zaterdag 21 juni 2014

Financieel Huishoudboekje Luxe of Zuinig laatste update 2014

Het is halverwege 2014 en we kunnen het huishoudboekje volledig invullen in vergelijking met de vorige keer in februari (hier). Daar staan de grootste zaken al beschreven, en dus zal ik alleen hier kort de gewijzigde mutaties extra bespreken.
Laatste update 2014 Financieel huishoudboekje Luxe of Zuinig

Inkomsten
Laten we beginnen met de inkomsten. Hier zijn namelijk in feite de enigste grote wijzigingen in het overzicht. Zoals ik (hier) reeds meldde heb ik een behoorlijke salaris verhoging ontvangen. En deze zorgt ervoor dat ik dit jaar netto uitkom op €189,01 meer inkomsten voor mij alleen. Dat is een behoorlijk verschil. Helaas is het zo dat mijn vriendin geen salarisverhoging heeft ontvangen en daar dus niets bijkomt, maar door een rekeningfoutje van mij zijn haar inkomsten op papier toch hoger dit jaar dan vorig jaar. In totaal komen we voor 2014 op €238,09 meer inkomsten uit. Geen slechte prestatie voor een maandelijkse plus.


Vaste lasten
Qua vaste lasten was alles al zeker op de waterschapsbelasting na. Hier hebben we nu het uiteindelijke  antwoord op gekregen die uitkomt op €101,85 dat is iets minder dan verwacht waardoor we nu slechts uitkomen op een extra kostenpost van €3,72. Als gevolg hiervan zijn onze maandelijkse vaste lasten kosten in 2014 omlaag gegaan met een totaal van €51,74. Dat scheelt behoorlijk en is ook een nette prestatie al zeg ik het zelf. Volgend jaar is de verwachting dat dit bedrag nog verder omlaag kan. Onder andere onze internet/tel/tv kosten wil ik wat aan gaan doen evenals de hypotheek en verzekeringen. Ik verwacht volgend jaar dus nog wel een behoorlijke daling.

Variabele kosten
Geen wijzigingen op de variabele kosten. Kijkend naar ons budget zitten we precies goed met wat daar staat waarbij geldt dat de persoonlijke aankopen vrijwel nooit de €50 halen. Die ga ik dan ook volgend jaar opnieuw in kaart brengen of deze nog nodig is.

Conclusie
Onze uitgaven zijn hiermee in 2014 met €48,26 gestegen, maar onze inkomsten zijn ook met €238,09 gestegen.  Je hoeft geen rekenwizard te zijn om te stellen dat onze balans in het voordeel is gestegen met €189,83! We houden in ieder geval €1807,88 over om vrij te sparen. Waar we gelukkig ook al doelen voor hebben gedefinieerd (hier) zodat het niet alleen maar staat te staan.

Ik ben benieuwd wat 2015 ons gaat brengen en hoop natuurlijk op een stijging van de inkomsten.

P.s. Uiteraard heb ik ook het op mijn pagina "Huishoudboekje Luxe of Zuinig" geupdate.

13 opmerkingen:

 1. Ziet er goed uit hé..... In elk geval hebben jullie allebei een mooi inkomen. Wij hadden, toen onze kinderen klein waren en toen ze begonnen te studeren, een pak minder of jullie en hebben altijd heel zuinig moeten leven om financieel rond te komen. De kinderen zijn een paar jaar geleden afgestudeerd, zijn volwassen en het huis uit, ons huis is afbetaald en nu hebben we het een pak ruimer of toen bezuinigen noodzaak was. We blijven nochtans op dezelfde zuinige manier leven maar het voelt niet meer aan als een plicht maar eerder iets waar we aan gewoon zijn en waar we zelf voor kiezen.
  Ik stel met wel de vraag hoe jullie aan zo'n laag elektriciteitsverbruik kunnen komen. Hebben jullie zonnepanelen staan die het grootste deel van jullie elektriciteitsverbruik 'dekken' ? Wij zijn zuinig op energie maar ons elektriciteitsverbruik is toch een pak hoger ondanks hier zo goed als overal ledlampen gebruikt worden die niet onnodig blijven branden, warmtepompboiler op nachttarief staat in voor verwarming van sanitaire water, geen droogkast, geen vaatwas, koken op gas, verwarming op gas, koelkast met inverter dus energiezuinig,......

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Anoniem,
   Nee wij hebben geen zonnepanelen op ons dak. We zijn gewoon erg energiebewust. De laatste 3 weken zijn alleen wel extreem omdat we op vakantie zijn geweest en alleen de koelkast + CV ketel aan de stroom hebben gehangen. Dat is mijn enige idee nog steeds om dit stroomverbruik ook nog verder in te dammen omdat de koelkast niet de zuinigste is.

   Maar gemiddeld verbruiken we rond de 3-4 kwh per dag. Door de weeks idat 2 Kwh per dag en in het weekend rond de 6-7.
   Wat is jullie verbruik dan?

   Verwijderen
  2. Bij de laatste jaarlijkse afrekening (juli 2013) was het elektriciteitsverbruik 3179 kwh (1197 dag, 1982 nacht) voor een gezin van 2 personen. Ik veronderstel dat we bij de komende afrekening minder elektriciteit zullen verbruikt hebben aangezien we sinds enkele maanden een WBP lieten installeren ipv onze 30 jaar oude elektrische boiler. Ik neem wekelijks de meterstanden op en zie, sinds de ingebruikname van de wpb wel al een daling van het verbruik.
   De laatste maanden hebben we een gemiddeld elektriciteitsverbruik van 45 kwh per week.
   Ik bak wekelijks 8 broden op nachttarief (2 baklagen van 4 broden) in één oven en elke bakbeurt is 3 kwh dus indien ik niet zou bakken zou ik 150 kwh op jaarbasis besparen. Dan zouden we wel bakkersbrood moeten kopen en dat vinden we niet echt lekker.
   We hebben 2 diepvriezers : 1 kast en 1 koffer omdat we veel groenten uit de groententuin halen. Ik vermoed dat de vriezers en de plasma tv veel verbruiken.
   Onlangs hebben we een knop gezet op de decoder van telenet zodat die niet meer in standby staat als de tv niet aanstaat.

   Verwijderen
 2. Heerlijk om zo royaal te leven. Nog zoveel jaren voor de boeg en nu al zo bewust bezig met aflossen, en bezit creeren.
  Dat wordt, mits er geen tegenslagen komen, een goed en onbezorgd leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind dat je een prachtig overzicht hebt.
  Hoe doe je dat als ik vragen mag?
  Want zo is het goed duidelijk wat er niet en wel over is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ehh hoe doe ik dat. Noteren wanneer de rekening binnen komen en bijhouden in excel. Dan kom je wel tot een overzicht. Mocht je daar niet op willen wachten dan moet je even je administratie induiken.

   Verwijderen
 4. fijn zo'n heerlijk overzicht! hier ook! bevalt supergoed! en geeft veel duidelijkheid. hier alleen geen vaste maandinkomens (man 4 wekelijks en ivm overuren ook altijd een wisselend bedrag, ik als flexibele gastouder op 3 verschillende data per maand verschillende bedragen aan inkomsten.. maar vang dat op door alle inkomsten naar spaar te storten en op de 1e van de maand een vast bedrag terug te boeken naar de betaalrekening als maandgeld.. werkt super! ) minder inkomsten hier, maar we sparen gelukkig wel, vooral door het duidelijke overzicht :D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn overzicht is nu te vinden op mijn eigen blog (even naam aangepast.. iets anoniemer :p)

   Verwijderen
 5. Ik neem regelmatig een kijkje op je blog. Een mooi overzicht heb je, ons inkomen komt ongeveer overeen, maar bij ons lukt het nog niet om zoveel over te houden. Wij hebben weliswaar een gezin met twee kinderen, maar het is toch fijn en motiverend om te zien hoe anderen het doen en daaruit tips en inspiratie te halen. Dank je voor je openheid betreft je financiële plaatje :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen probleem ik doe het graag want ik leer ook door de reacties :)

   Verwijderen
 6. Mooi overzicht hoor! Jullie inkomens en uitgaven zijn redelijk gelijk aan die van ons. Met een klein verschil dat wij twee jonge jongens hebben, en jullie volgens mij niet (?). Wij sparen momenteel zo'n € 1.100 gemiddeld pm, en er gaat zo'n € 600,- richting het kinderdagverblijf...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij hebben geen kinderen nee, maar 1100 is ook een heel mooi bedrag daar zou ik ook heel blij van worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De zorgverzekering is wel weinig voor 2 personen?

  BeantwoordenVerwijderen