitten we zo op 25 m3 per dag. Dat vind ik toch wel heel erg veel van het goede. Het scheelt dus honderden euro's. Uiteraard is het wel zo dat we het voor dit jaar nog eens moeten aankijken omdat we natuurlijk nieuwe kozijnen hebben.

   Verwijderen