Cadeautjes en feest seizoen

 Het befaamde seizoen is er weer. Het cadeautjes seizoen. Lijstjes maken, dingen bedenken en vooral andere mensen proberen te verassen. Elk jaar weer is het een lastig iets en worden hinten naar wat iemand wilt vakkundig vermeden. Hoe gaan wij er dit jaar mee om?

Cadeautjes en feest seizoen

Eerst onszelf

We hebben het dit jaar eens anders aangepakt. We zijn namelijk eerst begonnen met een lijstje voor onszelf te maken. Voor mijzelf was het dit jaar makkelijk doordat ik na jaren weer ben gaan sporten. Shirtjes, korte broeken, accessoires. Het lijstje vulde zich erg snel. Voor vrouwlief was dat wel anders, maar door een ontwikkeling hier thuis vulde het lijstje zich ook snel. Hierover later meer ;-). 
Voor onze dochter was het echter helemaal makkelijk want dat lijstje was drie keer zo groot geworden. Natuurlijk gaat ze dit niet allemaal krijgen maar inspiratie opdoen is goed. 
Het was verassend makkelijk dit jaar, zeker in tegenstelling tot voorgaande jaren waar het echt schrapen was om nuttige dingen te vragen en het resulteerde in eet en drinkwaren. Met andere woorden gebruiksvoorwerpen.

2de hands

De volgende stap was om als missie zoveel mogelijk tweedehands te kopen, althans in de vorm van kinderspeelgoed. Er zijn allerlei speelgoedbeurzen in de buurt en daar kan je echt leuke dingen halen voor een euro of twee. Zo ook nu hebben we hierdoor echt leuke dingen voor nu en voor de toekomst gevonden en dat voor een euro of 20. Van fietsjes tot steps en van lego tot puzzels. Je moet er alleen wel vroeg bij zijn want anders zijn de echt leuke dingen al weg voor dat geld! De kleine was daardoor snel voorzien. 

Nu nog de volwassenen

Mijn spullen waren niet zo moeilijk en die van mijn vrouw ook niet, maar nu was het zaak de familie te voorzien van “nuttige” cadeaus. En dat is toch altijd wel lastig. Daarom waren we al vroeg begonnen met het verzamelen van spullen. Als we in winkels waren en wat leuks zagen kochten we het al waardoor ook dit punt dit jaar niet voor problemen zorgde. Eigenlijk resulteerde dit erin dat we nu al klaar zijn voor Sinterklaas en zijn twee avonden. Erg fijn, want dat betekent dat we rustig kunnen gaan nadenken over de kerstmis.

Nu al met kerstmis bezig!?

Jazeker, want het is inmiddels een traditie geworden dat ik beide avonden verzorg. En dat houdt in dat ik vast wat inspiratie over het menu op doe en soms “stiekem” al wat recepten zelf maak om te kijken of het wat is. Niet als moetje, maar gewoon omdat ik het leuk vind om zelf te doen. Jaren geleden wilde ik graag dat kerstmis rouleerde door de familie heen. Maar ja, niemand zat er echt op te wachten om uitgebreid te koken. Terwijl ik zelf het eigenlijk wel erg leuk vind om te doen. Dus heb ik die wens laten varen en nodig ik iedereen elk jaar dan maar meteen uit voor beide avonden. Het is altijd een hoop werk om te regelen en te verzorgen. Want je bent gewoon twee dagen in de keuken bezig en soms iets meer. Gelukkig heb ik er plezier in en geeft het mij een reden om lekker langs de Sligro te gaan ;-) Waar er ook meteen andere lekkernijen mee naar huis komen. Een win win situatie en daarmee is iedereen tevreden. En ach, het andere voordeel is dat we hierdoor geen reistijd hebben op de dagen zelf, ook ideaal!

Hoe gaat het met jullie voorbereidingen?

Reacties

Geldsnor zei…
Voor ons is dit altijd een moeilijke tijd. Nouja, moeilijk, niet overdrijven: 2 van de 3 kinderen zijn jarig in de laatste fase van november. Zij krijgen dan dus al cadeautjes.
Zoveel mogelijk 2-e hands. Vinted is fantastisch, ook daarvoor. De schoencadeautjes komen uit een grote verzameling Playmobil die we voor 5 EUR gekocht hebben. En deze week hadden ze sokken in de schoen. Een nuttig cadeautje dus.

De Sint-cadautjes zijn ook veelal tweedehands.
Normaliter is dit ook de tijd van het jaar dat ik de voortuin versier; de boompjes in de tuin worden dan voorzien van kerstverlichting en ons tuinhuis achter wordt voorzien van LED-ijspegels. Supergezellig. Maar dit jaar nog niet gedaan, om de doodsimpele reden dat de boompjes nog niet kaal zijn! (na de vorst van gister wel, maar toen was het Sint-intocht in het dorp en een verjaardag elders. Het wordt dus volgend weekend).

Ieder jaar, inmiddels al 20 jaar lang, vieren we op 23 december kerst met de vriendengroep. Hét absolute hoogtepunt van het jaar. Zelfs in de corona-tijd hebben we dit gedaan, maar dan met een soort drive-in bij iemand thuis waarbij we allemaal de gerechtjes uitwisselden en het in onze eigen bubbel via Teams aan het opeten waren. Zelfs 30-seconds gespeeld via de webcam. Ging prima :-).
Dit jaar weer ouderwets saampjes, met z'n allen. En daar heb ik nu al zin in!
Nice!
Ja vooral dat kerst gedoe vind ik stiekem toch wel erg gezellig inderdaad ;-) Klinkt goed wat je allemaal gaat doen!
Nicole zei…
Je bent in ieder geval mooi op tijd.
Sinterklaas is bij ons (inmiddels) een avond met warme choco met wat lekkers. Dochter (17) krijgt (al een kleine traditie) een advent kalender (dit jaar van Douglas). Zoon (23) krijgt een LP of twee.
Met kerst gaan we een weekje weg. Mijn ouders gaan mee en onze beste vrienden komen een dagje. Kerstavond maken we hapjes, eerste kerstdag gaan we gourmetten. Tweede kerstdag gaan we brunchen en in de avond maakt man sloppy Joe's op een kaas uien bol/wit bolletje. Dat kun je makkelijk voorbereiden en we zijn met een grote groep (11 personen).
De kinderen krijgen een cadeautje van ongeveer EUR 50 pp. Voor zoon meestal weer LP's en dochter iets van make up of soms ook een bon. Voor mijn ouders koop ik wat lekkere chocolade (van een beproefd adres) en mijn moeder krijgt een bon van Douglas. Mijn vader een bon voor planten in de tuin. Weinig origineel maar ze zijn er altijd blij mee. Met onze vrienden doen we geen cadeautjes. Wel een kleinigheidje voor hun dochters (meestal een boekje).
We hebben een groot winkelcentrum om de hoek en ik probeer daar alles te kopen (de LP's bestellen we bij Concerto). In de regel ga ik shoppen zodra ik de 15e december salaris heb gehad.
Elkaar geven we altijd een uitje. Dat is vaak een dagje naar de Sauna, bezoek aan het theater of een nachtje weg.

Mr Groeigeld zei…
Ondanks dat ik erg van Kerst hou, vind ik het altijd even wennen om half november de kerdsliedjes al op de radio te hiren en om al met Kerst bezig te zijn. Maar goed, los daarvan geven we de kids altijd iets nuttig en iets leuks. Zelf weet ik nooit iets zinnigs, want ik heb alles al. Dat klinkt verwend, maar ik ben snel tevreden en als ik het echt nodig had, had ik het al gekocht.

Populaire posts