woensdag 2 april 2014

Energieverbruik 2014 tot nu toe

Het is alweer april en buiten is het deze week al erg vaak rond de 20 graden geweest. Dat betekent eigenlijk wel dat de winter officieel weg is en niet meer zal terugkeren in Nederland. Daarmee kunnen we ook meteen het winterseizoen 2013/2014 opheffen en de balans opmaken voor hoeveel gas we verstookt hebben in deze periode die veel en veel te zacht is geweest voor de tijd van het jaar. Laten we de cijfers erbij pakken.

Energieverbruik tot nu toe

Verbruik tot nu toe
Je kan wel hierboven zien dat we twee maanden vrijwel niet! boven de 150 m3 hebben gezeten. En dat is toch wel erg uitzonderlijk. Zo zijn we op een totaal gekomen van 328 m3 aan gas........ Dat is echt een all time low. Vorig jaar hadden we 550 m3 gebruikt in dezelfde periode en waren we ook nog eens 3 weken op vakantie in een zeer koude periode van maart. Je kan dus wel stellen dat het meer dan zacht is geweest. Want dit verbruik slaat nergens op. Als we nog een jaar verder terug kijken kwam ik op 728 m3 verbruik in de eerste drie maanden. Dat is dus een halvering van twee jaar terug waar we naast het feit dat het een zachte winter is geweest natuurlijk ook erg veel besparingen hebben doorgevoerd zoals een HR ketel en nieuwe kozijnen met HR+++ glas. Alles helpt hier mee. Maar hoeveel precies qua besparing is dit ten op zichtte van vorig jaar?

Gewogen graaddagen
Als we de gewongen graaddagen  ernaast leggen ten op zichtte van vorig jaar komen we op de volgende besparing uit:

Besparing met vorig jaar

Dat is bijna 20% besparing dus in dezelfde periode nu tegenover vorig jaar. Ik ben daar toch wel stiekem heel erg trots op, want het is natuurlijk deels door onze kozijnen gekomen, maar ook door bewust met energie om te gaan. Als ik namelijk bovenstaande vergelijking maak met 2012 komen we op een besparing uit van 43,9%!!!! Bijna 50% minder gasverbruik! En bedenk goed het zijn geen absolute getallen maar met gewogen graaddagen. 50% reductie in gasverbruik, dat is echt niet niets....


Conclusie
Ons gasverbruik zal dit jaar naar verwachting net onder de 700 m3 blijven. Dat zal ervoor zorgen dat onze jaarrekening bijna voor 50% uit netwerkkosten zal gaan beslaan en dat is precies tot hoe ver je kan gaan tot besparen. Het meerendeel van onze rekening gaat op aan overige kosten en niet aan de daadwerkelijke energiekosten. Heeft het dan nog meer zin om te besparen op energie? Jazeker, want elke euro die je bespaard is er toch weer 1 om ergens anders aan uit te kunnen geven!

Hoe is het met jullie energieverbruik tot nu toe?


13 opmerkingen:

 1. Knap hoor! Met het gas zitten we net wat onder jouw verbruik, maar we hebben een nieuwbouwhuis. Maar met de electriciteit zitten we er ver boven, echt knap hoe weinig electriciteit jullie verbruiken, nog tips?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen speciale tips. We gebruiken gewoon niet erg veel elekra. Overdag werken we en staat feitelijk alleen de router en modem + koelkast aan. De rest is allemaal uit. Voor de rest natuurlijk alle lampen uit als je er niet bent.

   Verwijderen
 2. Gasverbruik sinds 1 januari staat hier op 312 m3 dus een beetje lager of jullie verbruik. Ons elektriciteitsverbruik sinds januari is bijna het dubbel van dat van jullie (630 kwh) Ondanks we zo goed als overal in huis ledlampen hebben, zuinige inverterkoelkast, warmtepompboiler die een tweetal uurtjes per nacht aanstaat voor het sanitair warm water, lichten niet onnodig laten branden..... toch zo'n hoog verbruik. Ik verdenk er de decoder van telenet, de routers van internet en de plasma tv van het hoge verbruik. Ik bak ook wekelijks ons brood dus als ik dat niet meer zou doen, zou mijn verbruik zowiezo met ongeveer 150Kwh per jaar dalen. Voor de rest weet ik niet waar ons hoge elektriciteitsverbruik vandaan komt.....liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die 20% hebben wij ook bespaard tegen over vorig jaar, dus het zit hem vooral in de zachte winter want wij hebben geen HR+++ en een nieuwe ketel.

  Met 400 M3 hebben wij niet te klagen met gezin met 6 personen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jup grootste gedeelte zit daarin, maar heb je ook gerekend met gewogen graaddagen?

   Verwijderen
  2. Nee, zo bereken ik dat nooit kijk enkel puur verbruik en dat bepaald ook de nota die graaddagen ect is niet aan mij besteed :)

   Verwijderen
  3. Ahh ok, dat verklaard, want in absoluten zijn we namelijk 42% gedaald. Bovenstaande berekening is op basis van gewogen graaddagen waar dus rekening is gehouden zon en temperatuur.

   Verwijderen
 4. Las pas dat 5m3 voor koken per week normaal is. Koken jullie elektrisch?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kook met gas. liesbet

   Verwijderen
  2. 5m3 per week is wel erg veel. In de zomer gebruiken we maar 7m3 per maand en dat is inclusief koken en douchen.

   Verwijderen
  3. 5m3 is ook er veel hier een gasfornuis staan van 20 Kw en zit op een standaard vast verbruik(zonder stoken) van 20 M3 per maand maar dat betreft wel een gezin met 6 personen.

   Verwijderen