zondag 13 oktober 2013

De jaarlijkse bonus

De dagen worden korter, het is grijs, kil en de temperatuur komt amper boven de 10 graden. Ja de herfst is echt ingevallen. Je ziet als sinterklaasspullen liggen en er is zelfs al een heus kerstspecial geweest van nick en simon. Jawel we zijn weer helemaal klaar voor de winter!

Jaarlijkse bonus

Hierbij geldt voor veel mensen ook een mooie bonus in december. Vaak is het zo dat wanneer het weer kouder wordt mensen alvast plannen gaan maken wat ze gaan doen met de bonus die ze in december mogen ontvangen. Daar spelen de winkels gelukkig ook goed op in en de leveranciers natuurlijk ook. Zo is er voor de mannen alweer het uitzicht dat in december de nieuwe gameconsoles beschikbaar komen a  €500 euro en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Er zijn in ieder geval genoeg zaken waar je geld aan kan uitgeven.

Geen bonus voor mij

Helaas zit er in mijn werkpakket geen bonus in december als vooruitzicht. Mijn bonus zal pas volgend jaar april worden uitgekeerd net zoals de wederhelft van luxe of zuinig. Wij moeten dus nog enkele maanden wachten tot we die krijgen. Toch weten we dat we erg veel geluk hebben hiermee dat er uberhaubt nog een bonus wordt gegeven.
Voor mezelf mag ik een bonus van 15% van mijn jaarsalaris ontvangen. Deze krijg ik natuurlijk niet zomaar, hier hangen namelijk targets aan vast en de financiële cijfers van het bedrijf. Vorig jaar had ik 95% van mijn targets gehaald en had ons bedrijf voor het eerst alle financiële cijfers doelstellingen behaald. Hiermee kwam ik uiteindelijk ook daadwerkelijk een bonus van 95% van het totaal mogelijke.

Voor dit jaar ziet het er iets minder rooskleurig uit. Op het moment kan ik mezelf schatten op ongeveer 80% van de targets die ik zal behalen. Doordat sommige van targets geen individuele zijn, maar afdelingstargets. Gezien de crisis verwachten we ook een tegenvallend jaar en denk ik dat ik blij mag zijn als ik 75% van mijn bonus zal halen. Nog niet verkeerd, maar wel balen.

De wederhelft van mij heeft iets meer geluk. Haar bonus is iets minder (namelijk 8% van haar jaarsalaris) maar hangt alleen af van haar persoonlijke targets. Doe je dus je best dan ben je er vrij zeker van dat je 100% kan behalen.

Wat te doen met de bonus

Zoals gezegd ontvangen wij niet meer dit jaar de bonus, maar zal deze pas in april volgend jaar komen. De bestemming is altijd vrij snel gemaakt. Hij wordt namelijk naar de spaarrekening geboekt! Sparen voor de verbouwing. Bij elkaar kunnen we denk ik toch dit jaar op ruim €4000 euro netto rekenen als extraatje. Dat is toch erg leuk meegenomen!

Hebben jullie ook recht op een bonus en zo ja wanneer krijg je die en weet je al wat je ermee gaat doen?

12 opmerkingen:

 1. Helaas, geen bonus voor mij. Wel is er een eindejaarsuitkering, maar die zit voor mij al in mijn uurloon verwerkt omdat ik onregelmatige uren werk. Dus geen leuk extra bedragje aan het einde van het jaar voor mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik krijg een eindejaarsuitkering van 6,5 procent van het jaarloon. Ongeacht je prestaties. Man krijgt een bonus in maart vorig jaar bijna EUR 6000,00 bruto maar oh boy wat gaat daar een hoop belasting af. Blijft toch lekker.
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De belasting is er inderdaad erg blij mee ja :P Maar goed, het zijn extraatjes natuurlijk he.

   Verwijderen
 3. ik heb nog nooit een bonus gehad.
  laat staan een kerstpakket..
  Ik wist ook niet dat "veel"mensen een bonus kregen.
  doordat ik in het verleden steeds werkte via uitzend bureau's en toevallig eens rond de kerst werkte heb ik een flesje wijn en rolade gehad. de wijn is op gegaan en de rolade naar een vriendin in de bijstand.
  Ik ben ook nog eens geschrokken van de einde jaars bijeen komst. schalen vol eten en drinken..
  Zelf altijd op bijstand niveau gezeten. schrok er van. ik had even een baan en verdiende even goed.. toen heb ik 50,- aan die zelfde vriendin gedaan.
  Ik kon zelf voor het eerst kerst vieren met de kinderen en zij ook.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tegenwoordig merk ik vaker dat een lager basissalaris normaal is inclusief met een bonus. Als je die bij elkaar optelt is het vaak wel een normaal salaris. Het is dus net hoe je het wilt zien. Er zijn natuurlijk uitzonderingen die beide hebben, maar vaak houden bedrijven wel rekening met bovenstaande.

   Verwijderen
 4. ik ben gastouder dus geen bonus. vriend ook geen bonus. wel 4wekelijks loon en dus 1x per jaar 2x loon in 1 maand maar dat valt voor hem in juli. wow 4000 euro.. dat is mijn jaarinkomen dit jaar... ik vind het echt megaveel geld.. zeker als gewoon extra.. geniet ervan!!

  Gretha

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn (vaste) 13e maand gaat de komende jaren in de schuldaflospot. Als het hele traject achter de rug is, kan ik er zelf weer over beschikken. Dan zal het geld in eerste instantie gebruikt worden om m'n appartementje op te knappen, denk ik. Maar dat is nog toekomstmuziek. Ik moet nog even geduld hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij moeten ook wachten tot april volgend jaar.
  Vorig jaar was het bijna 400 euro.
  Dat berust op hoeveel winst het bedrijf van man maakt.
  Dus altijd spannend hoeveel het word.
  Wat ga ik er mee doen of schulden minder laten worden of grasmachine kopen wat ook erg nodig is.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik sta versteld van het feit dat zoveel mensen een 13e maand of heel hoge bonus krijgen ieder jaar. Hier dit jaar van mijn man een bonus van 400 euro netto en de afgelopen jaren soms iets meer, soms iets minder. Dit hangt van de winst die het bedrijf maakt in een jaar. Maar vind dit prima. Iedereen in het bedrijf krijgt dezelfde bonus van hoog tot laag en ik vind dit een mooi principe aangezien ieder in zijn/haar functie zijn/haar best doet.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. vriend heeft een 4 wekelijks loon.. er zitten 13 x 4 weken in een jaar.. dus geen echte 13e maand.. alleen 13 x salaris, maar dus net iets minder dan een maandsalaris omdat het over 4 weken gaat..;) dus 1x per jaar, in juli, 2x in 1 maand salaris (begin en eind).. is dus geen extraatje. en best lastig aangezien zijn loon dus elke maand steeds op een andere dag komt.. ;) (maar ik boek het gelijk door naar de spaar en 1e van elke kalendermaand een vast bedrag naar de betaalrekening voor die maand.. vriend en ik hebben ook nog eens een wisselend salaris elke maand)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ontvang een eindejaarsuitkering, tegemoetkoming in de ziektekosten en nog een bedrag. Totaal in mijn geval op een paar euro na 1000 netto. Dit kan direct naar mn spaarrekenng gestort worden omdat ik het niet nodig ben voor andere dingen.

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ontvang 4% kerstgratificatie. Dat zal dit jaar zo uitvallen rond de €850. Een klein gedeelte besteed ik gewoonlijk aan wat extraatjes met de kerstdagen, de rest gaat naar de spaarrekening.

  BeantwoordenVerwijderen