maandag 21 oktober 2013

Op zoek naar een goede balans tussen werk en prive

Soms zijn er van die weken dat je alleen maar aan het rennen bent. Zowel op het werk als thuis in je prive situatie. Nu zijn de meest drukke weken nog niet eens aangebroken. December wordt namelijk ook wel gezien als stressmaand doordat de ene feestdag na de ander aanbreekt en er een hoop verplichtingen naar familie is. Hoe kan je daar een juiste verdeling in maken?

Balans?

Je kent het wel, werk is druk, thuis zijn er nog tig klusjes te doen en de werkweek vliegt voorbij. Je hoort iedereen roepen dat je een balans moet zoeken tussen werk en prive, maar hoe doe je dat toch? Wat is uberhaubt balans tussen werk en prive? Betekent dit dat er maar 1 balans is en alles daarbuiten meteen voor een onbalans zorgt en je je vermoeid voelt?

Niet slechts 1 oplossing

Balans hierbij geldt niet dat er slechts 1 oplossing is. Maar er zijn er meerdere en die is voor iedereen verschillend. Allereerst moet je voor jezelf bepalen hoe veel vreugde je uit je werk haalt? Leef je graag voor je werk dan kan het best zo zijn dat je 80% van je tijd graag wilt opgeven voor je werk doordat je daar erg gelukkig van wordt. Vooral voor mensen met een eigen zaak is dit het geval. Waar voor iemand anders geldt dat dit absoluut 50-50 of zelfs minder moet zijn om lekker in zijn/haar vel te zitten.

Keuzes

Het komt uiteindelijk helemaal neer op de keuzes die je maakt in je leven. Het leven bestaat uiteraard uit keuzes en zeker bij deze keuze heb je alles zelf in de hand. Hierbij kan je echter wel de volgende handgrepen gebruiken om de keuze voor jezelf makkelijker te maken.

- Geef duidelijk de grenzen aan tot waar jij wilt gaan (denk aan overwerken en werktijden)
- Maak een actieplan waar je over X jaar wilt zijn met duidelijk doelen en beloningen
- Zorg voor voldoende rust en gun jezelf de vakantie
- Zorg voor een prettige werkomgeving, zijn je collega's vreselijk overweeg dan een andere werkplek

Zeker dit laatste punt kan ervoor zorgen dat je het vreselijk vind op je werk en kan je zelfs geestelijk ziek maken doordat je elke dag met tegenzin naar je werk gaat.

Persoonlijk

Persoonlijk ben ik erg slecht in de verdeling werk / prive. Maar dit komt ook meer omdat ik het erg naar mijn zin heb op mijn werk en de tijd door mijn handen vliegt. Soms zou ik echter wel wat rustigere dagen willen, helaas zie ik dat niet gebeuren omdat ik het mezelf ook te druk maak en werk naar me te toe trek waar dit niet nodig is. Dit wordt echter wel behoorlijk op prijs gesteld en dat sterkt mij ook door zo door te gaan. Daarnaast werk ik in een zeer prettige werkomgeving met nog leukere collega's en dit draagt bij mij ook bij aan een zeer leuke werkdag waar ik veel plezier uit haal. Nogmaals voor mij is dit het belangrijkst als ik mij irriteer aan collega's of mij er niet thuisvoel is voor mij de keuze heel snel gemaakt om wat anders te zoeken.

Lukt het jullie goed een balans te houden tussen werk en prive?

6 opmerkingen:

 1. Ik ben ondernemer , en werk tot 70 uur per week , als ik klaar ben sluit alles achter me af en denk nooit aan dingen die daar mee te maken , dus de deur achter me dicht werk vergeten !
  Verder probeer ik zoveel mogelijk sport te bedrijven om het lichaam en geest te sterken .
  In de vakantie's die ik ik me gun blijf ik thuis en ga nooit reizen en doe dan een week niks dan relaxen genieten etc.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik werk vanuit huis, ik en gastouder. dus een beetje dubbel. heb nu maar 2 opvangkids en dan is het prima te doen maar weinig inkomen. hopelijk gauw 1 of 2 kids erbij en hopelijk kan ik dan wennen aan iets meer drukte en iets meer huishouden (en juist minder tijd voor dat meer werk :p) en dochter binnenkort naar school dus er gaat veel veranderen en dat kost altijd even tijd en energie. maar gaat goed komen. nu is er zeker balans. bevalt me goed :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat je graag werkt en veel komt in je posts duidelijk naar voren. Hoe combineer je dat met je priveleven? Dat vraag ik me al een tijdje af. Ik neem aan dat jullie toch ook quality time samen willen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Uiteraard hebben we ook tijd voor elkaar. Echter dit bestaat voornamelijk uit de avonden en weekenden. Helaas hebben wij de laatste tijd veel afspraken daar ook staan.
   We proberen het dus te compenseren met dagen vrij of vakantie waar we echt tijd voor elkaar hebben.

   We hebben als voordeel dat we allebei hetzelfde denken en vaak ook dezelfde dingen leuk vinden. Veel raakvlak dus. Daarnaast zijn onze doelen hetzelfde. Je kan wel zeggen een perfecte match dus.

   Verwijderen
  2. Maar ook een perfecte match moet je onderhouden, koesteren en nooit als vanzelfsprekend gaan zien.... Julia

   Verwijderen
  3. Absoluut! Het is er gekomen met een reden en niet door met je handen op elkaar te blijven zitten. Daar werken we dan ook hard aan. Hoe klein de zaken soms ook lijken te zijn.

   Verwijderen