dinsdag 8 oktober 2013

Crowdfunding, hoe kiezen voor projecten?

Ik lees op meerdere blogs dat mensen zijn begonnen met het investeren in crowdfunding projecten zoals http://www.geldvoorelkaar.nl/. Nu ben ik hier zelf ook behoorlijk in geïnteresseerd geraakt en heb ik afgelopen zondag hier dan ook serieus naar gekeken. Echter heb ik hier toch een paar vraagtekens bij die enkele mede-bloggers misschien bij mij weg kunnen halen.

Keuze voor een bepaald project?

Ik heb nu enkele initiatieven gelezen waarop een heel mooi verhaal staat van verwachtte begrotingen waarbij geld dat geïnvesteerd wordt binnen 1 jaar alweer makkelijk is terugverdiend. Of teksten waarin staat dat er een gegarandeerde uitbetaling is. De vraag is echter in hoeverre zijn deze bedragen geverifieerd? Waar komen deze teksten vandaan en wie kan mij vertellen dat het niet verwachtte begrotingen zijn die enorm opgeblazen zijn?

Als ik bijvoorbeeld het project monkeytown erbij haal hebben ze 129000 euro nodig om een vestiging uit te kopen. Ze hebben echter elk jaar een nettowinst van rond de 110000 euro! Waarom heb je dan dit nodig vraag ik mij af. Het is een bestaande organisatie met 17 vestigingen die dus blijkbaar prima verdiend.

Als ander voorbeeld is er multidispo. Ze geven aan dat de bank het een te groot risico vindt. Daarnaast zie ik bij het bedrijf dat ze een omzetstijging verwachten van meer dan 100% in het eerste jaar! Gevolg door nog eens meer dan 100% in het tweede jaar... Het spijt me, maar dat geloof ik gewoon niet. Zeker niet met de markt waar ze zich in wanen waar het om duppies gaat in winst per product.

Testen

Toch ben ik erg geneigd om hier een poging met 1000 euro te proberen. Ik denk dat ik het verspreid over 4 projecten, maar de vraag is dus welke? Ik kom dan ook uit bij mijn eerdere vraag. Hoe maken jullie een beslissing op een bepaald project te steunen? Bovenstaande voorbeelden vind ik bijvoorbeeld zeer dubieus en hier heb ik dan ook meteen mijn vraagtekens bij of dat niet uit gaat lopen op een mislukking.

Ben ik nu paranoia of hebben jullie een lijstje waar een onderneming aan moet voldoen voordat je geld eraan geeft?

12 opmerkingen:

 1. Het is ook een beetje koffiedik kijken en soms lastig te bepalen. Wat ikzelf belangrijk vind dan is dat het een branche is die ik zelf ook interessant vind, een markt betreft waarvan ik verwacht dat die groeit in de komende jaren en genoeg rendement oplevert. Wat verder belangrijk is, is om genoeg te spreiden. Begin gewoon met investeringen van 100 of 200 euro. Door zoveel mogelijk te spreiden heb je theoretisch de meeste kans om een hoger rendement te halen

  Op de website van geldvoorelkaar staat overigens vermeldt hoe de classificaties tot stand komen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je antwoord. Ik weet dat jij al wat geïnvesteerd had in crowdfunding en hoopte al dat je wat zou sturen. Spreiden was ik sowieso al van plan. Eens zien hoe het gaat :)

   Verwijderen
 2. Ik vind het mooi klinken, maar zou het niet goed durven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo,

  Hier heb ik wel een tip voor je!
  http://www.geldvoorelkaar.nl/geld-investeren/projecten/project.aspx?id=4696

  Dit lijkt me een goed en ook milieuvriendelijk project! Ik denk er zelf ook over om mee te doen!

  Groetjes Nella

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Grappig. Ik ga me daar eens goed in lezen. Bedankt voor de tip!

   Verwijderen
 4. Toevallig ben ik hier ook naar aan het kijken. En dezelfde vragen kwamen naar boven. Je hebt een leuk blog! Je schrijft over dingen waarin ik me ook verdiep. Heel grappig, het sluit echt aan. Ben benieuwd waar je voor gaat kiezen als je het aandurft.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als het te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het ook meestal te mooi en dus niet waar. Zoals Zakelijke bezuiniger hierboven al zegt, investeer niet meer dan 100 tot 200 euro per project en spreid je kansen. Ik ben wel benieuwd naar je ervaringen. Ik heb hier jaren geleden ook al lang over nagedacht en uiteindelijk niet gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jup. Ik ga ereens goed over nadenken en kijken of er projecten zijn die me aanspreken we zullen zien!

   Verwijderen
 6. Ik zou het inderdaad ook op maximaal 100 euro per project houden. En inderdaad: als het te mooi is om waar te zijn, dan is het meestal niet waar! Ik ben 2 jaar geleden voorzichtig bij Geldvoorelkaar begonnen en krijg, als het goed is, deze maand voor het eerst het laatste stukje van een investering terug. De twee maanden daarna zal dat bedrijf mij dan hopelijk ook nog betalen, en dát zal dan hopelijk de winst worden! Kortom: het is behoorlijk risicovol en je moet er een lange adem voor hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 2 jaar geleden... mmm dat is wel heel lang geleden zeg. Ik moet denk ik toch eens kijken of ik een leuk project vind voordat ik hieraan begin. Ik hou jullie op de hoogte.

   Verwijderen
 7. Riskante manier om met je geld om te gaan!
  Waarom wil je het doen? Goede doelen steunen of een goede belegging? Liefst allebei? Kijk dan eens naar groene, duurzame en ethische beleggingsfondsen:
  http://www.wijzerbeleggen.nl/informatie-over-beleggen/duurzaam-beleggen.html
  Pennie W.

  BeantwoordenVerwijderen