Airco en zonnepanelen? - Het begin

 Luxe of Zuinig heeft lang erover nagedacht maar nu is het zover we gaan aan de zonnepanelen en de airco. Wat is er veranderd?

Change of heart

Jarenlang heb ik het uitgesteld om aan de zonnepanelen te gaan. Het werd steeds goedkoper om ze te plaatsen en ik wilde eerst de zolder aanpakken. Maar na meerdere adviesgesprekken over beter isoleren waren de kostenramingen dusdanig hoog dat de terugverdientijd dubieus zou zijn. De conclusie was namelijk ook de conclusie die ik zelf al had getrokken om het hele dak van buitenaf te isoleren en direct de dakkapellen feitelijk min of meer te vernieuwen. Prima. Maar de kosten hiervan zijn mij te gortig voor wat het oplevert terwijl er makkelijkere oplossingen zijn die ook het kunnen oplossen en veel goedkoper zijn.

Airco

Nu ik van het plan heb afgezien om de zolder verder te isoleren vanwege de kosten. Wilde we toch wel graag wat doen aan de hete zomers (35 graden op zolder) en koude winters (afgelopen week waarin een harde wind en temperaturen onder nul zorgde voor een ochtend temperatuur van 8 graden op mijn dochters kamer). Dit zijn de enige plekken in huis waar dit gebeurd. De rest van het huis blijft prima op temperatuur en hebben we nul problemen met de grote uitschieters naar boven en beneden. Maar gezien onze oudste dochter op zolder slaapt, en gelukkig geen koukleum is, wordt het niet als erg ervaren. Echter erg lekker is het niet. 
De oplossing is die het comfort verhoogd, is natuurlijk een split unit airco plaatsen die beide kamers kan verwarmen en koelen. Dit heeft als voordeel dat we deze ruimtes ook kunnen afsluiten van de CV ketel en volledig elektrisch kunnen koelen en verwarmen. Maar dat zal uiteraard meer elektriciteit gaan vragen op ons geringe verbruik dat we hebben en dus wil ik dat compenseren met zonnepanelen.

Zonnepanelen

Sinds de energiecrisis zijn de zonnepanelen niet meer ‘goedkoper” geworden om te leggen en durf ik zelfs te stellen dat de prijs omhoog is gegaan. De wachttijden gingen omhoog en opeens zag je overal busjes en huizen met zonnepanelen. Er was meer vraag dan aanbod. Dat was voor ons geen reden om ook maar op de wagen te springen, hoewel ik toen wel erg baalde dat ik ze niet al had…. Maar ja ik kon nu ook nog wel wachten. Immers ik had een plan in mijn hoofd. Na 2022 kwam 2023 en die stond in het teken van onze kleinste die geboren werd waardoor ik het op de lange baan had geschoven want ik had er even geen zin in om het uit te zoeken. Al merkte je wel dat de drukte in de markt al minder werd. En hier zijn we aangekomen in 2024 en heb ik als goed voornemen genomen om alles eens op een rij te zetten en wat bedrijven aan te sturen die ons kunnen voorzien van een offerte voor beide.

Dat zijn er twee geworden die ook tijd hadden om langs te komen (binnen een paar dagen!). We hebben inmiddels met hun beide gezeten en wachten nu op de offertes om daadwerkelijk te kunnen vergelijken qua opzet, aanvliegroute en uiteraard prijs. Er zit namelijk ook verschil in de approach

Ik ben in ieder geval benieuwd naar de offertes die eruit volgen en er komen zeker nog followup blogposts hierover.

Reacties

Anoniem zei…
Je zou ook nog even kunnen wachten op het afronden van de formatie. Wel/niet salderen is mogelijk een belangrijke parameter of het wel/niet economisch zinvol is tov beleggen.
Met een dynamisch stroomcontract kun je eventueel ook profiteren van goedkope zonnestroom van de "buren".
Je wilde eerst de dakpannen vervangen en nu zonnepanelen plaatsen. Gaat je dak nog wel 20-30 jaar mee?
Ik heb het met/zonder salderen (inclusief het wetsvoorstel die er ligt met afbouw vanaf 2025). Het komt erop neer dat ik in 8 jaar het terug verdiend heb met die regeling. Zonder regeling hebben we het over drie tot vier jaar afhankelijk hoe mijn verbruik daadwerkelijk gaat zijn met airco’s
Nicole zei…
Wij hebben airco in alle slaapkamers en denken erover om ook een airco in de huiskamer te plaatsen.
De airco is heerlijk in de zomer, van het geluid (niet zo hard) heb ik gelukkig geen last. We hebben zonnepanelen en dan is het goed te doen.
In de winter gebruiken we de airco ook wel eens om bij te verwarmen. De huiskamer is dan op temperatuur en door de vloerverwarming blijft dit ook lange tijd zo. De kamer van dochter koelt veel sneller af en dan is de airco fijn om te verwarmen.
Ik vind de warmte van de airco minder fijn voelen. Het irriteert ook snel mijn slijmvliezen (maar die zijn gevoelig). Geheel persoonlijk, maar ik wil het even meegeven.

Bedankt voor je reactie Nicole. Ik ben zelf ook erg benieuwd hoe we het gaan vinden met de airco. In principe is het wel mijn bedoeling om dit als hoofdverwarming voor de zolder te gaan gebruiken. Hoe dit ons bevalt is nog even afwachten natuurlijk maar je opmerking is niet de eerste die zegt dat het “anders’ aanvoelt qua warmte.
geldover zei…
Hier vorig jaar een airco laten zetten en nog geen zonnepanelen, maar nu al financieel voordeel. Ik stook nl veel voordeliger met de airco de hele dag aan dan dat ik de vloerverwarming aan heb staan. Heb toevallig van de week een offerte opgevraagd voor zonnepanelen met een batterij. De kosten voor 17 panelen met een batterij kwamen op bijna 20000 euri die we dan in 10 jaar zouden kunnen afbetalen. Nu zit t er bij ons in of t salarisstrookje van man net aan de goede kant van de 60000 euro inkomen blijft. Dit zodat de lening 0,0% rente zou blijven. Van het geld dat we besparen per maand aam energiekosten kunnen de zonnepanelen en batterij dan terugbetaald worden. Hierbij gaan ze uit van het huidige stroomtarief dat we nu betalen.
Er is nog wel wat stof tot nadenken…
Meer door minder zei…
Ach, je kan beter wat later tot het inzicht komen dat het loont dan noot. Uiteindelijk is (wat ik ook bij Geldsnor schreef) alleen het resultaat wat telt en voor mij is dat super lage maandlasten. Kijkend naar de afgelopen 12 mndn van nog geen 18,- per mnd.

Populaire posts