vrijdag 11 oktober 2013

10% belasting op spaargeld

Vandaag las ik het volgende bericht op nu.nl. `imf-oppert-eenmalig-10-procent-belasting-spaargeld ` En het enige wat ik kan zeggen is dat ik enorm verbaasd was over het feit dat iemand dit sowieso al durft voor te stellen. Ik zie dat inmiddels het bericht is aangepast naar een iets andere strekking maar nog steeds is het verhaal hetzelfde!

Spaargeld

Het spaargeld wat je dus met al je liefde opzij zet en je beschouwd als die van jou en waar je notabene ook al belasting over betaald als je meer dan x euro bezit. Stellen ze ook nog eens voor om even extra belasting te heffen. Maar dat is niet erg hoor! Het is namelijk maar eenmalig meneer/mevrouw! We doen het daarna nooooooit meer!

Sterker nog het IMF zegt zelfs dat mensen het eerlijk zullen vinden!

De IMF-economen denken niet dat het belasten van spaargeld het vertrouwen van spaarders zal schaden. "Als het echt éénmalig is zal dat het spaargedrag niet verstoren. Het zou door sommigen zelfs als eerlijk worden aangemerkt."

Onwaarschijnlijk maar waar... maar van dit soort berichten valt mijn mond wijd open van verbazing en vraag ik me af wat sommige mensen elke dag eten en drinken waardoor ze dit normale zaken vinden of uberhaubt durven voor te stellen.

32 opmerkingen:

 1. Dan krijg je toch de neiging om alleen nog het hoognodige op de bankrekening te laten staan en de rest te pinnen?
  Het is misschien eerlijk als van IEDEREEN in ALLE LANDEN over de HELE WERELD 10% eraf wordt gehaald. Maar waar gaat dat dan heen?
  Tien procent is superveel als je een beetje hebt gespaard... Als het nu 1% was dan zou het nog een beetje meevallen, maar 10% is overdreven. Maar zelfs bij 1% zou ik gewoon gaan pinnen... Het is niet mijn schuld namelijk, dat zij niet met geld om kunnen gaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn dochter had het hier ook al over. Ik vind het wel een beetje zuur inderdaad!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Pakken ze dan ook 10% van alle winsten van de banken, zij zijn tenslotte hoofdschuldige van deze malaise

  BeantwoordenVerwijderen
 4. dan maar geen spaarrekening meer ?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zal dan maar snel een oude sok zoeken, dan kan het geld weer onder de matras.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik denk dat ik dan maar meteen de mooiste nieuwe keuken uit ga kiezen die ik kan vinden. Word hier ook altijd zo kwaad van, ik doe een heleboel dingen niet om wat te sparen. En dan schijnt iedereen zich met dat geld te mogen bemoeien, als ik het had uitgegeven hoor je niemand...
  Julia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat ik ook zo krom vind, is dat men wil dat je meer op eigen benen gaat staan. Zo krijg ik geen bijstand na mijn ww vanwege dat vermogen, ik spaar voor mijn kids omdat er staks geen studiefinanciering meer is, en ik heb net uitgerekend dat ik pas met ruim 69 jaar AOW ga krijgen, mag ik dan tenminste sparen om dit allemaal op te gaan vangen??? Julia

   Verwijderen
  2. Julia, dat is nou iets waar ik me over op kan winden. Ik zit niet in de bijstand, maar sommige dingen zijn echt oneerlijk in die regels. Ik weet het, ik weet het....we moeten blij zijn dat het er is. Maar in zulke gevallen...grrr.

   Verwijderen
 7. Dan weet ik nog wel wat goede doelen waar ik met liefde mijn spaargeld onderbreng. Op de bank brengt het toch niets op, en bij de doelen die ik in gedachten heb, wordt een flink aantal mensen er beter van.

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het is inderdaad een hersenspinsel van sommige politici, een kat in het nauw maakt rare sprongen. Wij hebben al veel gebruikt voor de aflossing van de hypotheek en steken ook wat in beleggingen. Daar kunnen ze dan niet aan komen. Maar 10% zou ons duizenden euro's kosten, want wij houden een hoge buffer aan. Lekker dan als het er ooit van komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ben ik even blij dat ik geen spaargeld heb.
  Zou zelfs alles nog van de rekening halen en in een kluisje stoppen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Een belastingheffing op spaargeld is echt een van de domste dingen die ze zouden kunnen doen. Dit ondermijnt het vertrouwen in banken en staat EN je krijgt een bankrun. Want wie laat al zijn geld dan staan?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Eigenlijk snap ik de basis van zo bericht niet. We zijn in Nederland nog steeds de baas waar het belastingwetgeving betreft? Tot op zekere hoogte in ieder geval wel! Een internationale organisatie als het IMF kan toch niet eenmalig geld uit onze zakken plukken? En hoe willen ze dat dan regelen? Wie ziet er op toe? Wat gebeurt er met zwart geld? En geldt er ook een belastingvrij bedrag waar je niets over hoeft te betalen?
  Het staat haaks op de trend dat iedereen meer voor zichzelf moet gaan zorgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Enne, hoe eenmalig is eenmalig. Als er eenmaal een precedent geschapen is..... Er zijn al vaker eenmalige of tijdelijke maatregelen genomen die later gewoon structureel werden. Weten we het nog van het kwartje van Kok dat we nooit meer teruggekregen hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Gevalletje, hoe krijg ik jouw geld in mijn zak.....pfffff....hoe bedénken ze het!?!

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 14. bizar, als dat gebeurt gaat het geld inderdaad van de bank in de oude sok.Eerlijk gezegd vertrouw ik de politiek nog minder als de banken (en die vertrouw ik al helemaal niet) Dus die eenmalige actie zal wel wat anders als eenmalig zijn.
  Bovendien is dit weer zo'n plannetje achter een bureau bedacht waarvan iedere normaal denkende nederlander bedenken kan dat het niet gaat werken. Ik snap werkelijk niet wat voor scholing die figuren hebben gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Misschien moet iedereen trouwens even het originele bericht lezen, het is weer een lekkere storm in een glas water, gecreëerd door de media.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens het bericht gaat het om een netto spaarbedrag. Je mag je (hypotheek)schulden er van af trekken. Als ik het zo bereken, dan heb ik een negatief vermogen.

   Verwijderen
  2. Als dat zo is, dan hebben heel veel mensen een negatief vermogen (studieschuld, hypotheekschuld, etc). Krijgen die dan geld toe :P ?
   Het zou wel een bankrun voorkomen (alleen de mensen die op die manier een positief vermogen hebben gaan hun geld van de bank halen), maar eerlijk is het niet. En het is zeker geen manier om mensen hun geld te laten uitgeven...

   Verwijderen
  3. Hou gewoon op met paniek zaaien. Het enige wat het IMF heeft gedaan is een idee van een consultancy-kantoor toetsen. Het IMF heeft nergens gezegd dat ze dit daadwerkelijk ten uitvoer willen brengen.

   (check ook mijn blog, waar ik het wat uitgebreider uitleg)

   Verwijderen
  4. Je hebt gelijk. Maar ik verbaasde me uberhaubt over het voorstel alleen. Zoals je in je eigen blog ook aangeeft hebben ze het ook geprobeerd in Cyprus maar zijn ze er gelukkig op teruggekomen.
   Het ging er meer om dat er uberhaubt een voorstel is gedaan door zo een kantoor en dat het dus ook in een IMF rapport komt.

   Ik geloof ook niet dat ze het ooit gaan invoeren omdat het meer problemen zal veroorzaken, maar ja. Het wordt wel gesuggereerd als optie en dat is natuurlijk hartstikke fout.

   Verwijderen
 16. Misschien is het wel bedacht door mensen die heel veel geld hebben. Als je 130 miljoen op de bank hebt staan, dan merk je er helemaal niets van als daar 13 miljoen van af gaat, er is toch nog genoeg over. Maar als je 13000 op de bank hebt staan en daar verdwijnt ineens 1300 van, dan doet dat pijn in je portemonnee!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Dat is echt erg. Je zult toch als zelfstandige voor je eigen oude dag aan het sparen zijn. Of als gehandicapte door een ongeval moeten leven van de schadevergoeding,die je kreeg. Maar ook kleine spaarders worden extra getroffen.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ha, ha, ik dacht nog wel dat ik verstandig bezig was door als ZZP'er gewoon te sparen voor mijn pensioen en geen woekerpolissen af te sluiten. Maar blijkbaar is je spaargeld ook niet safe. Ik teer toch al wat in omdat ik op dit moment niet genoeg opdrachten heb. Dat vind ik niet zo erg, je hebt nu eenmaal vette en magere jaren. Maar dit zou echt wel zuur zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik geloof niet dat dit ooit gaat gebeuren, 10%. Maar als de overheden nou eens niet zoveel geld over de balk hadden gegooid her en der, stonden we er ook beter voor. Eerst dus maar eens de hand in eigen zak steken.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. wat een onzin! echt belachelijk. eerst betaal je belasting over je inkomen.als je dan probeert zo goed mogelijk met je geld om te gaan en t je lukt in deze tijd om geld op zij te zetten wordt je daar nog voor gestraft ook ?
  en ehm hoe willen ze alle spaarsaldi gaan checken ? kost een hoop geld zo'n actie qua personeelkosten lijkt me ?
  Gretha

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. kost helemaal niks. De bank schrijft gewoon een script dat snachts van elke rekening 10% afroomt en stort aan de overheid. Dit is in 5 miniten gebeurd. (alleen script moet geschreven worden (dagske werk)

   Verwijderen
 21. Hahaha dit is een storm in een glas water idd. Stel het gebeurd; iedereen haalt dan zijn/haar spaargeld vd bank. Die moeten alle mensen hun geld geven in een korte periode...banken failliet....nederland kapot. Nee, dit is iets wat echt niet gaat gebeuren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niet echt gaat gebeuren?! Weet je het zeker???

   Verwijderen
 22. Doen ze niet.
  Het is makkelijker om de inflatie het probleem op te laten lossen. 10 % inflatie heeft hetzelfde effect als 10 % van je geld afpakken.
  Muppet_Waldorf

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wat te denken van de pensioenfondsen onder het kabinet Kok? Deze ontwikkelingen zijn helaas niet nieuw.

  BeantwoordenVerwijderen