Financieel onafhankelijk: verwachtingen vs realiteit

 Soms krijg ik wel eens de vraag of het niet moeilijk is om richting FO te bewegen, of dat ze te laat zijn om überhaupt erover na te denken. Steevast is mijn antwoord dat het eindresultaat voor elk persoon anders gezien moet worden. Simpelweg omdat FO niet het doel op zich moet zijn maar een mindset om rust te krijgen op financieel vlak, wat zich hopelijk ook vertaald naar rust op andere vlakken. Want FO is inderdaad niet vanzelf sprekend, laat staan of je ook maar ooit in de buurt ervan kan komen, maar iedereen kan beginnen die kant op te bewegen om zo meer financiële zekerheid op te kunnen bouwen en dat is precies wat voor mij ook FO is. Rust, zekerheid, en vooral bij jezelf kunnen blijven.

Financieel onafhankelijk: verwachtingen vs realiteit


Luxe situatie

Laten we voorop stellen dat ik mij besef dat wij ons in een luxe positie bevinden qua salaris, opleidingsniveau en gezondheid. Het lot heeft bepaald dat wij beide aan de goede kant staan van het lijntje waardoor onze kansen om daadwerkelijk FO te worden een stuk groter zijn dan het meerendeel van de mensen. Dit is een factor die zeker niet onderschat moet worden maar helaas wel vaak ondersneeuwt op een hoop blogs. Daar staat alleen maar, iedereen kan FO worden. Maar dat is simpelweg niet waar. Wat iedereen zeker wel kan is, zoals gezegd meer financiële zekerheid voor hem/haar creëeren en dat is dan ook exact wat het doel moet zijn! 

Geen Financiële onafhankelijkheid?

Waar gaat het vaak op mis met doelen en ambities? Juist, dat die doelen en ambities te hoog gegrepen zijn en je daardoor het hele doel maar opgeeft. En dat is zonde, want ook als je slechts enkele stappen op de ladder naar financiële onafhankelijkheid zou hebben behaald kan al zoveel voor jezelf of gezin betekenen dat het zonde zou zijn hier niet aan te beginnen. Hetzelfde principe gelde voor Luxe of Zuinig. Jaren geleden was het niet financiele onafhankelijkheid die de klok sloeg, maar hoe kan ik zoveel mogelijk sparen en mijn uitgaven minimaliseren zodat ik mijn bankrekening kan spekken en als ik dan wat wil kopen hier niet specifiek voor hoef te sparen.
Voor sommige is zelfs dit doel te hoog gegrepen, want een bankrekening spekken is niet iets wat voor iedereen mogelijk is. Simpelweg omdat ze niet rondkomen elke maand, of omdat ze in de schulden zitten en met hun hoofd ergens anders zijn.
Luxe of Zuinig had echter al een stap uitgevoerd. Namelijk de stap van inzicht.

Inzicht

Tegenwoordig zijn er legio aan tooltjes beschikbaar om je administratie in bij te houden. Daarnaast is met online bankieren ook op elk moment van de dag in te zien hoe je bankrekening ervoor staat en waaraan je geld uitgeeft. Nu vereist het echter discipline om ook in te loggen en dit ergens te gaan bijhouden om zo inzicht te krijgen. Voor wie de tooltjes te moeilijk vind kan het natuurlijk ook op basis van een notitieblok met een pen, of om het meer in dit tijdperk te krijgen, via excel of een equivalent hiervan. Bijhouden is niet moeilijk en kan door iedereen gedaan worden! Discipline is hierbij het antwoord, schrijf alle inkomsten en uitgaven, dagelijks, wekelijks op en hou je eraan.
Met dit inzicht weet je waaraan je geld uitgeeft en kan je beginnen met de volgende stap. Analyseren.

Analyseren

Dit kan voor sommige mensen ervaren worden als “moeilijk” want wat zijn die posten nu? Waarom betaal ik hier zoveel geld aan? Of klopt dit bedrag wel? Dit is de stap waar veel mensen afhaken. Logisch ook want een hoop mensen hebben hier geen zin in, vinden het eng, moeilijk of simpelweg zonde van hun tijd. En dat is precies waar nu juist een naasten of bekende je bij kan helpen. Haak niet af, maar vraag om hulp! En nee, niet via een budgetcoach a 50 euro per uur. Dit is echt iets wat iedereen zelf kan uitvoeren. Tuurlijk zullen en posten/uitgaven zijn die je wellicht niet volledig begrijpt, maar het gaat erom dat je eerst globaal snapt en inzicht hebt in wat er maandelijks in en uit gaat. Zit er veel verschil tussen de afzonderlijke weken/maanden? Zijn er uitschieters? Hoeveel geld ben je kwijt aan vaste lasten en hoe vaak pin je wat en vooral ook waaraan? 
Dit soort vragen kunnen al voor patroonherkenning zorgen. En kan je aan het denken zetten waarom iets is  zoals het is. En zodra je, je dat afvraagt is het tijd voor de volgende stap. Actie

Actie

Je hebt nu inzicht, je houdt het bij en je analyseert waaraan je het uitgeeft. Je hebt jezelf de vraag gesteld waarom iets is zoals het is. En het is nu tijd om daarop actie te ondernemen. Bijv, je komt erachter dat in de laatste week van de maand je altijd bepaalde pin transacties doet, en dat dit de oorzaak is dat je aan het eind van de maand geen geld meer over hebt. Je kan jezelf afvragen waarom doe ik dat? Is dat omdat ik wist dat ik geld over had en dat moet op? Wat nu als je in plaats van die pin transactie (als je besluit dat het inderdaad geen voldoening brengt en een gewoonte is geworden) het geld dat je daar uitgeeft naar je spaarrekening te zetten? Of je komt erachter dat je maandelijks betaald voor een abonnement wat je niet meer wist of je geen plezier meer geeft. Het is tijd voor Actie. Voor de verandering uit en kijk wat er gebeurd. 

Evaluatie en herhaal

Evalueer  de actie en kijk of het voor je werkt, maar vergeet ook vooral niet om dit cirkeltje te herhalen. Op een gegeven moment wordt het een sport om dit te blijven herhalen. Althans voor Luxe of Zuinig. Na al die jaren bloggen en excel sheets kom ik nog steeds af en toe rare dingen tegen die uitgezocht moeten worden. En dat is ook het belangrijkste, het is niet iets dat je eenmalig doet wat daarna vanzelf goed komt. Je financiën hebben net zoals je lichaam, werk, huis en andere zaken onderhoud nodig. Hoe vaak is per persoon afhankelijk, maar Luxe of Zuinig doet dit nog steeds wekelijks. 

Stappenplan

Dit stappenplan is geen rocketscience. En je zal merken dat je steeds dieper zal gaan in materie. Eerst zal het gaan over de obvious dingen zoals pin transacties, maar je gaat je, als je er althans plezier in hebt, ook verdiepen in belastingen, gas/water/elektra/telefoon/tv........ Eigenlijk alle posten en daarop proberen te optimaliseren. Doe dit op een tempo wat jou het beste uitkomt en waar jij je comfortabel bij voelt. Gaandeweg krijg je zo steeds meer controle op je fiancien en kan je ook je doelen gaan uitbreiden naar realistische doelen. Spring hierbij niet meteen in het diepe want dat zorgt er alleen voor dat je de doelen niet gaat halen.

Conclusie

De mensen die meteen vanuit het niets beginnen met Financiële onafhankelijkheid zullen het gauw gaan opgeven en vervolgens zeggen dat dit alleen haalbaar is voor de hoogste salarissen en hoger opgeleiden van dit land. Maar ze vergeten hierbij te melden dat Financiële onafhankelijkheid een mindset is die bestaat uit heel veel stappen en je ook op die manier moet tackelen om maar ooit in de buurt ervan te komen. Zullen de meeste mensen het einddoel niet halen? Zeker. Maar is dat erg? Zeker niet. Want ook al haal je slechts enkele stappen, elke stap in de richting van FO is een stap die je financieel meer zekerheid kan geven en je gemoedstoestand kan verbeteren waardoor je leven er beter en mooier van kan worden. Rust = vrijheid. Bekijk vooral wat voor jou werkt en begin klein. Wellicht kom je erachter dat je helemaal dit niet wilt bereiken. Alles is mogelijk, zolang je voor jezelf maar niet een te hoog doel stelt en de basisbeginselen van inzicht, analyseren, actie, evalueren en herhaling maar niet vergeet. Daar valt en staat de hele mindset bij.

Hoe zien jullie dit?

Reacties

Geldsnor zei…
Goed verhaal. Ik denk dat in de eerste fase, zeg de eerste jaren van "bewustwording" van financiën (zonder het direct een FO-droom te noemen), erg leuk werkt: je uitgaven gaan dwars tegen de inflatie in. Ieder jaar, iedere maand zul je goedkoper gaan leven zonder iets van luxe in te leveren.
Abonnementen waar je zoals je zegt geen lol aan beleeft, gewoontes die er in gesleten zijn maar geen voldoening geven. Dingen waar je zónder kunt. Als je die allemaal hebt geoptimaliseerd zit je tegen de grenzen aan van wat je uit moet geven zonder keuzes te maken in de levensstandaard.
Meer door minder zei…
Beheersing van de geldstromen geeft zeker rust dus ook minder stres.
Luister zeker niet naar mooie verhalen over "meer,meer,meer".
Een prettig leven is zeker niet alleen afhankelijk van geld maar van je mindset hoe je met alles in je leven omgaat.
Het inderdaad niet om specifiek FO te bereiken maar hoe kan ik mijn resources optimaal inzetten.
Het is fijn om te ervaren hoe je steeds meer kan door het met minder toe te kunnen. (Meer door minder)
Exact! En vaak is het zelfs zo dat je op zo een moment gaat afvragen of het ook niet duurzamer, minder kan op sommige vlakken. Wat uiteindelijk ook weer tot meer geluk kan leiden.
Mooi gezegd Meer door minder!
Het is inderdaad de rust die je heb als je reserve heb. Al begin je maar een tientje te sparen als dit al haalbaar is is het toch 120 euro per jaar. Vaak als je meer en meer inzicht krijgt hoe en wat van wat je uitgeeft kun je er meer sturing aangeven. Dit maakt het gemakkelijker. FO nee dat zal ik niet halen, rust heb ik wel gehaald en nog veel fijner overzicht. Daiearnaast vind ik het zelf fijn om bij veel dingen te denken is het mij wel waard en heel vaak merk ik nee ik heb het niet nodig.
Alle kleintjes helpen zeker. En daarnaast moet je ergens beginnen. Vaak wordt dit kleine echter niet gezien als overwinning terwijl dat zeker wel zo gezien moet worden.

Verder mooi om te lezen dat je rust behaald!

Populaire posts