Q4 2023 - Energiekosten

  We bevinden ons in de winter en het vierde kwartaal van het jaar is voorbij. Hoe staat ons energieverbruik ervoor in een turbulent jaar van de energieprijzen. Met andere woorden het is tijd om de kwartaalcijfers te gaan bekijken van Q4 2023. Zoals altijd eerst weer het overzicht

Q4 vs Q3

Hoewel het historisch warm was afgelopen jaar, is het gasverbruik niet een goede representatie hiervan want we zijn veel meer gas gaan gebruiken in de laatste twee maanden dan afgelopen jaar. Dat heeft er ook in geresulteerd dat ik niet onder de 750m3 gas heb kunnen blijven en we op een jaartotaal van 823m3 zijn uitgekomen. Nog steeds niet slecht natuurlijk, maar wel opvallend dat dit “ineens” hoger is geworden dan afgelopen jaar.
De reden hiervoor kan ik deduceren tot de volgende:

1. We hebben elke dag de kachel aangezet, uit gemak en comfort voor onze kleinste dochter
2. Het was erg nat en winderig

Die eerste is echt een stukje comfort en gemak geweest, normaal zet ik de kachel pas later aan op de dag en hebben we zeker in november nog wel eens dagen dat we geen CV ketel aanzetten maar gebruik maken van onze open haard. Dit jaar is daar geen sprake van geweest en heb ik gekozen voor gemak. Een baby van een paar maanden, die ook nog eens een koukleum is net als haar moeder, wil je dat niet aandoen. We hebben daarom niet moeilijk gedaan en de kachel lekker laten branden, ondanks de hoge gas prijzen want die zijn niet mals.

Dan de tweede reden. Het was een erg nat, en daarmee vochtig, jaar, en ook behoorlijk winderig. In 2014 had ik al eens uitgezocht met welke winden en windkrachten ons huis het niet zo gezellig vind en dat is dit geval gebeurd. Het voelde snel “kouig” en de wind zorgde voor extra afkoeling wat ook voor een hoger gebruik heeft gezorgd.

Door bovenstaande zijn de maanden november en december ons meest gebruikte maanden sinds jaren geworden. Behoorlijk confronterend, zeker als er wordt gesteld dat dit de warmste periode ooit was…. Maar dat geeft ook aan hoe “gemak” erin sluipt en behoorlijk wat geld kan kosten.
 
Logischerwijs is de efficiency van ons gasverbruik hierdoor ook omlaag gegaan en zijn we het jaar geeindigd op 0,34. Op zich valt het nog mee, maar dat is voornamelijk omdat we de rest van het jaar gewoon goed bezig zijn geweest. 

Qua elektra hebben we nagenoeg hetzelfde verbruikt in 2023 als in 2022 het scheelt 17 kWh. Nou goed dat vind ik een prima resultaat en geeft ook aan dat we gestabiliseerd zijn rond de 2000 kWh totaal. Een prima hoeveelheid voor een gezin van 4 waarbij de norm voornamelijk thuiswerken is. 

Vooruitblik op Q1 2024

Een korte vooruitblik op het eerste kwartaal van 2024 zal leren dat we waarschijnlijk het hoge gasverbruik gaan continueren. Zeker met de koude periode in januari waar we nu in zitten is ons gasverbruik geëxplodeerd. Het is wat het is en ik ga het simpelweg accepteren. Als de kleinste wat groter is kunnen we weer eens kijken of we de broekriem weer wat kunnen aantrekken. Ik ben benieuwd waarop we gaan uitkomen.

Qua elektra verwacht ik wederom geen gekke zaken. Het is stabiel en ik denk dat hier weinig verschil in gaat komen.


Hoe is jullie vierde kwartaal gegaan met energieverbruik?

Q4 2023 gerelateerde posts

Q4 2023 - Autokosten

Q4 2023 - Persoonlijke savingsrate

Q4 2023 - Huishoudboekje

Q4 2023 - Energiekosten

Q4 2023 - Beleggingen

Reacties

Anoniem zei…
Netjes hoor. Hebben jullie (led) kerstverlichting? Ik vraag het omdat elektra voor december er
zo uitspringt?
We hebben zeker led verlichting, maar in december koken we ook erg uitgebreid en hebben we erg veel lichtjes aan ;-) Het is een jaarlijks patroon.
Mr Groeigeld zei…
Al met al niet verkeerd toch, ondanks de explosie? Hou er rekening mee dat het in november al erg vroeg koud was.

Over explosies gesproken, ons elektraverbruik is flink toegenomen door gebruik van onze airco's om te verwarmen. De 3000kWh daarvan vertaalt echter naar zo'n 900 m3 gas besparing. Dat klopt aardig, want we verbruiken maar zo'n 300-400m3 dit jaar. Al vraag ik me wel af hoe dat in de toekomst gaat met alle huidige perikelen rond salderen en terugleverkosten.

Populaire posts