De belastingaangifte van 2022

 Het is maart en dat betekent ook dat we weer de belastingaangifte mogen/moeten doen. Luxe of Zuinig ging er deze week even voor zitten om het weer voor elkaar te krijgen samen met vrouwlief. Wat is het eindresultaat?

De belastingaangifte van 2022

Voor ingevulde formulier

Net als elk jaar is het formulier netjes gevuld met vrijwel alles. In ons geval missen er altijd een paar zaken die we handmatig moeten invullen, maar dat is zo weinig werk dat het vrij simpel is te regelen. Je moet het alleen niet vergeten natuurlijk. Verder hebben we geen grote aftrekposten, op inleg van lijfrente na dan. Tijd dus om het laatste trucje te laten plaatsvinden op de belastingaangifte.

Slim schuiven

Want als je ongeveer weet hoe de belastingboxen werken en waar de grenzen zitten kan je slim schuiven tussen jezelf en je fiscaal partner het zogenaamde “verdelen”. Bovendien hoef je pas te betalen vanaf €48. Luxe of Zuinig zou Luxe of Zuinig niet zijn als hij niet dit zo optimaal mogelijk inzetten. Zonder juiste verdeling kwam het programma terug met een belastingteruggave van €1401. Dat moest beter kunnen.

Hierdoor is de uiteindelijke teruggave van de belasting uitkomen op €1951. Wat tegenvalt ten op zichtte van vorig jaar, gezien toen we een soortgelijk bedrag hebben ontvangen na het invullen van de belastingaangifte maar we nog getrakteerd werden op extra compensatie. Dat is dit jaar wel anders. Want dit is al de uiteindelijke berekening.

De verklaring hiervoor is te vinden in de volgende aspecten.

1. Ons box 3 vermogen is in 2022 gegroeid met meer dan een ton
2. Ons deel beleggingen is een factor 3 groter geworden wat meer belast wordt
3. We hebben minder ingelegd in onze lijfrente

Dit allemaal bij elkaar opgeteld “kost” ons geld. Maar alsnog hebben we een teruggave weten te realiseren wat niet gek is. 

2023

In 2023 is ons vermogen niet zo onwijs gegroeid als in 2022. Echter door de grote wijzigingen in de pensioenwet en daarmee in de mogelijkheden van de lijfrente inleg. Kan het uiteindelijk wel een een groot verschil gaan leiden op de belastingaangifte van 2023 met mogelijk veel geld terug. Ik ben in ieder geval benieuwd hoe die eruit gaat zien, maar goed voordat ik dat pas weet zijn we alweer een jaar verder

Hoe is het met jullie belastingaangifte?


 

Reacties

 1. Meer door minder17 maart 2023 om 13:17

  Ik las hier en daar dat mensen bezwaar maken voor 2022 tegen de belasting op beleggen daar de winst lager ( of negatief) was dan de betalen belasting. Wat doe jij hiermee?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga dat zelf niet doen. Dat zou namelijk ook betekenen dat we bij winsten extra veel moeten betalen. Dan zal je alsnog mensen hebben die dat niet eerlijk vinden. Er is een regelgeving bedacht en dat accepteer ik gewoon zoals het is. En mocht het alsnog niet geaccepteerd worden door de rechtelijke macht, verwacht ik dat dit dan voor iedereen gelijk wordt getrokken. Immers gelijke monniken gelijke kappen. Dat laatste gebeurd nu natuurlijk niet maar daar komt een groepszaak voor waar ik benieuwd ben naar de uitkomst.

   Verwijderen
 2. Die is al weg. Dit jaar redelijk wat teruggaaf vanwege de aankoopkosten van ons huis vorig jaar. Dat is dus mooi meegenomen. Wel nog een minpuntje gevonden rond pensioenbeleggen, meer daarover komende maandag.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts