maandag 4 november 2013

Verwarming, klaar voor gebruik!

Het is 3 november als ik dit bericht tik en ik heb de verwarming vandaag aangezet. Het was inmiddels 15,5 graad geworden in de woonkamer en dat vond ik teveel van het goede. Het werd tijd om de kachel op te gaan stoken.

Verleden

Oktober is een warme maand geweest. Waar het vorig jaar in oktober gemiddeld 10,7 graden was. Is het nu in 2013 met ons meetpunt gemiddeld 12,3 graden geweest. Dat is een fors verschil. Zeker als ik kijk naar vorig jaar dat het nu gemiddeld rond de 8-9 graden was en we nu op 11 graden zitten zit hier in november ook een behoorlijk verschil in. Voor veel mensen zal dit een verademing zijn omdat het voorjaar zo koud is geweest en ze nu een beetje kunnen compenseren qua gasverbruik.

Toekomst

Ik ben naast bezuinigen ook erg gek op het voorspellen van het weer en de ontwikkelingen daarop. Ik heb dan ook al de nodige krantenkoppen gezien die schetsen dat het een enorm koude winter wordt. Echter mijn voorspelling is dat deze winter niet extreem zal verlopen. November zal een eerste nachtvorst laten zien en december zal wat warmer verlopen dan normaal. Januari en februari zullen wel koud zijn, maar niet extreem koud. Nu zal je denken, ben je nu ook al weerkundige geworden? Nee, maar ik ben wel benieuwd of ik gelijk ga krijgen met bovenstaande voorspelling! In maart zal ik hier dan ook op terugkomen.

Huis opwarming

Inmiddels is het hier binnen weer lekker 19 graden. We hadden helaas nog wel last van een luchtbel in de verwarming waardoor onze 2de radiator in de woonkamer niet warm werd. Boven even de kachels afgesloten en floep het stroomde er zo doorheen. Luchtbel weg. Ik was sowieso even benieuwd of het beneden nu wel warm genoeg werd doordat we een radiator weggehaald hadden, maar daardoor liep de grote radiator beneden juist stukken beter door! Het is dus nog sneller warm. Dit is echter nog wel even aankijken hoe we dit moeten gaan aanpakken, want het lijkt er wel op dat de radiatoren boven erg veel warm water "opeten" waardoor deze toch even geknepen dienen te worden. Als het straks echt koud wordt moet dit toch even goed bekeken worden hoe we een zo optimaal mogelijke verwarming kunnen krijgen. Een leuk projectje dus!

3 opmerkingen:

 1. Weet je wat een leuk project is?

  Je ketel zo tunen dat hij op een zo,n laag mogelijk vermogen draaid en op zo,n laag mogelijk temperatuur waarbij de retourtemperatuur erg belangrijk is.

  Wij hebben in de loop van de jaren een gasbesparing behaald van 50% :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb gister de verwarming ook aangezet. Het was 17,5 graden binnen en dat vond ik ook wat te gortig. Wel jammer dat we ineens een verbruik van 30 kWh per dag hadden! (hebben geen gas).

  Nu heb ik alle vouwgordijnen zo hoog mogelijk zodat het zonnetje lekker naar binnen kan schijnen om de boel te verwarmen. Dus vandaag maar een dagje niet stoken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De verwarming staat ook al aan bij mij hoor. Niet koud in huis hoor maar lekker aangenaam.

  BeantwoordenVerwijderen