Op welke uitgaven kunnen wij nog besparen in 2020?

De afgelopen maand ben ik vrij geweest om voor ons nieuwe kindje te zorgen samen met mijn vrouw en heb ik alle klusjes die er nog in huis lagen ook meteen kunnen afronden. Met als gevolg dat ik ondertussen ook alweer met mijn brein lekker bezig ben om te kijken of we nog ergens op kunnen besparen. Want ja het blijft een financieel blog :)
Op welke uitgaven kunnen wij nog besparen?

Maandelijkse kosten
Hoewel het coronavirus zorgt voor een ander uitgavenpatroon bij de meeste huishoudens geldt dit niet voor de maandelijkse vaste uitgaven. Ik wilde pas deze blogpost doen aan het einde van april aangezien ik dan ook een update kan geven van mijn huishoud boekje met de meest up to date gegevens, maar gezien ik nu nog een paar dagen vrij ben vond ik het ook wel tijd worden om dit alvast uit te zoeken.

De maandelijkse lasten waar ik nu niets aan kan doen zijn onder andere hypotheek, gemeentelijke lasten, elektra, water, auto verzekeringen, huis verzekeringen, zorgverzekering. De reden dat ik zeg dat ik hier niets aan kan doen is omdat ik vorig jaar alles al heb doorgelicht en ze al de goedkoopste zijn.

Dan houden we enkele kostenposten over namelijk:

- mobiele telefoon kosten
- Internet/tv/tel kosten
- overige kosten (netflix, spotify, loterijen)

En meer eigenlijk niet..... En dit is iets wat mij behoorlijk stoort. Ik kan namelijk niet erg veel kosten meer besparen ook al zou ik dat we willen. Om een voorbeeld te noemen:

Zo is mijn mobiel abbo al teruggebracht naar 7 euro per maand, ja dit kan nog goedkoper naar 2 euro per maand, maar dit zet geen zoden aan de dijk. Vrouwlief heeeft een abbo van 14 euro en gebruikt dit ook volledig dus kan ook niet veel goedkoper, wellicht enkele euros als ik mijn best doe.

Internet/tv/tel dan? We betalen nu 42 euro voor 100/30 internet, met bellen en tv hierbij. Goedkoper is er simpelweg niet! Ja, als ik inlever op internet snelheid, maar zelfs als ik van een 3P naar een 2P of 1P pakket ga dan wordt het niet heel veel goedkoper. Internet only bijv (wat van mij betreft prima zou kunnen overigens) kost mij alsnog 35 euro per maand. Voor die 7 euro in de maand extra vind vrouwlief het toch wel fijn om gewoon liniëren tv te kunnen kijken. Met als voordeel dat de oudjes ook nog lekker naar ons vaste toestel kunnen bellen.

Goed dan houden we 1 kostenpost over, namelijk netflix,spotify en loterijen. En hier ben ik dan weer resoluut in. Dat gebruik ik dagelijks. En loterijen haal ik mijn plezier uit elke maand.

En meer is er niet te bezuinigen gezien er geen standaard vaste kosten meer zijn in ons huishouden. De rest valt allemaal onder de variabele kosten en hebben we compleet zelf in de hand.

Waar dan wel bezuinigen in 2020?
Dat gaat gebeuren op vakanties, dit heb ik vorig jaar al bedacht (pre-corona) en zal dit jaar naast mij door een hoop andere nederlanders ook gaan gebeuren. Dat is een dusdanige impact van enkele duizenden euro’s op jaarbasis dat bovenstaande maandelijkse eventuele besparingen compleet in het niet vallen.
Daarnaast ben ik al maanden goed bezig door niets aan mijzelf uit te geven, zo zitten mijn persoonlijke uitgaven al sinds januari op 0 euro. Die had ik in 2019 al verlaagd naar 50 euro per maand, waar die daarvoor op 100 euro per maand stond, maar dit jaar zal die dus nog lager gaan uitkomen als ik zo doorga.
Overigens zijn onze gezamenlijke aankopen ook verminderd tot een minimum dit jaar. Simpelweg omdat we niets nodig hebben de afgelopen tijd.

Alleen maar manenschijn?
Nee natuurlijk niet, want onze uitgaven voor onze dochter zijn sinds vorig jaar natuurlijk behoorlijk gestegen en zullen dit jaar bovenstaande bezuinigingen zeker in de weg gaan staan (kinderopvang anyone?).

Maar de eindconclusie is dat ik door de jaren heen dusdanig heb bezuinigd op vaste lasten dat er nu simpelweg niets meer te behalen valt op dat vlak afgezien van af en toe tegen het licht houden of het nog steeds de goedkoopste aanbieder is of niet. Waar de echte winst vandaan moet komen is van de variabele uitgaven waarbij onze dochter de nieuwe nummer 1 gaat worden :). Gevolgd door autokosten (benzine, reparaties) met vlak erachteraan de boodschappen.
Zo is er een interessante ontwikkeling te zien in ons boodschappen budget, zaten wij elk jaar strak op de 250 euro zijn we sinds dit jaar opeens aan het klimmen naar 300 tot 400 euro per maand..... Dat vereist dus even wat aandacht waarin dit opeens zit? Want zo duur zijn boodschappen niet opeens geworden natuurlijk!

Variabele kosten onder controle krijgen is dus mijn advies, waar een hoop helaas niets aan te doen zal zijn (benzine, kinderopvang, etc) maar een hoop ook wel. Tijd voor een diepgaand onderzoek op deze lasten dus!

Reacties

Anoniem zei…
Ik probeer elk jaar een maandje zo min mogelijk uit te geven...dat zie je vooral aan de boodschappen. Ineens ga ik dan meer gezondere recepten van goedkopere groenten te maken. Extraatjes laat ik even staan.
Na die maand, bekijk ik welke extra's erin geslopen waren dat jaar ervoor en kies ik of ik ze weer toesta. Het gaat niet zozeer om het goedkoopst uit te zijn, maar om bewust te zijn.
Anoniem zei…
Opnieuw energiekosten vergelijken? Energie nog nooit zo goedkoop zegt de kop in de krant. Zelfs jaarcontact (1 jaar opzegkosten = 50 euro per product) opzeggen schijnt rendabel te zijn.
Uitklokken zei…
Ook met Netflix en spotify is er nog wat winst te halen door een abonnement te delen. Maar dat moet je dan wel willen...
Als er weinig te besparen is op vaste lasten, kun je misschien wat spullen verkopen die je niet meer nodig hebt?
Ahh ja dat doe ik niet bewust, maar gebeurd het hele jaar zo door... op sommige uitspattingen na dan ;-)
Net toch ff gedaan maar mijn contract dat ik heb voor dit jaar gaat 740 euro kosten. Als ik het vergelijk met de aanbieding nu zal dat 720 worden.. niet dusdanig verschil dus!
Spotify doe ik al delen. Netflix ook maar betalen ook voor abbo van schoonoudjes. Helaas full price. Die kan er nog wel f.

Qua spullen verkopen zou dat kunnen maar cash is niet het probleem, wil gewoon zo laag mogelijke lasten ;-)

Populaire posts