dinsdag 14 januari 2014

Een nieuw spaardoel voor 2014 *de verbouwing*

In september 2013 hebben we ons spaardoel gehaald van €10.000 euro op de gezamenlijke rekening. Dit was natuurlijk een mooi moment en tevens ook meteen het einde van de spaardoelen. Toch merkte we dat in de maanden daarna er €0,00 op de spaarrekening is bijgekomen en dat moet natuurlijk anders.

Geen stortingen meer
Er waren gelukkig goede redenen voor het feit dat er geen storing meer werden gedaan. Zo was er het uitje naar Rome toe, moesten we de grote beurt van de auto betalen en stond de rekening van alle huisverzekeringen ook voor de deur. Alles bij elkaar goed voor ruim €1500. Precies het bedrag wat we anders gespaard hadden. Daarnaast waren er nog natuurlijk de extra uitgaven in december aan kado's e.d. en hadden we meer gereden met de auto waardoor de benzinekosten ook hoger uitvallen dan gepland. Bij elkaar ruim €2000 en dus horen we dus eigenlijk onze buffer hebben moeten aanspreken. Niets was minder waar, want we konden alles rustig van de lopende rekening betalen. Deze is echter nu wel minder gevuld dan normaal daar wij deze normaal rond de €750 laten zijn.

Hoe nu verder
Allemaal uitschieters zou je zeggen en dat is natuurlijk ook zo, maar we moeten er wel weer naar toe dat we maandelijks een bedrag gaan sparen en hoe kan je dat niet beter doen dan een spaardoel te introduceren! Deze keer zal het een meerjaren plan gaan worden om het niet per jaar te gaan bekijken of te bedenken en zo dus optimaal rendement eruit te gaan halen.

Het meerjarenplan
Zoals ik reeds in andere blogs heb aangegeven willen we heel graag onze benedenverdieping gaan verbouwen maar liepen we tegen de kozijnen aan. Nu dit is opgelost kunnen we verder gaan plannen voor de echte verbouwing. Het plan nu is om dit binnen 5 jaar te gaan uitvoeren. Binnen dit tijdsbestek dienen wij dus een potje te hebben die ruim genoeg is om de verbouwing te kunnen bekostigen.

Het tijdsvak weten we. Maar wat zal het bedrag worden? Als we gaan verbouwen op de manier dat we willen en zonder kortingen gaan rekenen dan komen we op een bedrag uit van ongeveer €50.000. En dit zal dan ook het doel gaan zijn in 5 jaar. Dat zal dus betekenen dat dit minimaal €10.000 per jaar zal moeten zijn.
Ambitieus? Jazeker. Maar zeker ook niet onhaalbaar.

Rekenvoorbeeld
Stel we gaan door op dezelfde voet als dat we nu doen en sparen €500 per maand op onze gezamenlijke spaarrekening zal dat betekenen dat we €6000 per jaar sparen puur met het overschot van onze gezamenlijke rekening. De overige €4000 zullen moeten worden bijgelegd via onze eigen spaarrekeningen. Dit is een bedrag van €333.33 euro per maand gedeeld door twee (we zijn immers met zo'n tweeën) komen we uit op een bedrag van €166.66 per maand per persoon dat we opzij moeten leggen om ons doel te kunnen bereiken.
Daar we allebei op onze eigen spaarrekening ook elke maand minimaal €500-€1000 sparen is het prima mogelijk om dit doel te halen.

Conclusie
Haalbaar ja, discipline om het te halen? Dat zal de tijd leren. Feit is dat het mogelijk is en dat we allebei graag de verbouwing willen gaan doen. Echter zullen we natuurlijk ook moeten afwegen hoe het dan zit met de vakanties e.d. want daar moet eventueel op beknibbeld gaan worden en of we dat wel willen? Dat is de grote vraag en gaan we zien. De hoop is er in ieder geval dat het totale bedrag van de verbouwing lager zal uitvallen dan €50.000 en dat we dus geld overhouden!

Hebben jullie al spaardoelen voor 2014 gedefinieerd?

18 opmerkingen:

 1. Mijn spaardoel is eigenlijk een beetje algemeen: zoveel mogelijk sparen. Dus sluis ik zo veel mogelijk geld steeds weg naar mijn spaarrekening.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Grappig, ga je het ook ergens voor gebruiken?
   Groetjes
   See

   Verwijderen
 2. Ons spaardoel is geen bedrag, maar een doel waaraan wij ons gespaarde geld gaan uitgeven. Er moet namelijk een nieuwe (tweedehands) auto komen. Daar hebben we middelen voor opzij gezet en die worden nu aangesproken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ons spaardoel is dit jaar een nieuwe vloer op de benedenverdieping en een nieuwe slaapkamer voor onze zoon. Daarnaast ook weer een extra aflossing van minimaal 6.000 euro. De rest die overblijft wordt gespaard.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nou, zover zijn we nog niet! Ik zou al blij zijn met wat geld op onze spaarrekening, en ik denk dat ik er dan als dagobert duck op blijf zitten :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben meerdere spaardoelen. Extra aflossen familielening, extra aflossen hypotheek, potje woningonderhoud en verbetering, algemene buffer.
  Helaas hebben we op dit moment geen inkomen, dus ver komen we niet :(
  We zijn zelfs aan het interen.
  Maar het is maar goed dat het kan, juist door spaardoelen uit het verleden!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. wel een bedrag als spaardoel, maar geen doel op zich. hebben geen koophuis, willen dus ook niet echt in het huis investeren. en is een redelijk jong huis dus ook niet echt nodig. wel gewoon sparen voor de kids voor "later", voor onszelf een buffer, en gewoon sparen omdat het onnodig is om het hele inkomen uit te geven. zoveel als jullie sparen gaat ons niet lukken, zoveel komt er niet binnen (wel super dat jullie zoveel sparen en niet alles maar uitgeven zonder over na te denken! super!) maar we letten wel goed op wa we uit geven en waaraan. het zijn bewuste keuzes :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mijn spaardoel is een buffer van minimaal 2500 euro sparen. Niet makkelijk met een laag budget, maar tot nu toe gaat het goed. Volgende week komt het bedrag al boven de 1000 euro dus ik heb goede hoop dat ik mijn doel ga halen dit jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ons spaardoel is bijsparen. Want vorig jaar is onze spaarrekening flink gekelderd.Maar er staan geen grote uitgaven op het programma. De verbouwing is klaar. Alleen de tuin nog, maar dat gebeurt niet dit jaar.

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Altijd leuk om te sparen voor een verbouwing. Een verbouwing staat voor een nieuw begin vind ik

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ga volgend jaar mijn ramen laten vervangen voor dubbel glas, even sparen nog...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. mooie coclusie, voordat ik begon te lezen had ik al zo'n idee dat dit de conclusie zou gaan worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Sparen is inderdaad eerst een goed overzicht hebben van je in en uitgaven. Heb je dat op een rijtje dan kan je kijken hoeveel geld je apart kan leggen per maand. Zo moet ik ook gaan kijken om een buffer aan te maken om mijn studieschuld af te betalen. Zeker als je een verbouwing wilt plannen moet je een goed budget hebben want het kost altijd meer dan je wilt.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooi doel heb je om voor te sparen. Jammer genoeg zijn de kosten voor het verbouwen altijd aan de hoge kant waardoor een hoop mensen de stap niet nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Super leuk dat jullie nu sparen voor een doel hoop dat het er prachtig uit komt te zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Het sparen is in het begin lastig, je moet immers een start maken. Als je het volmaakt heb dan pas kan je er goed van genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Altijd goed om je spaardoelen aan te scherpen. Op deze manier kan je het makkelijkst sparen en geniet je ervan als je het hebt.

  BeantwoordenVerwijderen