Belastingdienst Box 3 herberekening - extra geld terug?

 Tegen alle verwachtingen in kregen wij nog in augustus bericht van de belastingdienst over de nieuwe box 3 berekening! Krijgen wij geld terug en hoeveel dan?

Belastingdienst Box 3 herberekening - extra geld terug

Augustus zou de maand zijn

Een tijd geleden werd er gecommuniceerd door de belastingdienst dat het de verwachting en hoop was dat ze in augustus lieten weten hoe de vermogenstax invloed had op persoonlijke basis. Toevallig zei ik afgelopen week tegen mijn vrouw, goh, ze zeiden toch dat in augustus te sturen….. Maar toepasselijk zei mijn vrouw dat augustus nog niet voorbij was en ik dus geduld moest hebben. 
Hoe verassend was het dan ook dat we binnen twee dagen daarna een *pling* in de emailbox kregen dat er een bericht klaarstond. 
Vol goede moed openende we de brief en wat bleek…. Het was de hercalculatie van de voorlopige aanslag! 

Gelijk of geld terug?

We werden verblijd met het bericht dat we nog eens €1407 extra terug gingen krijgen. Dit is bovenop de €2291 die we al terugkregen. Waarmee we over 2021 nu een bedrag van €3698 zullen ontvangen. Dat is toch wel een leuk extraatje. Want dat is hoe ik dit geld zie. Een extraatje. Maar ik was erg benieuwd hoe ze tot deze conclusie zijn gekomen en dus dook ik de aanslag in zoals we die hebben ingediend.

Methode A en Methode B

Als je op belastingdienst.nl in je ingeleverde aanslag kijkt zal je zien dat deze “geupdate” is. Er is een extra stuk bijgekomen. Onderaan is een herberekening gemaakt waarbij ze met twee methodes werken.

Methode A: Spaartaks oude stijl
Methode B: Spaartaks nieuwe stijl

Methode A is iedereen bekend en is waarop de initiële spaartaks op is gebaseerd.  Methode B is de uitkomst volgende de nieuwe stijl. 
De meest gunstigste voor de persoon wordt gebruikt om de daadwerkelijke berekening op te doen zodat je nooit meer hoeft te betalen, maar wel geld kan terugkrijgen.
In ons geval was methode B gunstiger en dat hield in dat de uitkomst hiervan werd gebruikt in de verdere berekening waarna we op een extra €1407 uitkwamen aan extra teruggave. 

Verdeling

Maar! Er is ook iets wat ik niet zo netjes vind en dat gaf ik al aan in mijn eerdere belastingaangifte blogpost. Ik had gehoopt dat in het geval van een fiscaal partner de “verdeling” tussen de fiscaal partners zo gunstig mogelijk zou zijn. Dit hebben ze zo goed mogelijk proberen te doen. Maar ze hebben het niet 100% netjes gedaan.
Ik had namelijk de verdeling dusdanig gedaan dat ik €48 moest betalen. Dat resulteert in €0 daadwerkelijke kosten. De huidige verdeling is dat deze uitkomt op €1 betalen. Er is nog winst te behalen! Ik ga dan ook binnenkort de belastingaangifte van 2021 opnieuw doen om alsnog uit te komen op €48 betalen en hiermee €47 extra terug te krijgen….
Dat is tenminste, als het belastingdienst programma aangepast is om hier rekening mee te houden! Want dat heb ik nog niet gecontroleerd.

Hebben jullie al de herberekening gekregen op basis van de nieuwe spaartaks regels?


Reacties

Mr Groeigeld zei…
Nee nog niets gekregen hier. Zou iedereen een herberekening ontvangen of alleen de mensen die bezwaar hadden aangetekend? In dat laatste geval zullen we er niet bijzitten.
Iedereen die Box 3 belasting moet betalen zal bericht krijgen. Het bezwaar geldt alleen voor de jaren waarop je daadwerkelijk bezwaar hebt gemaakt.

Het is nog onbekend wat er gaat gebeuren met de mensen die geen bezwaar hebben gemaakt. De overheid moet daar nog een keuze over maken. Maar het zal wel niet gebeuren..

Populaire posts