Q4 2022 - Persoonlijke savingsrate

 Het is iets later dan normaal, want we hebben bijna Q1 2023 alweer erop zitten, maar door afwezigheid een verlate Q4 rapport. Snel gevolgd door Q1 2023.

——

Ahhh de persoonlijke savingsrate! Hoe staat het ervoor  na het vierde kwartaal van 2022? Zoals altijd eerst weer het overzicht!

P.s. de volgende post en tabel is gebaseerd op alleen Luxe of Zuinig zijn lopende betaalrekening en niet op vrouwlief of de gezamenlijke rekening. Hierover volgt een ander verslag die éénmaal per jaar wordt bijgehouden.

Q4 2022 - Persoonlijke savingsrate

Q4 vs Q3

Na een rustig derde kwartaal volgt in het vierde kwartaal in december altijd een uitgavenspree. Net als voorgaande jaren wordt er dan een aflossing gedaan op de hypotheek en wordt de zorgverzekering betaald. Hierdoor zijn de kosten per definitie hoger en is het natuurlijk dat onze SR in december de minus in glijdt. Maar wat schetste mijn verbazing. Dit gebeurde niet! We bleven in de plus! Een unicum voor de laatste maand. Maar afgezien van dit laatste zijn er geen spannende zaken te melden in het laatste kwartaal en kabbelde het lekker voort.

2022 als geheel

Afgelopen jaar is mijn totaal SR uitgekomen op 57,33% exclusief betaalrekening en 59,34% inclusief betaalrekening. Dat is daarmee “iets” slechter dan vorig jaar toen beide net boven de 60% uitkwamen. Mijn doelstelling van 65% is daarmee dan ook niet gehaald.

Gemiddeld genomen is de SR wat hoger, dat komt mede doordat ik enkele maanden boven de 100% heb gezeten waardoor ik gemiddeld exclusief betaalrekening op 74,87% ben uitgekomen en inclusief betaalrekingen op 61,94%. Ook dit is net wat minder dan vorig jaar.

Dat is opvallend, want qua netto inkomsten op de betaalrekening scheelt het €19 waar het bij de uitgaven  €1.343 scheelt. Maar het grootste verschil zit hem in een “gebrek” aan inleg naar betaalrekeningen/investeringen van €4.654. Daar staat ook tegenover dat er minder vanuit de spaarrekeningen is gekomen met een verschil van €2.200. Al met al ben ik zelf toch wel benieuwd waar dit verschil nu precies is en zal dit later nog eens uitzoeken want vind het toch vreemd en kan dit verschil niet verklaren. De bedragen die genoemd worden zijn toch zodanig dat dit een aparte blogpost rechtvaardigt.

Maar overall ben ik niet ontevreden over 2022. De investeringspot is flink aangevuld en de FO datum is weer een jaar dichterbij gekomen en daar doen we het allemaal voor. Nu is het aan de beleggingen zelf om te gaan renderen en te zorgen voor een slingshot effect. Hopelijk gaat het dit jaar beter dan in 2022. 

Vooruitblik op Q1 2022


Goed een vooruitblik op 2023 is een beetje gek als maart alweer bijna voorbij is. En om nou een voorspelling te doen van iets wat al is gebeurd dat is een beetje gek. Dus een voorspelling zal ik pas doen in de update van Q1 2023.

Hoe zit het met jullie SR van Q4 2022?


Reacties

Meer door minder zei…
Gaat het bij jullie om de mogelijkheid om eventueel te kunnen stoppen of ga je dan ook stoppen? Welk jaar qua stoppen hebben jullie tot nu toe voor ogen!
Het oorspronkelijke plan is wel om echt te stoppen, maar mijzelf kennende zal ik dat niet doen omdat ik eigenlijk meer maatschappelijk werk wil gaan doen waarbij de vergoeding dan niet ertoe doet. Dat kan dus in de vorm van vrijwilligerswerk zijn of tegen de dan gelende marktcondities wat dan meer een “vergoeding” is dan een absoluut salaris wat nodig is.
Vrouwlief heeft exact hetzelfde, dus ik denk persoonlijk dat we beide blijven werken, maar wel tegen onze voorwaardes en de uren die wij willen. Hoe dat exact gaat worden weten we nog niet :-)

Qua datum heb ik een pagina die ik bijhou hoe ver we zijn en waar ik blogposts verzamel over wat de plannen zijn die kan je hier vinden.

https://luxeofzuinig.blogspot.com/p/blog-page.html

Maar specifiek een datum heb ik in 2020 berekend in deze blogpost:

https://luxeofzuinig.blogspot.com/2020/11/verschillende-fire-bereken-methodes-en.html

Afhankelijk van hoe we FIRE willen worden zal de eindleeftijd tussen de 42 en 53 liggen. Waarbij Geldsnor een terecht punt aanleverde dat het wellicht nog eerder is in de vervolg post daarop :) Maar goed dat hangt dus helemaal aan de factoren af en wat we precies willen. Dat ligt nog absoluut niet vast.

Mijn uiteindelijk doel is dat ik sowieso voor mijn 50st een vorm van FO wil zijn. Maar ga ik voor bijv Barista Fire dan kan dit al rond mijn 42/43 en dat is met een jaar of 6 in mijn geval. De vraag is of ik dat wil… maar again. Nog 6 jaar de tijd om dat te bedenken.

Meer door minder zei…
Oké, je beseft wel dat je dan geld gaat uitgeven aan jezelf hé (ha, ha) , gelukkig heb je nog wat jaren te gaan waarin je jezelf mentaal kan oefenen !!!
:-)
Zeer valide punt haha. Maar inderdaad, moet nog even oefenen.
Anoniem zei…
Zou je kunnen uitleggen hoe je je savings rate berekend? En hoe kan je boven de 100% uitkomen?
Ik deel de verschil (3de kolom van rechts) kolom door de inkomsten kolom om tot een percentage te komen op SR. Deze kan meer dan 100% zijn omdat ik soms meer geld van de betaalrekening af haal dan er maandelijks is binnen gekomen. Daarom heb ik ook de SR+betaalrekening kolom erbij gezet om het eerlijker te maken.
Deze houdt ook rekening met minus bedrag van de betaalrekening van de verschil kolom (3de kolom van links) waarmee je weer in een betere schatting komt van SR.

Populaire posts