woensdag 23 april 2014

Het gemak van vergelijken tegenwoordig

Als we ook maar 10 jaar terug in de tijd zag ons leven er toch anders uit dan dat deze het nu doet. Was toen het nog uniek dat je uberhaubt ook maar een laptop tot je beschikking had, zo lopen nu zelfs peuters en kleuters met tablets rond. Zo een groot verschil met het kunnen vergelijken van producten is er ook. Want toen kon je je toch niet voorstellen om je producten in een prijsvergelijker op internet te vergelijken!

Het is zo veel werk!
Dat soort teksten hadden we 10 jaar geleden nog wel met het vergelijken van prijzen maar de mensen die het tegenwoordig zeggen zijn gewoon te lui of begrijpen het internet niet. Maar stel je eens voor hoe we het vroeger deden. We gingen meerdere keren naar de winkel om advies te vragen en prijzen te vergelijken. En vaak zag je ook dat mensen bij vertrouwde winkels hun spullen gingen kopen en die winkel daar misbruik van maakte door een hogere prijs aan te houden.
Zo anders is het tegenwoordig en wordt er geconcurreerd niet alleen op euro (voorheen dus guldens :P) niveau maar ook op centen niveau! Zo erg dat we met de smartphone in de hand naar de winkel gaan en kijken of hun winkel wel echt het goedkoopst is. Want daar zijn die prijsvergelijkers ook al in een appje!
Mocht je het alsnog te duur vinden dan hoef je tegenwoordig niet de mazzel te hebben dat je spullen bij de kringloopwinkel kan halen, maar ga je gewoon markplaats op!

Massaal
En dat laatste doen we dan ook massaal aan mee want er wordt wat afgekocht en afgezocht. Zo veel dat de markt voor 2de hands spullen groter begint te worden dan nieuwkoop! Grappig natuurlijk dat we steeds meer naar het oude model van ruilhandel terug gaan. Maar slecht voor de nieuw verkoop natuurlijk. Het feit dat het vergelijken ook zo makkelijk gaat zorgt er ook voor dat we steeds meer afhankelijk zijn van grote webwinkels die geen fysieke winkels meer hebben maar wel zo een laag mogelijke prijs kunnen bieden. De markt veranderd.

En verder?
Voor bijna alles zijn tegenwoordig vergelijkingssites aanwezig en kan je vanuit je luie stoel de beste keus maken. De ene vergelijker is de andere natuurlijk niet en daar moet je dan ook nog zeker op letten. Maar voor de consuminderaar is het bewust worden van het feit of je duur of goedkoop bent met verzekeringen/producten of andere zaken peanuts geworden! Wie dus een beetje oplet kan heel veel euro's verdienen en daardoor zijn maandelijkse lasten omlaag brengen en gelukkig doen de meeste mensen dit tegenwoordig ook, ook al zijn er altijd nog mensen die natuurlijk eigenwijs zijn.

Maar hoe zal de wereld er over 10 jaar uitzien? Wie 10 jaar terug vroeg of je een mobiele telefoon wilde was het antwoord steevast dat je dit absoluut niet wilde. Laat staan dat je altijd en overal op het internet kon zijn en vooral ook wilde zijn! Wat we nu als onzinnig beschouwen zal over 10 jaar misschien wel een absolute must zijn geworden. Ik ben dan ook erg benieuwd hoe we er over 10 jaar voor staan.

Hebben jullie een idee?

6 opmerkingen:

 1. 10 jaar geleden is erg laat mobiele telefoon kwam eind jaren 90 al op.

  Over 10 jaar heeft iedereen een mobiele horloge kijken tv via een bril:)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is echt zo, als je ziet dat ik 100 gulden kleedgeld kreeg en daar maar heel weinig van kon kopen is nu toch echt anders!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De eerste mobiele telefoons voor iedereen in Nederland werkten op ATF 1, ATF2 en daarna ATF3 voordat GSM kwam. ATF 3 was omstreeks 1989 dacht ik want toen had ik er al 1, werkte alleen met het Nederlandse netwerk. GSM was begin jaren 90 in opkomst. In dat jaar wist een PTT Telecom winkel verkoper al niet meer wat een ATF 3 netwerk was zo snel ging GSM. Echt waar.

  Hoe het er over 10 jaar uitziet? Je bent heel rijk als je mobiel niet altijd bereikbaar bent en op je visitekaartje geen functie of titel meer staat maar alleen je naam...... en als je elkaar wat wilt vertellen ga je op bezoek en kijk je elkaar recht in de ogen. Zo is het toch? Wim.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn zoon vroeg onlangs nog 'mam wat deed jij als het een dag regende'?' 'Ging je dan computer spelletjes op internet doen'..........Eeuhhh Nee, www bestond pas vanaf 1988. We gingen kaarten of een spelletje doen of lezen. Onbegrijpelijk voor deze moderne 'wizzkids generatie'

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, daarom laten wij ze wel eens woordspelletjes doen op het internet maar na een uurtje gaan ze dan al weer snel fantasie spelletjes doen met lego en playmobiel en dat vinden we niet erg. Soms zijn ze ook de uren buiten ondanks de regen. En nee, ze hebben beiden geen tablet en dat houden we ook nog even zo voorlopig.

   Verwijderen
 5. natuurlijk veranderen er dingen en de meeste zijn helemaal niet verkeerd, maar wat mij wel zorgen baart is wat we gaan doen als er stroomstoringen zijn en we alles min of meer online of per mobieltje doen, zullen er dan genoeg noodvoorzieningen zijn om toch gewoon te kunnen blijven doen waar we op dat moment mee bezig zijn?

  BeantwoordenVerwijderen