Temperatuurdaling in huis seizoen 2013/2014

De winter zit er officieel op en dat betekent dat mijn grafiek voor het seizoen 2013/2014 ook compleet is en we dus een conclusie kunnen trekken hoeveel invloed het nu heeft gehad op ons huis door de aankoop van de nieuwe kozijnen. Uiteraard is het een zachte winter geweest, maar 1 blik op de grafiek toont ook dat er een hoop punten met elkaar overeenkomen qua temperatuur waardoor er wel degelijk een conclusie uit te halen is. Volgend jaar ga ik sowieso dezelfde grafiek gebruiken om ook het seizoen 2014/2015 naast elkaar te leggen en te bekijken of het daadwerkelijk zoveel invloed heeft gehad als ik nu zie. Laten we de statistieken erbij halen.

Temperatuurverschil in huis seizoen 2012/2013 en 2013/2014

Verschil
Het valt meteen op dat de rode lijn veel minder stijl loopt en de rode punten vrijwel altijd onder de blauwe blijven liggen. Slechts enkele overlappen elkaar of liggen bij elkaar. Dit is vrijwel allemaal toe te wijten aan de windrichting en windkracht. Helaas heb ik nog steeds niet een mooie formule weten te maken die zowel buitentemperatuur als windkracht/richting combineert om zo een betere vergelijking te kunnen maken tussen deze waardes en dus een eerlijker beeld op te roepen.
Desalniettemin is voor elke punt die je in de grafiek ziet een dag waarbij de kachel is aan geweest op de avond ervoor om een zo eerlijk beeld te geven. In de avonden dat we namelijk geen CV hebben aangehad is de daling altijd lager omdat het temperatuurverschil tussen binnen en buiten dan ook altijd lager is en dus er minder afgaat.

Wat is nu het verschil in procenten?
Op 20 januari heb ik voor het laatst bericht over deze grafiek. Toen was de conclusie dat we 62,66% minder warmte verloren. Waar dat in november nog slechts op 42,50% minder warmte verlies sloeg. Hoeveel is dat nu geworden dan?
Waar de grafiek in januari nog uitkwam op y= -0,1232x + 4,1416 zijn we inmiddels gedaald naar y= -0,0868x + 3,7779. Wat dus wederom een verbetering is.

In vergelijking met seizoen 2012/2013 was de grafiek y= -0,3261x + 7.0624. Als we dat van elkaar aftrekken komen we op 0,2661 uit. Wat weer gelijk staat aan 73,39% minder warmte verlies...

Dat is een behoorlijk verschil, maar voor degene die goed naar de grafiek kijkt ziet dat we in de nachten nog steeds gemiddeld 2 tot 3 graden warmte verliezen en dat is natuurlijk nog steeds te veel. Maar als je het afzet tegen de 5-6 graden of in de extremen zelfs bijna 10!! graden warmteverlies die we hadden is het natuurlijk een enorme verbetering.

Conclusie
We zijn op de goede weg, maar hebben nog een lange weg te gaan voordat we op een modern huis zitten qua afkoeling van de huiskamer. Volgend seizoen gaan we door met het bijhouden van de temperatuur in huis en vind er in feite een controle plaats van mijn resultaten. Hopelijk heb ik dan ook een formule die windkracht en sterkte in de berekening meeneemt in plaats van alleen afkoeling zodat we een zeer mooie conclusie eruit kunnen toveren

Reacties

nadasurf zei…
Leuk die cijfers maar zegt niet alles, zeker net wat je zelf aangeeft ook avonden erbij stookt.

Hier al vele weken cv uit en laatste paar weken echt bijna geen temperatuur daling,s,avonds 19,5 graden en s, ochtend precies hetzelfde :)

Nu wil het in de middag wel eens oplopen naar 22+ maar dat komt door grote raampartij waar zon goed op schijnt.

En de vergelijking met nieuwe woning zou ik niet doen want die zijn zomers koel en dan is het bij uw 30 graden :(
Ik ben echt helemaal onder de indruk van je grafiek en je cijfers! Heb je een wiskundige achtergrond?
Fabiooltje: zei…
Oh smul, statistiek!! Ha ha ha. Je zou vier losse grafieken kunnen maken voor de vier grote windrichtingen; of je zou ook vier losse grafieken kunnen maken voor windkracht 0-2, windkracht 3-5, windkracht 6-8 en windkracht > 8 .

Als je echt statistiek zou willen doen, zou je er volgens mij een lineaire regressie op los moeten laten, bijvoorbeeld met het statistiekprogramma SPSS. Daarmee kun je inderdaad meerdere factoren die van invloed zijn meenemen in een formule. Ik zou dat eventueel voor je kunnen doen, als je mij al je gegevens stuurt...
Fabiooltje zei…
PS. adres is mijn voornaam, dan een H, dan een @ en dan bij gmail .
Eva zei…
Welke wiskundige achtergrond heb je? Ik ben benieuwd.
Geen temperatuurdaling kan ik echt alleen maar van dromen dat zal hier denk ik nooit gaan plaatsvinden. Voordeel is wel dat het in de zomer hier nooit snikheet wordt maar gewoon aangenaam is. We hebben het nog nooit hoger dan 24 graden gehad binnen heeeeerlijk :)

Maar ik bedoelde meer dat er dus alleen een punt staat als er daadwerkelijk gestookt is. Als er niet gestookt wordt gaat er ook niet veel af en voeg je ook geen warmte toe.

Maar zoals je links ziet heb ik ook al weken de kachel niet meer aan :) Laatste keer is ergens in maart. Dus koud is het hier niet hoor!
Haha, nou zo wiskundig is dit niet hoor, gewoon excel :P Ik heb er ook totaal geen wiskundige knobbel voor. Noch ooit een opleiding voor gedaan.
Ik heb in deze blogpost:
http://luxeofzuinig.blogspot.nl/2014/01/de-invloed-van-wind-op-temperatuur.html

als eens de windrichtingen meegenomen in een pivot table, maar helaas nooit het resultaat echt eruit gekregen om daar een formule naar afkoeling van te maken.
Ik snap je punt van SPSS en heb daar letterlijk 1x (verplicht) mee moeten werken....... Nou dat nooit meer :P Ik zal eens kijken of ik je mijn excelsheet kan toesturen. Dat zal dan wel ergens van het weekend worden. Maar bedankt voor je aanbod alvast!
Geen! Dit heeft ook niet zoveel met wiskunde te maken hoor :) Is gewoon excel haha.

Populaire posts