zaterdag 19 april 2014

Luxe of Zuinig snapt soms andere mensen niet

We leven in een consumptie maatschappij, maar mijn collega's hebben er soms echt een sport van gemaakt. Zo wordt ik op mijn werk vaak aangekeken omdat ik een hoop belachelijk vind om geld aan uit te geven. Bijvoorbeeld de sigaretten of zoals sommige nu met het betere weer de BBQ weer aanzetten en letterlijk een fortuin in de fik steken.

BBQ
Zo hebben een aantal collega's van mij de bbq der bbq's gekocht namelijk een "Big green Egg" En zoals het gaat in deze wereld wil de andere persoon hem ook hebben. Maar als ik dan kijk naar de prijs val ik gewoon van mijn stoel €1600! Voor een BBQ.... En met zo een BBQ komt ook het feit dat ze veel en vooral ook goed vlees willen hebben. En dan hebben we het dus niet over een biefstukje of twee. Nee daar gaan vele kilo's doorheen die worden ingekocht. Vele honderden euro's. Nu het ook wat lekkerder weer is zie ik elke dag bbq foto's verschijnen want ja... zo een aankoop moet je goed inwijden.

Afwegingen
Maar als vraagt hoeveel dat wel niet allemaal kost maakt het ze allemaal niet uit. Ze hebben het ervoor over en vinden het erg lekker. Allemaal prima, maar zodra je ze vraagt hoe ze kunnen rondkomen met de salarissen die er zijn wordt het afgedaan dat je maar 1x leeft en ze net genoeg hebben om rond te komen. Ok, een keuze dus. Maar ruimte voor vakanties en probleemgevallen (het zogenaamde issues fonds) die is niet aanwezig noch wordt eraan gewerkt!

Onbegrijpelijk
Persoonlijk snap ik niet hoe mensen met zo een intentie kunnen leven. Zeker nu het crisis is geweest moet het besef van mensen toch wel zijn dat wanneer het niet goed gaat (en die kans is er door wat dan ook) je zonder problemen zaken moet kunnen kopen en aflossen om vervolgens weer dat potje aan te vullen zodat je genoeg hebt om eventuele andere tegenslagen weer kunt afslaan.

Tuurlijk moet er ruimte zijn om je hobby of je inspiratie kwijt te kunnen, maar moet dat altijd betekenen dat je, je volledige salaris erdoorheen jaagt in de maand en lekker je leven leeft alsof er niets kan misgaan? Tuurlijk mag je een aantal maanden per jaar het erdoorheen jagen als je dat wilt voor wat dan ook, maar zorg er altijd voor dat je een ruim gespaarde spaarpot voor problemen paraat hebt! Want we weten allemaal..... Zodra het eens slecht gaat zijn het deze mensen die het eerst heel zielig doen dat ze niet kunnen rondkomen en het leven allemaal zo zwaar is. En dat..... Dat vind ik nou enorm irritant.

Genoeg weer van een gedachtegang van Luxe of Zuinig die misschien soms iets te zuinig is.


31 opmerkingen:

 1. Hier lees ik de trekken van mijn partner, heeel irritant. idd er moet allerlei vlees gekocht worden voor in de vriezer voor "als het straks mooi weer is en de BBQ aan kan (moet)" Hij is net na 4 maanden WW weer aan het werk, we (ik) ben nog een beetje aan het bijkomen van de lage inkomen. Mijn partner leeft zoals hij altijd leefde. 2 weken geleden geld van spaar naar lopende rekening gezet met de afspraak dat dit echt de laatste keer zou zijn omdat hij nu weer aan het werk ging (ik werk zelf ook) maar nu is het paasweekend hij heeft nog €50,- en wil er minimaal €100 bij want hij wil vanmiddag ergens naar toe waar hij €10 entree voor moet betalen en dan moet er natuurlijk ook nog getankt worden. Heb heel duidelijk gezegd dat ik het niet wil maar weet nu al dat het wel gaat gebeuren, zucht. niet blij mee...... Komt misschien wel omdat ik een poos allerlei blogjes volg en mijn leven wil minimaliseren maar ook gewoon wil uitkomen met het inkomen. Chantal

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is wel flink balen zeg, maar heb je hem dan ook laten zien hoe de inkomsten en uitgaven eruit zien en hoeveel je dan aan het einde overhoudt? Of heeft dat allemaal geen nut dan?

   Verwijderen
 2. En dan heb je ook nog de mensen die naar een hele dure sportschool gaan maar het vertikken om de kinderen met de fiets (lopend) naar school te brengen. En dan heb ik het niet over de mensen die 'buitenaf' wonen maar mensen die 2-3 -4-5 straten van school vandaan wonen.
  En zo kan deze zaterdag morgen wel weer ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja die voorbeelden zijn er inderdaad ook nog en maar zich afvragen hoe het toch kan dat mensen je vreemd aankijken.

   Verwijderen
 3. Nee hoor, je bent niet te zuinig maar slim bezig. :-) En die mensen zijn dan ook de eersten die gaan weeklagen omdat het even wat minder gaat. de tering naar de nering zetten is een uitdrukking die ze niet kennen want ze hebben toch 'recht op een prettig leven?' Alsof het leven niet prettig kan zijn als je wat spaarzamer bent. Vaak prettiger in mijn beleving omdat je bij een beetje tegenwind niet meteen in paniek hoeft te raken. Je creeert je eigen ruimte en rust ermee.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Persoonlijk zie ik de lol niet in van zo'n grote bbq. Kun je net zo goed binnen koken. Bbq op zo'n klein ding met kolen, dat is leuk, liefst op het strand. Stukje brood erbij, worstje, niet te moeilijk. Dat is leuk, dit soort dingen vind ik zonde, van het geld en van de pret. En vooral als het een wedstrijd wordt wie de grootste bbq heeft, laat maar.....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ach, jij geeft weer duizenden euro's uit aan je vakantie. Iedereen maakt zijn eigen keuzes. Alleen niet piepen als je er achteraf spijt van hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt. En is inderdaad ongeveer hetzelfde. Enig everschil is dat we wel rekening houden met een buffer, aflossing op de hypotheek en ook gewoon nog blijven sparen an sich.

   Verwijderen
 6. Iedereen gaat anders met zijn geld om. Mensen denken heel vaak dat zuinige mensen geen leuk leven hebben. Zij zien zuinigheid als een vorm van armoede.
  Het is veel te mooi weer om je druk te maken hoe anderen met hun geld omgaan. Maar ik begrijp je irritatie!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit klopt geheel ja, geen geld uitgeven betekent dat je saai bent..... Tja die mensen hebben het nog nooit geprobeerd en hebben mensen om zich heen die alleen maar om geld geven.

   Verwijderen
 7. Die mensen snap ik ook niet. Volgens mij is het de mooie was buiten hangen.
  Heel veel sterkte met deze collega's. Het is erg moeilijk om minder geld uit te geven als ze je constant opjutten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig heb ik zelf niet zo een moeite ermee en jutten ze me ook niet op, maar het is erg grappig om te zien dat een heleboel mensen er hetzelfde over denken als ik. Ik weet dat ik een beetje afwijkend gedrag heb, maar gelukkig toch weer niet zoveel.

   Verwijderen
 8. Zolang het je collega's zijn en niet je partner wat maakt het dan uit. Als je een goeie steak wilt eten van de Braziliaan ga dan naar een gespecialiseerd restaurant, meer dan 500 g eet een normale eter sowieso niet op. Privé is mij die gelegenheid niet gegeven want geen restaurants in onze omgeving maar zakelijk heb ik 2 keer de kans gegrepen in Barcelona en in de US aan de oostkust. Dat was meer dan prima. Overigens komen de ingrediënten niet van de AH om de hoek maar wordt speciaal voor die toepassing ingekocht. Ik betwijfel of de weekeind BBQers aan dat niveau kunnen tippen, het waait vanzelf weer over zoals al die hypes vanzelf over gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt als het je partner is wil ik nog maar eens zien hoe lang je bij elkaar blijft. Dit kan en zal relaties kapot maken.

   Verwijderen
 9. Ik begrijp je verhaal maar laat ze lekker. Mensen steken soms liever hun kop in het zand. Is ook prima. Ik heb een collega met hypo van 5 ton aflossingsvrij!! Nu lekker onder water natuurlijk maar geld over om extra af te lossen, nee, da hebben we niet. Wel in het weekend uit eten met een 8 gangen diner en een telefoon kopen van een paar honderd euro terwijl ze nog een abbo hebben op andere telefoon. Ik lach er maar om, als het straks minder gaat piepen deze het hardste.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal mee eens, en ik laat ze absoluut hun ding ook doen. Wanneer het puntje bij paaltje aankomt weten we wie er straks met een te koop bord in hun tuin staat :)

   Verwijderen
 10. In nog geen 1600 jaar zou ik zelf zoveel geld uitgeven aan een BBQ maar ja.... dat is mijn levenswijze en denkwijze.
  Die mensen zouden misschien nog in geen 1700 jaar dingen willen doen die ik doe.
  Als ik op TV ook dingen zie (er iets zoiets als Epic en boomhut experts) dan gaat mijn hoofd ook schudden van de decadentie. Ik snap dat niet helemaal, hoe mensen zo vulgair veel geld uit kunnen geven aan luxe terwijl andere mensen verrekken. Hoe veel tijd ga je nou echt doorbrengen op dat jacht met twee zwembaden en een helidek? Een boomhut ingericht met design waar je nog steeds maar amper je kont kunt keren, voor de lol? Er zijn zoveel nuttigere dingen te bedenken om met dat geld te doen. Maar ja... dat is zoals ik het zie, waarschijnlijk denken zij nog veel slechter over mij ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ieder mens is anders, maar sommige dingen zijn in het extreme. Maar je hebt gelijk sommige van mijn afwijkingen vinden zei weer heel vreemd :)

   Verwijderen
 11. zo vertelde mijn leidinggevende in een adem dat zij asperges nog veel te duur vond om te eten ,maar wel vorig weekend de boot in het water hadden laten takelen en vroeg zich af hoe ik dat doe als alleenstaande die maar 30 uur per week in de schoonmaak werk met tot voor kort nog een inwonend kind, zij kon echt geen asperges kopen als leidinggevende en bovendien 2 verdiener en was stomverbaasd dat ik liever lekker eet dan met vakantie ga of een boot heb, je kunt je maar beter niet ergeren aan hoe anderen leven of dat nu decadent of superzuinig is, ik steek mijn energie liever in de besteding van mijn eigen geld, zo was ik vanmorgen weer erg gelukkig met de 2e hands fietspomp die ik op een rommelmarkt vond voor 3 euro en een leuke passerdoos van een euro voor mijn dochter die een grafische opleiding gevolgd heeft en het leuk vind om dingen te verzamelen die zij bij het ontwerpen kan gebruiken , ik vind het superleuk om 2e hands spulletjes te vinden i.p.v. naar de winkel te hollen en iets nieuws te kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, in principe salaris genoeg om makkelijk van te leven, maar door keuzes van bijvoorbeeld uieten en veel te dure (imago) spullen geen geld om de normale boodschappen te doen..... Triest eigenlijk toch.

   Verwijderen
 12. BBQ nee daar geef ik niet zoveel geld aan uit, maar wel aan mijn kasten en tafel bv in de woonkamer, weet dat ik er jaren naar moet kijken en wil dan iets goeds. Probeer nog aanbieding en afdingen maar daar geen Ikea bv voor mij

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij geven inderdaad ook behoorlijk wat uit als we wat vervangen, maar wat je zegt we doen dat niet elke 2 jaar maar eerder eens in de 15+ jaar. En als het dan zeer mooi spul is, staat het er dan nog steeds, en geniet je er ook nog van.

   Verwijderen
 13. toch best veel geld voor een bbq en als je tegenwoordig in doe-het-zelf zaken gaat zie je er ook verschillende staan gaande van 25euro tot 6000 (inderdaad 6000) euro ieder zijn ding natuurlijk , ik heb er hier eentje voor een 10 tal euro doet het perfect en speciaal vlees kopen doen we ook niet... ik moet er toch om lachen zoveel geld in de tuin :)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. ik kan dat ook niet, al mn salaris opmaken.. t maakt me onrustig. ik hou van overzicht en mits het lukt qua inkomsten/uitgaven verhouding, sparen! t liefst veel.. (al is t voor een ander weer weinig misschien :p maar meer dan we ooit gespaard hebben dus voor ons veel). ik wil idd op vakantie kunnen en toch gewoon spaarsaldo overhouden, ipv al het inkomen over de balk smijten. echt bezuinigen doen we niet eens, in onze ogen. we gaan op vakantie (goedkope week, in een huisje in nl, eten voornamelijk in t huisje en dan 1 of 2x daar uit eten oid, veel eigen boodschappen mee (ipv thuis weggooien en daar nieuw kopen, of dingen nieuw kopen die thuis toch al in de kast staan), ) enz.doen leuke dingen, abonnement op de dierentuin, af en toe binnenspeeltuin of pretpark (eigen eten en drinken mee), bestellen heeeeeeeeel soms eten (ipv 2, 3 x per week wat je bij sommige ziet ) prima dat een ander het anders doet, maar klaag dan ook niet dat je geld op is en je niet snapt waaraan, bij een goed inkomen ;) soms is consuminderen je enige optie, en voor anderen een bewuste keus. ik heb t al jong geleerd gelukkig dankzij fora etc over consuminderen, vooral overzicht vond ik erg fijn :) durfde anders geen cent uit te geven en leerde hierdoor al gauw om te sparen, hoe weinig inkomen er soms ook wa.s en nu we het ruimer hebben, blijven we hier de vruchten van plukken omdat we nu kunnen sparen, voor onszelf en de kids :) nog steeds erg blij mee. zonder buffer zou ik het erg eng vinden. heb 2 x een half jaar zonder inkomen gezeten, zonder recht op een uitkering, maar hier hebben we zelf geen hinder van ondervonden omdat we het zelf konden opvangen met spaargeld. erg blij om dat we daardoor geen schulden hebben hoeven maken of enorm hebben moeten bezuinigen oid.

  bbqen doen we trouwens wel regelamtig, maar met een voordelige bbq en vlees van de lidl :) en soms wat uitgebreider met salades erbij of luxe brood oid. is maar net wie er mee eet en wat we in huis hebben/halen. echt niet voor 100en euro's..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Juist en dat overzicht missen de meeste mensen dus ook wel eens. Ik hou alles panisch bij elkaar in een excelsheet, maar zo uitgebreid is niet nodig. De meeste mensen hebben begot geen idee hoeveel geld er uit gaat. Wat er binnenkomt is altijd wel bekend, maar wat er nodig is om te kunnen leven is echt onbekend.

   Verwijderen
 15. Leven en laten leven, is mijn motto. Waarom zou je je druk maken dat er mensen zijn die er een andere levensstijl op nahouden ? En ik krijg ook de indruk dat er hier wel een paar reageerders zijn die zich verheven voelen boven de 'big spenders'. Het is hun eigen geld hoor, niet dat van jou.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik begrijp je helemaal. Ik kan daar ook niet zo goed tegen. Ben nu het boek van Sascha Meijer aan het lezen. Is een verhaal over haarzelf als zogenaamde nieuwe arme.. Het kon zo een collega van je zijn... Niet gespaard, nooit nagedacht dat ze haar baan kon kwijtraken en gaan scheiden... oke dat laatste calculeer je ook niet in.. maar verder. Wel wat bezuinigen, maar niet genoeg.. Nee, dan maar liever wat zuinig zijn en zonder financiele problemen door het leven wandelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Gelukkig doen er genoeg niet mee aan die trend. Ikzelf spaar kleine stukjes vlees op in de vriezer. Gehakt wat over is van het ballen draaien, stukje kip van een grote kipfilet, hamburger pet 4 gekocht en maar 3 nodig gehad. Zo vind je vele verschillende soorten vlees in mijn bak voor de bbq.
  Ooit eentje gekocht waar nog kooltjes in gaan. Die kooltjes ook weer in de opruiming gekocht in het najaar.
  Zo gaan er ook groenten en brood op de bbq en poffen we aardappels. Niks extra's tijdens de bbq, maar restjes. En net zo gezellig.

  BeantwoordenVerwijderen