“Gratis” kinderopvang?

 Het bazuint al een tijdje door de wandelgangen en al meerdere keren zijn er proefballonetjes uit gekomen via de media dat ze graag willen kijken naar “gratis” kinderopvang. Maar nu met het minderheidskabinet voorstel is het ook terug te lezen in de gezamenlijke plannen. Is dit iets waar we blij mee moeten zijn?

Er bestaat niet iets als gratis

Laten we voorop stellen dat ik de term “gratis” altijd ergens misleidend vind. Het is een lokkertje, een ow wat zijn we toch goed, moment van aanstaande kabinetten. Maar als je er goed over nadenkt zal iemand toch moeten betalen voor de kosten ervan. En dat ben je simpelweg zelf, evenals alle andere belastingbetalers in dit land. De kosten zijn nu geraamd op 5,5 miljard euro per jaar want het gaat, aldus de plannen, gelden voor werkende en niet werkende. 

Dit laatste vind ik zelf erg opmerkelijk. Immers, dat kan ook betekenen dat mensen misbruik van het systeem gaan maken. Maar als het uitgangspunt is dat het een lastenverlaging moet zijn voor alle inkomens dan vallen daar ook de mensen onder die geen werk momenteel hebben. 

Is het wel een lastverlaging?

Als het doel namelijk is om de lagere inkomens te ontzien van kosten dan zal dat zeker lukken, maar feitelijk is dit voor die doelgroep nog niet eens de grootste winst. Die zit hem namelijk in de hogere inkomens. Er bestaat namelijk momenteel zoiets als kinderopvangtoeslag. Hierbij krijgen hogere inkomens “minder” vergoed dan lagere inkomens waardoor de kinderopvang kosten voor lagere inkomens  nou niet bepaald hoog is. Deze toeslag voor gezinsinkomens tot 25.188 euro is tot 96% vergoed (tot aan max uur bedrag). Terwijl de minimale toeslag 33% is tot een gezinsinkomen vanaf 126.832. Het is een traditionele verhouding in Nederland waarin de sterkste schouders de meeste kosten hebben. 

Feitelijk is het vooral een maatregel om de hogere inkomens extra bestedingsruimte te geven. Immers, er valt 67% van de kosten weg. Terwijl dit voor lagere inkomens een veel kleiner percentage is. De rekening wordt daarna uitgesmeerd over alle belastingplichtige in Nederland waardoor het een “niet bestaande” kostenpost is waar iedereen onbewust voor betaald. Ook de mensen die bewust niet ervoor heben gekozen om kinderen te nemen.

Wat vind ik er zelf van?

Zoals ik eerder al eens heb uitgerekend zijn de kinderopvangkosten voor ons gezin momenteel “acceptabel”. Ons gezinsinkomen valt in de categorie die de minste toeslag krijgt en dat vind ik ook begrijpelijk. De huidige regel dat je alleen de toeslag krijgt als je werkt snap ik ook helemaal. We kunnen het prima dragen en maken daarnaast ook maar 3 dagen gebruik van de opvang. We hebben er bewust voor gekozen om allebei een dag minder te werken om zo zelf een dag met ons kind door te kunnen brengen en er zoveel mogelijk voor haar te zijn.

Het is jammer dat er via toeslagen wordt gewerkt om dit zo voor elkaar te krijgen, maar op zijn minst is het, in mijn ogen, nu zo “okish” verdeeld.

In het nieuwe systeem verbaas ik mij echter om het feit dat het een als nivellering item wordt aangedragen, terwijl je daar vrijwel meteen een gat in kan schieten door de huidige toeslagen constructie. De mensen met een hoger gezinsinkomen zullen met deze regeling simpelweg meer bestedingsruimte krijgen terwijl de verbetering voor lagere inkomensklassen die zeker niet zal zijn. 

Daarnaast vind ik het vreemd dat er in eerste instantie voor wordt gekozen om de opvang gratis te maken voor werkende en niet-werkende. Hoezo hebben niet-werkende kinderopvang nodig? En was niet juist het doel om meer mensen aan het werk te kunnen krijgen doordat het nu meer “loont” om een baan te nemen in plaats van alleen maar te werken voor de kinderopvang te kunnen betalen? Dit item ruikt naar misbruik en dat moeten we niet willen.

Maar persoonlijk is het voor mij niet nodig om dit plan uit te voeren. Als het alsnog gebeurd (het lijkt er namelijk wel steeds meer op, veel te veel aandacht krijgt het) dan zal ik er zeker niet van balen. In ons geval levert dit rond de 500 euro op wat we maandelijks meer zouden kunnen besteden. Maar de voorwaardes mogen echt nog wel verfijnd worden hoe dit dan verder geregeld wordt. Daarnaast heb ik ook nog niet gehoord waar dit geld vandaan getoverd gaat worden of wat we vooral niet gaan doen als we dit plan gaan uitvoeren.
Persoonlijk heb ik namelijk wel een idee dat dit bijv beter besteed is in de zorg, politie, scholen of andere uitgaven waar er meer nuttige dingen mee wordt gedaan dan aan systeem te zitten die op zich nog niet zo heel slecht is.

Wat is jullie mening? 

Reacties

Anoniem zei…
En wat denk je van de wachtlijsten die nog langer wordt als ook niet-werkende ouders hun kind naar de opvang brengt. Dan moet het wel zo zijn dat de werkende voor gaat op de lijst, eigenlijk is het te zot voor woorden dat je je kind naar kdv brengt als je niet werkt. Ze kunnen een paar x per week naar peuterspeelzaal waar ze tegenwoordig al vanaf 2 jaar naar toe mogen. En ook daar zit een stukje eigen bijdrage in die gebaseerd is op de toeslagen als bij de reguliere opvang. Maar van mij hoeft het echt niet, want links of rechtsom betaal je het toch. Het geld moet ergens vandaan komen. Ik heb liever dat ze het geld besteden aan de dingen die jij ook benoemt in je laatste regel. Daar hebben we allemaal wat aan, dan de opvang gratis maken. En de minst-verdiende krijgen al het meeste terug, die gaan al bijna gratis naar de opvang. Wij hebben alleen nog maar bso voor 1 kind, 2 middagen. En dat kost mij een paar tientjes per maand, goedkoper dan niet gaan werken en goedkoper dan een oppas aan huis die niet onder het stelsel valt.

groet Janneke
Inderdaad Janneke, ik vraag mij oprecht ook af wie ze hiermee willen bereiken als groep, tenzij het doel natuurlijk alleen is voor “positief” nieuws.
Anoniem zei…
Goed plan (stel zonder kinderen) & zomin mogelijk en laagdrempelig uitvoeren zonder overheidsverplichtingen (vrije keuze). Idem voor buitenschoolse opvang.

Nu nog de HRA, EWF, huur & zorg toeslag en andere regelingen afschaffen welke het geld onnodig laat rondpompen.

Gratis levenslang (voltijds/deeltijds) onderwijs voor iedereen, stoppen met ontwikkelingsgeld ipv investeer dit in het uitnodigen van mensen om hier kost/inwoning & onderwijs te volgen en na behalen diploma verplicht terug naar eigen land om mee te helpen met opbouwen (win/win situatie uitmuntend onderwijs hier en kennis overdracht als export).

Woningen bouwen waaraan behoefte is ipv alleen maar één gezinswoningen blijven bouwen dus meer 1a2 persoonswoningen, levensbestendig en energie neutraal. Masterplan maken.

IB aanpakken zodat het loont om een stap harder te werken als je dit graag wilt zonder gestraft te worden.

Vast nog wel andere zaken die effectiever opgepakt kunnen worden.........(openbaar vervoer, basis inkomen?, ect.............)
Mr Groeigeld zei…
Kinderen zijn de toekomst van dit land, dus daar moet je in investeren. Als ouders en als overheid. Kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming aan ouders die daarnaast ook nog een steen(tje) willen bijdragen aan de economie/samenleving.

Zelf hebben we jarenlang (vooral in het begin) aardige bedragen betaald voor kinderopvang (2x per week). Omdat we ook dat steentje wilden blijven bijdragen. Als de opvang toen gratis was geweest, had dat enorm veel kosten gescheeld, maar er zit ook een belans tussen hoe vaak je je kinderen bij een opvang wilt brengen.

Oftewel, helemaal gratis maken vind ik erg ver gaan, de uurkosten goedkoper maken zou al helpen. Gratis maken voor ouders die niet werken vind ik echt te ver gaan. Dan draag je weinig bij aan de economie/samenleving en heb je tijd genoeg om zelf op je kinderem te passen. Dan misbruik je in mijn ogen middelen, die andere mensen harder nodig hebben dan jij. Net zoiets als dat je naar de voedselbank zou gaan met 3x modaal inkomen.
Inderdaad, maar goed laten we ook vooral even zien hoe dit plan zich verder ontvouwd. Dat het ergens eraan zit te komen lijkt wel vrij zeker in ieder geval. De vorm is echter nog even interessant.
Er zijn erg veel regelingen die door toeslagen of heffingskortingen in leven worden gehouden. Daarom zal een hoop verdwijnen als het nieuwe belastingstelsel in zal gaan. Dit is allemaal rommelen in de marge.
Schrijver zei…
Wat mij betreft blijft het systeem zoals het is. Ouders met lagere inkomens krijgen nu al een heel hoge vergoeding, dus daar hoeven zij de arbeidsparticipatie niet voor te laten. Wij betalen veel meer door onze hoge(re) inkomens, maar dat vind ik dan weer logisch. Kinderen van niet-werkende ouders kunnen voor extra (sociale) ontwikkeling naar een peuterspeelzaal, of zich bezighouden met andere sociale activiteiten die in bijna elke plaats wel georganiseerd worden.

Als niet-werkende ouders hun kinderen óók gratis kunnen brengen, zal er direct een groot te kort aan plekken ontstaan - wachtlijsten - waardoor werkende ouders die het daadwerkelijk nodig hebben in de problemen komen. Ook zal de kwaliteit van zorg voor de kinderen teruglopen bij een tekort aan medewerkers.
I

Ik zie voor me hoe mensen met een baan ineens in de knel komen doorgebrek aan opvang mogelijkheden omdat een nietw-erkende ouder een ochtendde rustig op een yogamat wil kunnen liggen of met elkaar op de koffie willen.
Ik vind het ook wel iets wrangs hebben voor kostwinnergezinnen. Zij betalen toch al ±5 keer zoveel belasting over dezelfde inkomsten als tweeverdieners.
Klopt, de economie is gebaseerd tegenwoordig op dubbele inkomens om zoveel mogelijk gebruik te kunnen maken van heffingskortingen. Wat dat betreft kan ej beter 2x 30K verdienen dan 1x 60K.
Geldsnor zei…
Ik heb er al eerder een artikel over geschreven (in tijden van verkiezingen destijds) en het is zuiver gezever. Het werkt denivellerend, en de meeste kinderopvang is al "vol". Voor onze persoonlijke portemonnee zou het een goede meevaller zijn: ruim 1700 EUR per maand betalen we, waarvan we 900 EUR terugkrijgen. Dus netto bijna 10.000 EUR per jaar...
Helemaal eens Geldsnor!

Populaire posts