VWRL volledig naar NT?

 Luxe of Zuinig heeft het al een aantal keer gemeld maar heeft nu het heft in handen genomen. Wordt het niet eens tijd om afscheid te nemen van DeGiro (wat ik al langer wilde natuurlijk) en volledig over te gaan naar NT en Meesman? Alle voorbereidingen waren al gestart en mijn keuze zou plaatsvinden na het laatste kwartaal dividend van VWRL wat 15 december was. Wat heb ik besloten en hoe heb ik het aangepakt?


Einde VWRL

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Ik heb volledig afscheid genomen van VWRL. Een korte blik op de beursstand van VWRL leerde mij dat ik slechts één keer 23 stuks heb gekocht boven de €106 euro. Ik heb de aandelen verkocht rond de €107 waarmee mijn potentiële verlies tussen de €23 en €46 valt voor dit groepje aandelen. Dat vind ik acceptabel, zeker gezien de enorme winst die ik heb gedraaid op alles wat ik voor veel minder heb gekocht. VWRL is daarmee niet meer onderdeel van mijn portefeuille. Misschien een opmerkelijke keuze voor sommige, maar voor mij is dit een logische volgende stap nadat ik mijn maandelijkse investeringen al naar de Rabobank (NT) had verschoven. Dit doe ik nu al meer dan een jaar en dat werkt helemaal geautomatiseerd. De reden hiervoor heb ik reeds in een andere blogpost uiteen gezet.  Maar de korte versie is dat ik DeGiro steeds minder vertrouw en graag het goed geregeld wil hebben. Daar komt bij dat VWRL een dividendlek heeft die behoorlijk knaagt aan het rendement over een lange tijd. Zie ook indexfondsenvergelijken.nl. En dat mijn portefeuille inmiddels dusdanig groot is dat de servicekosten een maximum hebben bereikt als ik VWRL overzet.

Hierbij wilde ik een zo groot mogelijke marktkapitalisatie repliceren (VWRL zit op 90%). En kwam ik daarmee uit op NT World + NT EM + NT SC wat het schopt tot 87%. Dat vond ik acceptabel. Maar wat dit scheelt is dat de fondskosten substantieel dalen.

VWRL fondskosten = 0,491%
NT fondskosten = 0,194%

Dat lijkt wellicht weinig, maar op een projectie van 20 jaar scheelt het behoorlijk wat centen. Zo een directe vergelijking tussen DeGiro en Rabobank (en al zijn kosten die daarbij horen) een rendement verschil van €40.000 te zien. Nou goed, dat lijkt mij helder, dat zelfs met de, huidige, lage kosten van DeGiro ten op zichtte van Rabobank je wel ziet waarom dit een simpele keuze is.

Mitsen en Maren

Uiteraard zijn bovenstaande projecties en geen zekerheden. Kosten van beide brokers kunnen wijzigen zoals dat ook in het verleden is gedaan, maar dividendlekkage veranderd niet. Dat is een zekere winst. De broker kan uiteraard nog gewijzigd worden indien dit nodig blijkt in de toekomst. 

Meesman

Waarom dan toch ook nog Meesman aanhouden? Deze is met de fondskosten van 0,428% lager dan VWRL, maar nog steeds aan de hoge kant. Echter Meesman investeert in dezelfde NT fondsen en heeft daarmee dus ook geen dividendlekkage. Blijft de vraag waarom ook Meesman? Heel simpel ik wil graag spreiden over meerdere brokers. De reden daarvoor is veiligheid vanuit mijn kant zodat ik altijd een broker heb waar ik geld kan vandaan trekken of stallen. Meesman is hierin een betrouwbare partij gebleken waar ik de hogere kosten accepteer gezien deze goed worden besteed binnen Meesman zelf en ik vertrouwen heb in een goede vermogensscheiding. Dit in tegenstelling tot een platform van DeGiro. 

Tactiek om VWRL leeg te trekken

De afgelopen tijd ben ik druk bezig gweest om mijn aandelen te verkopen en weer aan te kopen. Daar zitten meerdere dagen tussen verkoop en aankoop en daarmee ook een risico. Daarom heb ik besloten het in batches te doen. In mijn geval in vijf batches om hiermee het risico zo klein mogelijk te laten met een bedrag dat ook zo “klein” mogelijk is. Jammer dat hier inmiddels transactiekosten op zitten van een euro per keer maar het zij zo. Zodra de eerste batch is verkocht en weer aangekocht gaat de tweede batch in de verkoop. Hiermee verschuif ik het risico van “onbelegd zijn” tot die batch waarbij hopelijk het niet de beste dagen van het jaar zijn ;-) Maar goed ook al is dat het geval dan nog is het beperkt tot die batch.

Eindresultaat

Inmiddels zijn alle batches over en is alles weer volledig belegd. Hierbij laat ik wel mijn DeGiro account in leven. Want wellicht wil ik in de toekomst nog iets aankopen direct op de beurs al verwacht ik dat die kans erg klein zal zijn. We gaan het meemaken. Maar na jaren DeGiro en VWRL is er een einde gekomen aan een tijdperk. Luxe of Zuinig zit nu alleen nog in NT fondsen en is benieuwd wat dit met zich mee gaat brengen de komende jaren.

Ben jij wel eens van broker verschoven?

Reacties

Mr Groeigeld zei…
Een mooie stap die je hebt gemaakt, zeker voor een 'winst' van €40k.

Ik ben nog nooit overgestapt, wel naast DeGiro nu Lynx als broker. Zelf zou ik ook verkopen en dan weer aankopen om het over te zetten. Was overzetten door de broker nog een optie of betaal je je dan blauw?
Was wel een optie maar de tijdslijnen waren vaag en het is dan voor het hele bedrag in 1x. Ik doe het liever gefaseerd. Bovendien wissel ik niet alleen van broker maar ook van fonds waardoor het niet echt een overname is en ik niet heb uitgezocht welke kosten eraan hangen. In ieder geval was dit de goedkoopste met de meeste controle

Populaire posts