Één jaar koffie - de hoeveelheid koffie van een Jura E8

 Iets later dan origineel gepland, januari, maar zeker niet vergeten. Een blogpost over ons koffiezet apparaat. In navolging van Geldnerd heeft Luxe of Zuinig ook met veel plezier een Jura koffiezetapparaat gekocht. En net als Geldnerd houdt Luxe of Zuinig de statistieken bij hoeveel kopjes koffie er worden gezet :-) Tijd voor een terugblik op een jaar lang koffie uit onze Jura E8 en de kosten daarvan.

Één jaar koffie - de hoeveelheid koffie van een Jura E8

Statistieken

Luxe of Zuinig kan zijn koffiezetapparaat uitlezen om te zien hoeveel kopjes koffie er zijn getapt en, ook heel belangrijk, het aantal reiniging momenten dat het apparaat is ondergaan. Laten we daar eens mee beginnen.


In totaal hebben we in een jaar tijd 1843 kopjes getapt uit het apparaat en 122 kopjes heet water a 300ml. Opvallend hierbij is dat we 0 keer de poeder koffie hebben gebruikt, terwijl mijn gedachte toen toch echt was dat we dit juist wel zouden gebruiken. Specifiek voor decaf koffie. Echter mijn vrouw heeft de voorkeur voor de Nespresso decaf cups vanwege het gemak. 
Voor de oplettende lezer, inderdaad, dat betekent dat de Nespresso apparaat, die we juist weg wilde, nog steeds in gebruik is. Zeker nu mijn vrouw zwanger is en we hiervoor ook twee miskramen hebben gehad drinkt ze al zeker een jaar Nespresso cups (weliswaar huismerk cups) waardoor bovenstaande statistieken dan ook enigzins vertekend zijn want momenteel ben ik de enige drinker van de koffie. Ze maakt echter wel veelvuldig gebruik van de melkschuimportie om zo een “flat white decaf” te creëeren. Dit is ook te zien in de statistieken.

Welke koffie specialiteit staat op nummer #1?

We kunnen dan ook stellen dat met stip op nummer #1 met een hoeveelheid van 757 kopjes de Flat White favoriet is in het huis van Luxe of Zuinig. Ik ben echt dit op prijs gaan stellen en als ik ergens anders ben is dit ook de koffie die ik bestel. 

Op #2 zien we Melkschuimportie met een aantal van 698 eenheden. Zowel mijn dochter vind dit erg lekker om te drinken en mijn vrouw gebruikt het voor op haar decaf koffie. Toch is dit aantal niet helemaal eerlijk, want ik gebruik ook deze optie om het melkslangetje te reinigen na gebruik van melkproducten. Dit is een snelle reiniging en scheelt weer schoonmaakmiddelen om hem even door te spuiten. In ieder geval wordt er gretig gebruik van gemaakt.

Alleen al door deze twee varianten is het melk verbruik gestegen in huize Luxe of Zuinig, want we gebruiken uitsluitend volle melk voor melkschuim. We hebben met gratis producten ook de barista melk, haver melk en andere varianten geprobeerd maar die zijn sowieso duurder, als dat ze eigenlijk helemaal niet lekkerder zijn als volle melk. 

Voor bezoek, of voor mijzelf is de normale koffie optie #3 met 164 malingen gevolgd door #4 lungo barista, wat koffie met een scheut heet water erbij voor een andere smaakbeleving wat we 122 hebben gemaakt.

Op #5 komt dan heet water, wat ik vooral gebruik als ik alleen thuis ben om een kop thee te maken. Sneller en economisch zuiniger dan de waterkoker aan te zetten, maar wel een iets andere smaakbeleving omdat het water niet “kookt”. Toch smaakt het prima en is voor mij zelf helemaal prima.

De overige koffie smaken gebruik ik weinig tot niet en zijn meer probeersels geweest of als bezoek erom vraagt om het te proberen. Je kan daarmee wel stellen dat we echte melk liefhebbers zijn.

Onderhoud

Tja voor de echte nerd in mij vond ik het toch ook wel fijn om te weten hoeveel “onderhoud” we hebben uitgevoerd en dat viel me toch best vies tegen hoevaak ik op die knoppen heb lopen drukken of hoe vaak het apparaat zelf lekker zijn ding doet.

Automatisch:
- Koffiespoelingen: 817
- Melksysteem spoelingen: 299

Manueel:
Melksysteem reinigingen: 41
Reinigingen: 6
Ontkalkingen: 4
Filtervervangingen: 1

Hierbij moet ik wel stellen dat we qua onderhoudsproducten direct, na het op maken van de promo producten, over zijn gegaan op alternatieve merken qua schoonmaken. Zo ook met de filter. Dit is, zeker in ons gebied, lariekoek dat dit nodig is want we hebben erg zacht water. Na het opmaken van de meegeleverde filter was dit dan ook het eerste wat absoluut niet werd vervangen. Het apparaat wil dan wel dat je graag gaat “ontkalken” en dat doe ik dan ook netjes, maar zeer zeker niet met de Jura producten want die zijn een veelvoud aan kosten.

In totaal zijn we voor onderhoudsproducten het volgende kwijt:

- 250 reinigingstabeletten
- 50 ontkalkingstabeletten
- 1 liter geconcentreerde melksysteemreiniger (hier kan je liters en liters en liters mee maken)
- 6 melkschuimslangen

In totaal voor €58,08 kwijt. Kijkend naar de hoeveelheid schoonmaken die het apparaat doet lijkt het me duidelijk dat je hier vele jaren mee rond kan komen voor een totaalprijs waar je net 3 Jura filters voor kan kopen…… Tja ik weet niet, maar de inhoud is precies hetzelfde alleen staat het merknaampje Jura er niet op. Ik geloof het wel en na meer dan een jaar aan gebruik werkt alles prima neer behoren.

De kosten

Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik jaloers ben op Geldnerd zijn excelsheet om de kosten per kopje te berekenen, maar ik heb absoluut niet bijgehouden hoeveel koffie we erdoorheen gejaagd hebben. Noch hoeveel melk het apparaat gebruikt per sessie, omdat we ook melkschuimporties doen die andere hoeveelheden uitspugen. Het enige wat ik kan zeggen is dat het qua onderhoud duurder is dan een Nespresso, maar goedkoper dan Jura merk onderhoud. Tevens durf ik te zeggen dat we goedkoper zijn dan Nespresso die nu 0,45 per cup rekenen. Maar ook dat het duurder zal zijn dan filterkoffie, mede door de melkvariant koffie die we veelvuldig drinken.

Persoonlijk denk ik dan ook dat we rond de 0,22 - 0,27 cent per bakkie uitkomen afhankelijk van wat de voorkeur heeft. Dit komt overeen met wat Geldnerd heeft berekend en zal nog iets gaan dalen zodra mijn vrouw ook volledig overstapt op Jura koffie, na haar zwangerschap. Exacte kosten moeten jullie mij daarbij schuldig blijven, maar dit komt ook overeen met mijn eerdere berekende bedragen voor filterkoffie en Nespresso. En bierviltjes berekeningen zijn prima hiervoor in mijn ogen ;-). 

Blij met de keuze?

Toentertijd had ik een aantal eisen daar kwam na een proefsessie uit dat een goede cappuccino een must is. Dat was dan ook de rationale voor de duurdere E8 in plaats van de E4. Na een jaar dit apparaat in gebruik te hebben durf ik wel te stellen dat dit niet een hype momentje was maar ook echt onze voorkeur heeft. De E8 is met uitstek een machine voor melkproducten en ik heb er nog geen moment spijt van gehad. Wat we wel verkeerd ingeschat hebben is dat mijn vrouw eigenlijk, op melkschuim na, geen gebruik maakt van het apparaat en ik de enige ben die echt dagelijks koffie eruit drinkt. Maar aankomend jaar zal dat anders worden en verwacht ik dit ook terug te gaan zien in het aantal bakkies koffie dat getapt wordt.

Daarnaast is het gemak van een kop thee uit de machine of als je het nodig hebt gewoon normale koffie of een variant daarop echt fijn. De koffiesmaak is heerlijk en verschil in bonen is ook echt te proeven. Dat proberen heeft er toe geleid dat we nu een vast merk hebben voor acceptabele prijzen want het is gewoon van de supermarkt. Elke keer kwam die eruit als prima allrounder wat erg fijn is voor de prijs per bakkie. We hebben duurdere koffie geprobeerd maar vinden het simpelweg niet waard. Ja je proeft verschil, maar dat af en toe eens gebruiken zorgt voor een speciaal bakkie, en zeker in het geval van een cappuccino of flat white maakt de melk meer uit dan de koffie ;-)

In ieder geval staat het apparaat te pronken in de keuken en hebben we nog steeds gasten die met plezier bij ons koffie drinken en dan toch een ander smaakje willen dan thuis. Dat zorgt ook voor leuke variaties en probeersels.

Wij zijn tevreden in ieder geval! Hoe is het met jullie koffiezet apparaat?
Reacties

Zo weinig voor een bakkie. Het wordt tijd dat die er eindelijk komt. Ik dacht dat dat apparaat ieder jaar voor een onderhoudsbeurt weg moest. Ik ga het uitzoeken.
Ik hoop dat deze zwangerschap goed verloopt.
Nee hoor, hij hoeft niet elk jaar voor service weggebracht te worden gelukkig. Dan zou ik ook drie keer achter op mijn hoofd hebben gekrabd. Het onderhoud is gewoon zelf te doen.

Bedankt voor het vragen naar de zwangerschap. Afgezien van de gebruikelijk kwaaltjes gaat alles helemaal naar behoren gelukkig!
Meer door minder zei…
Als je er van geniet en de kosten zijn redelijk dan is het toch prima.
Zelf zou ik geen behoefte hebben aan een apparaat wat iets meer is dan 1 knop die ik moet indrukken.
Geldnerd zei…
Ha! Welkom bij de koffiebloggers! En het is een goede reminder dat ik alweer bijna moet beginnen aan de voorbereiding van mijn eigen jaarlijkse blogpost over de koffie. Onze machine staat alweer bijna drie jaar tevreden te snorren in de keuken, vanochtend heeft ze (we identificeren onze Jura S80 als vrouwelijk) nog een reiniging gehad. En @OpnieuwBeginnen, onze machine is nog nooit voor een onderhoudsbeurt weggeweest. Gewoon een reinigingsprogramma draaien als de machine erom vraagt.
Hij komt er! Vanaf de winkel in de buurt.
Anoniem zei…
Wat een fijne blog weer! Hier sinds 2 weken een Jura E4, nadat zijn voorganger de Impressa C60 het 11 jaar had volgehouden. (En heel veel bakjes had getapt, we nemen hem ook altijd mee op vakantie als we een huisje huren. 😊) Zo te lezen zijn we nog te braaf met de onderhoudsmiddelen van Jura. Welk merk onderhoudsproducten gebruiken jullie, als ik vragen mag. Cleo
Veel plezier ermee!
Welke Jura is het geworden?
Hoi Cleo,

Ik gebruik de volgende producten van amazon (geen affiliate link). Ze zijn allemaal wel gestegen in prijs zag ik.

250 Cleaning tabs:
https://www.amazon.nl/gp/product/B075JKJC4H

50 ontkalkings tabs:
https://www.amazon.nl/gp/product/B088QHBHHV

Geconcentreerde Melkschuimreiniger:
https://www.amazon.nl/gp/product/B01CES4XE4

Melkslangen:
https://www.amazon.nl/gp/product/B09BDW69QN

Het is de JuraZ6 geworden en gekocht in Nieuwegein bij Randstad koffiespecialiteiten. Een tweedehands heeft 4300 kopjes reeds gezet en nieuwprijs was ongeveer 2500 euro. Prima geholpen, goede parkeergelegenheid. Ik kocht 1 kilo arabica bonen.
De Jura Z6 is het geworden. Tweedehands van randstad Koffiespecialist in Nieuwegein. Er zijn reeds 4300 kopjes mee gezet. Nieuwprijs was duur. Ik kocht hem voor €1000,..
Voordeel was parkeergelegenheid en goede uitleg.
Gefeliciteerd! Dat is inderdaad een mooi apparaat!
Anoniem zei…
Dank voor de linkjes, ik ga dit bestellen. Wat een verschil met de Jura prijzen zeg...
Helaas heb ik problemen met de koffiebonen van onze Duitse supermarkten. Morden terug. Er zijn maar weinig koffiebonen soorten die gebruikt kunnen worden. Een koffieboon van Jumbo La Place, maar niet alle bonen. Er is geen Jumbo in mijn buurt.
Welke bonen gebruiken jullie?

Populaire posts