maandag 19 augustus 2013

Het verhaal van onze gezamenlijke spaarrekening en het spaardoel van €10.000

Het is weer enige tijd geleden dat ik een update heb gegeven op onze gezamenlijke spaarrekening. Want er is behoorlijk goed nieuws te melden!

Afgelopen maanden

De afgelopen maanden zien jullie aan de rechterzijde van mijn blog dat het doel van 10.000  op onze gezamenlijke rekening steeds dichterbij komt, zo dichtbij dat september 2013 de maand wordt dat we het doel hebben bereikt . We hebben er  iets langer dan 2 jaar over gedaan om dit te sparen op onze spaarrekening (toendertijd, zie deze link, had ik het geschat op 18 maanden), maar dit is gedaan alleen met onze standaard inleg op onze gezamenlijke rekening. Zie ook hieronder het overzicht tot nu toe.
Gezamenlijke spaarrekening ontwikkeling

Waarom alleen met de inleg?

Veel mensen hebben in de tussentijd zijn/haar vraagtekens gezet met de vraag waarom we niet gewoon extra bijstortte om het doel te behalen, of waarom we niet meer geld inlegde op onze rekening zodat we meer overhielden. Daarnaast kwam ook vaak de vraag naar voren waarom in godsnaam  €10.000 opzij zetten! We zouden genoeg hebben aan €2000 - €4000.

De antwoorden hierop waren niet altijd makkelijk voor mij om te beantwoorden, maar de motivatie wel. Een mens moet iets hebben om naar toe te leven. Ik heb voordat we in december 2010 ons huis betrokken (en natuurlijk voordat we besloten ons huis te kopen) een mooie excelsheet gemaakt met daarop exact de kosten die dit huis met zich meebrengt en wat we in het eerste jaar allemaal wilde doen om rond te komen. Op dat moment kwamen wij uit op €1000 per persoon aan inleg, waar we het makkelijk mee konden redden en niet zouden hoeven in te leggen. De eerste 6 maanden hebben we het hier ook prima mee gered, maar sparen kon niet. Dat hoefde ook niet, want ik was uitgegaan van puur een lopende rekening zonder spaarmogelijkheden.

Na 6 maanden was het echter overduidelijk dat we opeens veel te veel geld elke maand overmaakte naar onze gezamenlijke rekening. Enerzijds door aanpassingen aan onze energierekening (van 225 naar 125 per maand), anderzijds dat we minder uitgaven aan boodschappen en persoonlijke spullen. Daarnaast betaalde we enkele rekeningen per jaar wat uiteindelijk natuurlijk ook geld oplevert. Daarnaast zijn we ook wat naar onze uitgaven gaan kijken en here we are now...... We sparen ongeveer €500 per maand! 25% van onze inleg dus.

Het idee van een spaarrekening was geboren en zoals je van luxe of zuinig kan verwachten wordt er meteen gekeken hoe we met een buffer om moeten gaan, en vooral ook hoe groot deze moet zijn. Ik kwam uit op ongeveer €4300 als basis en €8300 als maximum, die gesteld werd door Nibud. Zelf vond ik dit nog aan de krappe kant en heb het doel op €10.000 gezet met als extra voorwaarde dat deze aangevuld moet worden naast onze eigen spaarrekening die nog maandelijks moest groeien.

Dit werd met mixed feelings ontvangen door mijn lezers die het raar vonden om alle spaarrekeningen gescheiden te houden, maar persoonlijk en mijn vriendin vinden dit een heerlijk uitgangspunt. Onze eigen spaarrekeningen zijn van onszelf en de gezamenlijke spaarrekening is DE rekening die we samen hebben opgebouwd en echt van ons beide is!

Een luxe positie waar wij ons in bevinden door op 3 plekken per maand te kunnen sparen. Maar aan de andere kant zweeft altijd ook nog de medaille dat  hier ook keihard voor gewerkt moet worden, en dat gaat (zoals te zien is in mijn laatste blogpost) ook niet in de koude kleren zitten. Geld is leuk, maar het maakt niet alles.

Wat na de €10.000?

Dat is natuurlijk de hamvraag. September 2013 is het al bijna en dat betekent dat we het doel hebben gehaald (als er geen tegenslagen zijn natuurlijk). Heel simpel we hebben besloten niet meer te gaan sparen dan €10.000, of althans niet meer een spaardoel neer te zetten, maar alles wat erboven komt lekker van te genieten. We sparen immers gewoon door op onze persoonlijke spaarrekeningen. Het punt zal wel zijn dat we af en toe (als er echt veel geld op de lopende rekening staat) zullen gaan afromen naar de spaarrekening. Elke euro rente is natuurlijk mooi meegenomen. Maar in feite gaat die €500 ons wissel/speel geld worden in de maand.

Zoals jullie ook weten heb ik enorm veel moeite geld uit te geven, dus of het ons gaat lukken valt nog te zien. Maar het is wel een heerlijk gevoel dat we zo zonder zorgen kunnen leven en dit doel zonder al teveel moeite hebben bereikt.

Luxe positie

Deze luxe positie ben ik mij zeer van bewust. Het is ook meteen een reflectie van mijn blognaam "Luxe of Zuinig". Door zuinig en bewust om te gaan met geld kan je een hoop besparen, en als je met dit geld dan weer verantwoord omgaat kan iedereen een klein kapitaal opbouwen. Dat is ook exact de essentie van mijn blog. Iedereen een kijkje geven in mijn "keuken" zodat ze zelf ook zonder geldzorgen kunnen leven. Voor de een is het een bekrompen manier van leven, voor een andere een eyeopener.

Hoe staat het met jullie spaardoelen?

14 opmerkingen:

 1. Wat goed!

  Voordat wij gingen verhuizen had ik ook een spaardoel van €10.000,- En die heb ik gehaald. Dit geld had ik nodig om in Duitsland een huis te kunnen kopen, hier moet je namelijk minimaal 10% zelf inleggen.

  Nu hebben we nog maar 2 a 3 duizend euro spaargeld en moeten we weer overnieuw beginnen.

  Maar ik snap jullie spaardoel en ik vind het zeer verstandig! Je bent zo rijk als je door kan leven zonder in komen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij zijn sinds het begin van dit jaar 'klaar' met sparen. Onze spaardoelen zijn bereikt. Toch gaan wij gewoon verder. De studiekosten van de kinderen gaan over 4 jaar beginnen. Ook moet er een keer weer een andere auto komen. Het is toch gemakkelijk als dat in de pot zit boven de buffer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De spaardoelen zijn dus eigenlijk nog niet klaar :) Je hebt alleen nieuwe bedacht! Prima!

   Verwijderen
 3. Jullie sparen veel! Vind ik altijd echt heel knap.
  Wij hebben hetzelfde doel, en zouden dit deze maand bereiken, maar helaas... Het bedrijf waar vriend werkte ging in Juni failliet, dus moesten we de spaarrekening aanspreken. Hij had gelukkig binnen twee weken een nieuwe baan, dus nu sparen we weer verder. Ik hoop ons doel over 2 à 3 maanden te halen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is wel balen ja, maar doordat je een spaarrekening had, hoef je je ook geen zorgen te maken in deze tijd.
   Jullie gaan in ieder geval weer door en 2/3 maanden is natuurlijk niet al te lang.

   Verwijderen
 4. Onze autospaarrekening is volgestort. Daar staat voldoende op om onze auto over 1 a 2 jaar te vervangen. Onze overige spaarrekning stroomt aardig vol. Maar daar gaan we in de herfst van op vakantie (NY!). En de maximale storting in de hypotheek is al gedaan voor dit jaar. Dus de doelen voor 2013 zijn bereikt, zou je kunnen zeggen. Intussen sparen we vrolijk door. Volgend jaar hopelijk weer een dikke aflossibng op de hypotheek.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. mijn spaardoel is om te sparen tot het bedrag waarover je geen belasting hoeft te betalen en met veel bloed ,zweet en af en toe tranen is me dat gelukt, nu spaar ik wel door,maar dan voor kleinere doelen ,zoals een nieuw matras, een nieuwel laptop e.d. iedereen in mijn omgeving die van mijn spaargeld weet verklaart me voor gek en zegt, je kunt die dingen nu toch al gewoon kopen ? ja dat zou kunnen ,maar er zijn veel problemen op mijn werk en ik word al wat ouder en vind het gewoon een fijn idee, dat als ik mijn werk kwijt zou raken of iets dergelijks dat er dan een flinke buffer op mijn rekening staat.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heerlijk als je zoveel kan sparen. Zelf heb ik een klein budget en spaar kleine bedragen. Mijn doelen zijn ook kleiner, want anders zou ik ze nooit kunnen bereiken, maar als een doel bereikt is, dan spaar ik verder. Voor mijn algemene buffer verhoog ik steeds het spaardoel, steeds 150 euro hoger en het is een kick om dat te bereiken. En verder spaar ik voor een nieuwe laptop. Mijn huidige laptop is pas een paar maanden oud, dus kan ik er hopelijk een tijd over doen om genoeg geld voor ee nieuwe bijeen te sparen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hey zo goed dat je je spaardoel hebt bereikt! WIj hebben elk onze eigen rekening en voor mijn eigen spaarbuffer heb ik hetzelfde bedrag tot doel dit jaar! Je moet altijd je doel hoog genoeg zetten vind ik. Ik ben dit jaar met 1500 euro begonnen en zoals het er nu voorstaat zal ik ongeveer op 3/4 van mijn doel eindigen. Voor mij is dat voldoende. Dit doel ging voor alles, want het is echt als noodbuffer bedoeld! vanaf volgend jaar kan ik andere potjes beginnen vullen
  Groetjes,
  Nina

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben een alleenstaande moeder die 24 uur werkt. Mijn spaardoel is 5000 euro, ik heb nu 4275 euro op mijn rekening staan. Wanneer mijn salaris gestort wordt, dan kan er direct weer 400 doorgestort worden. Dan ben ik nog maar heel weinig verwijderd van mijn doel. En daar ben ik heel trots op omdat ik het zélf heb gedaan....

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij hebben onze buffer ook op 10.000 (nu eventjes er net onder, over 3 dagen weer erop). We gaan nu een tweede spaarrekening openen om voor grote uitgaven te sparen. We merkten (allebei!) dat we het geld op de bufferrekening gingen uitgeven zodra het boven die 10.000 uitkwam, terwijl er nog wel grote uitgaven aankomen. Ineens moest de buffer dan twee heren dienen, en dat gaat natuurlijk niet.

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De buffer van 10000 zou ik niet voldoende vinden het is veel geld maar als je na gaat hoeveel er uit gaat per maand is het leuk voor als nood maar niet voor lang.
  (Bij werkloosheid/vervanging auto's)
  Zelf heb ik 16500 dit is onze gewone spaarpotje maar mag meer zijn. Ivm volgend jaar nieuwe tuin aanleggen 6000/8000 euro incl blokhut. Maar heb ook nog 45000 om het huis af te lossen (jan, weer 17400 aflossen) voor school nog 15000 staan. En nog 10000 als buffer voor de jaarlijkse rekeningen daar kan ik 3 jaar mee vooruit. Heel veel geld maar voor mij bestaat alleen die 16500 en dat is niet veel voor de tuin en later twee auto s vernieuwen.
  Hopelijk hoeven wij niet al te veel in te leveren. Misschien houden we meer over ivm minder pensioen betalen (semi ambtenaren allerbei) maat elk valt het tegen dus???????

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze buffer is dan ook echt alleen voor incidentele uitgaven. Te denken valt aan een koelkast die kapot gaat, auto reparatie etc. Wij hebben op onze eigen spaarrekeningen ook een buffer zitten waar we rekening houden met een eventueel ontslag.

   Verwijderen
 11. Tja dat woord ontslag.
  Dat maakt mij zo bang. Ivm nooit vast werk krijgen verhuist naar het westen. Nu na 26 jaar goed salaris beide maar toekomst onzeker. Ben best bang voor de toekomst. Zou nooit meer een baan krijgen met dit salaris. Heb niet echt geleerd en werk hard en doe mijn werk goed maar de leiding van tegenwoordig wil alleen scoren bij de ceo.
  Pech werken beide voor de zelfde leiding gevende(bedrijf)
  Maar niemand neemt je nog voor vast. En dan het lage salaris en het grootste probleem vind ik dat als ik nog 3 jaar heb afgelost heb ik een overwaarde van 125000 en stel dat je dan lang werkloos raakt dan moet je je huis opeten vind dat zo onrechtvaardig terwijl ik daar 25j voor gewerkt hebt.
  Zou haast zeggen je kan beter leuke dingen er mee doen.
  Dilemma

  BeantwoordenVerwijderen