Q3 2021 - Energiekosten

De herfst is weer aangebroken en dat betekent dat de zomer weer voorbij is. Hoe staan we ervoor met ons energierverbruik? Zoals altijd eerst weer het overzicht

Q3 2021 - Energiekosten
Q3 2021 - Energiekosten


Q3 vs Q2

De zomermaanden zijn de maanden dat de energiekosten laag zijn. Dit jaar is dit niet anders geweest op één verschil na. Namelijk het elektra verbruik. We werken nog steeds thuis en verbruiken daardoor simpelweg nog steeds meer dan, inmiddels, enkele jaren geleden toen we nog wel naar kantoor gingen. Zo was toentertijd het verbruik rond de 115 KwH in de maand. Vorig jaar was dit gestegen naar rond de 200 KwH en ook eerder dit jaar zaten we rond de 200 KwH aan verbruik. Nog steeds een acceptabel verbruik voor 2 volwassen en een kind, maar behoorlijk was meer dan gewenst. 
Dit afgelopen kwartaal valt op dat we in zowel juli als september veel minder stroom hebben verbruikt. Terwijl augustus wel rond de 200 KwH is blijven hangen…… Ik durf het alleen niet te zeggen want het is heel on-Luxe of Zuinigs. Maar ik heb geen idee waardoor dit nu precies komt. Er zijn namelijk geen enkele wijzigingen geweest of aanpassingen. Kijkend op de individuele dagen zijn er in augustus inderdaad drie uitschieters waarbij op een dag meer dan 10 KwH is verbruikt en in september zijn dat er nul. 
Enige verklaring die ik kan geven is dat dit dagen waren met meer wasjes en oven gebruik. Ik weet dat ik in augustus de pyrolyse stand van de oven heb gebruikt en die verbruikt wel een hoop, maar niet zoveel verschil ;-). Ik denk dan ook dat het verschil hem meer zit in de eerder genoemde items. Luxe of Zuinig heeft echter nog steeds niet zijn Sonos apparatuur achter een schakelaar gezet waardoor er makkelijk een besparing te regelen is. Maar ja, de aanschaf van die apparatuur is ook niet goedkoop waardoor de besparing weer minimaal is. Bovendien staat de apparatuur overdag echt zeker 12+ uur aan. De besparing zal dan ook beperkter zijn dan vroeger, toen ik netjes de stekker eruit trok. Gemak mag ook wat kosten.

Verder zijn er op elektra gebied geen spannende zaken te melden. Er is geen apparatuur bijgekomen en geen apparatuur af gegaan. 
Qua gas is er natuurlijk helemaal niets te melden, want hoewel de zomer een typische Nederlandse zomer was, is er geen gas verbruikt voor de verwarming. Wat er wel is gebruikt is zo minimaal dat het niets noemswaardig is.

Vooruitblik op Q4 2021

Het laatste kwartaal is alweer begonnen en dat zijn ook meteen de koude en donkere dagen. Luxe of Zuinig gaat weer proberen de kachel uit te laten tot 1 november. Vorig jaar is dat net aan niet gelukt, maar dat kwam ook omdat we natuurlijk een baby in huis hadden en vrouwlief daar geen concessies mee wilde (en terecht!). Vorig jaar oktober hebben we 23 m3 gas verbruikt was natuurlijk nog steeds verwaarloosbaar was. 
Maar met de verwachtingen tot halverwege oktober ben ik gunstig gestemd dat we een heel eind komen. In huis is het rond de 19 graden en als de zon schijnt (die is nog best krachtig) wordt het zo 19,5 / 20 graden wat prima is natuurlijk.

Luxe of Zuinig heeft wel alvast alle voorbereidingen getroffen voor het stookseizoen. De ketel is gecontroleerd op waterdruk, de aanvoertemperatuur is aangepast (vorig jaar 65 graden, dit jaar gaan we 55 graden proberen) en de convector put is weer helemaal stof en spinnenweb vrij. Als vrouwlief dus de kachel nodig heeft dan kan deze aan met een draai aan de knop. Maar laten we weer een poging wagen het tot 1 november uit te houden zonder. Zeker met de gasprijzen tegenwoordig is dat wel snel lucratief.

Over gasprijzen gesproken, ook het energiecontract zal in het aankomende kwartaal onderzocht gaan worden. In januari verloopt ons contract en ben ik benieuwd hoe de prijzen zijn aan het einde van het jaar. Ik zie in ieder geval een mooie excelsheet eraan komen waarin het wellicht zelfs loont om een drie jaarscontract te nemen. Niet om drie jaar vast te zitten, maar als de gasprijs daadwerkelijk zo hoog is bij het afsluiten dat het loont om ze dan vast te zetten op een zo laag mogelijk tarief, en zodra het in het voorjaar/zomer dan beter is de overstapboete te gaan betalen om de tarieven weer lager te krijgen. We zullen er creatief mee om moeten gaan zullen we maar zeggen.
Al die jaren van de laagste tarieven en welkomstbonussen opstrijken heeft ons zoveel opgeleverd dat dat ene jaar meer betalen dan ook wel uit komt ;-) 

Verder qua elektra zal het verbruik natuurlijk ook stijgen, al zal het niet substantieel zijn, want de lichten gaan weer vaker en langer aan. Ook komt de kerstboom natuurlijk weer eraan en gezien we thuiswerken zal die vele uren lekker aan het branden zijn. Het is allemaal led, maar verbruiken doet het nog steeds!

Hoe is jullie derde kwartaal gegaan met energieverbruik?


Q3 2021 gerelateerde posts

Q3 2021 - Autokosten

Q3 2021 - Persoonlijke savingsrate

Q3 2021 - Huishoudboekje

Q3 2021 - Energiekosten

Q3 2021 - Beleggingen

Reacties

 1. Exclusief auto's opladen hebben we in het derde kwartaal 727kwh elektriciteit verbruikt. Met het autoladen er bij opgeteld is het 2462kwh.
  Gas? 50m3 voor de 3 maanden bij elkaar opgeteld (resp. 19-13-18m3).
  Nu koken wij nog op gas en hebben we 3 kinderen. Jullie gasverbruik is wel bijzonder laag in de zomermaanden! Ook zonder kinderen zaten wij in de periode 2012-2018 op 55-60m3 in het derde kwartaal. Echte besparingsmogelijkheden zie ik hier niet veel - behalve misschien het koken en straks de quooker. Verwarming staat nu wel aan - maar (nog) niet op gas. Alleen de airco.
  Ons gasverbruik is in de winter (ook toen we nog niet met de airco stookten) fors lager. Dit met dank ook aan goede isolatie, vloerverwarming en we zijn allebei geen koukleumen: thermostaat staat hier op 18.5C en dat vinden we beiden warm genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Koken doen wij niet op gas. Daar is al het eerste verschil, en verder zijn we allebei (de 3de heeft nog weinig keus met 1,5) geen echte badderaars/douchers waardoor we er vrij kort onder staan. Ik vermoed echter dat dit voor vrouwlief zal veranderen als we een andere badkamer hebben ;-)

   Qua verbruik voor verwarming is dit jaar inderdaad absurd hoog. We hebben tot nu toe al meer verbruikt dan het gehele jaar vorig jaar….. Maar goed, de hele dag thuis zijn heeft helaas ook zijn prijs. Wat we hebben kunnen isoleren (gemakkelijk) is gebeurd, muurisolatie is nog van de vorige bewoners en zal eerst eruit gehaald moeten worden omdat het plakaten in de muur zijn. Dakisolatie zit er al, maar is niet op de manier zoals ik dat graag zou willen. Dit zal betekenen dat het dak volldig aangepast moet worden, isolatie via de buitenkant bijv, wat behoorlijk ingrijpend is en ook niet echt rendabel meer is ten op zichtte van ons gasverbruik.

   Ik ben in ieder geval benieuwd waar we dit jaar op uitkomen. Tot op heden is de kachel nog niet aangeweest in Oktober en dat hoop ik nog even voort te zetten.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts