7 november is de dag

 Het is zover, ik heb het zo lang mogelijk uitgesteld. Ondanks regen en wind en een steeds meer klagende vrouw hield ik ferm stand. Maar ik kon het niet langer verantwoorden. 7 november is de dag geworden.

7 november is de dag

CV ketel weer aan

Natuurlijk gaat het om de cv ketel. Hij is voor het eerst dit seizoen aan. En wat een typische geur kwam er uit. Alleen de eerste keer als je de cv ketel na het zomerseizoen aanzet is dat er. Die muffe geur van verwarming. Deze ochtend was het 16 graden in de woonkamer, op zich prima. Maar boven op de zuidkant (wind kant dit weekend) was het afgekoeld naar 14,4 graden. Nog een verdieping omhoog was het 11,4 graden. Laat dat nu net de verdieping zijn waar vrouwlief gaat werken vandaag. 

Ook dit weekend werd er al gezegd dat het toch wel wat koud in huis begon te worden en dat die cv ketel toch wel eens aan zou moeten. Maar dit weekend was het klusweekend en dan is het eigenlijk wel lekker dat het fris is in huis want je warmt er genoeg van op. Zo gezegd zo gedaan, geen kachel en ook totaal niet koud geweest. Maar als je moet stilzitten…. Het is dan wel veel te koud. Dus het is zover. In huize Luxe of Zuinig is vanaf 7 november de kachel weer aan!

Instellingen

De cv ketel staat dit jaar ingesteld op een aanvoertemperatuur van 48 graden. Waar een retour temperatuur is gemeten van 40/41 graden. Dat is op zich best netjes, maar kan nog wel wat beter. Ik zal dus nog wat gaan testen en inregelen om dit wat te gaan verlagen. 
Vandaag is het niet zo koud, en daarom vliegt de temperatuur omhoog in huis. Binnen 30 min was er al 1,5 graad in de woonkamer erbij waardoor deze inmiddels alweer op een comfortabele 17,5 komt.

Daarmee schakelt de ketel ook alweer terug (gewenste temperatuur 18 graden)  naar nog lagere aanvoertemperaturen (modulerende ketel en thermostaat) en ben ik benieuwd waar hij nu op uitkomt. In ieder geval is de ketel behoorlijk stil door deze temperatuur en hoeft hij al niet heel veel kracht te geven om deze aanvoertemperatuur te bereiken.

Minimaal aan in november

Ik had gehoopt halverwege november te kunnen komen met geen kachel aan, maar het was nu echt koud aan het worden. Toch is een gasprijs van €1,93 een mooie motivator om zuinig te doen. November ga ik dan ook proberen op slechts 18 graden te stoken en zo min mogelijk de kachel aan te zetten. Af en toe even het vocht en de kou uit het huis zou voldoende moeten zijn. De vraag is of mijn wederhelft dit ook gaat accepteren maar als er een paar mooie zonnige dagen zijn dan komt dat vast goed!

Staat de kachel bij jullie ook weer aan?

Reacties

Liselot zei…
Je hebt het heel lang volgehouden.
Gebruik jij de CV-ketel niet voor warm water?
Wij hebben 3 keer even de kou en het vocht eruit gestookt. Zaterdag en zondag stond de verwarming weer aan. Zondag hadden we visite, en dan gaat tie zelfs naar 19,5. Vandaag is tie nog niet aan geweest.
Wordt jouw huis niet erg vochtig?
Wij gebruiken de CV ook voor warm water, maar dat is dusdanig weinig verbruik (6-8 m3 per maand) dat dit niet noemswaardig. De verwarming is de hoofdgebruiker.

Qua vocht valt het reuze mee in huis. Nu alleen de laatste dagen als het zo vochtig buiten is gaat het percentage in huis omhoog. Maar benaderd geen spannende waardes.
Bij ons was het afgelopen vrijdagvond 4 november; gezellig avondje voor de TV met heel even de verwarming aan om de kou er uit te krijgen. Daarna niet meer aangehad, misschien vanavond?
Mr Groeigeld zei…
Nee, hier de kachel nig niet aangehad. We hebben onlangs airco's laten installeren en dat werkt prima. De benedenverdieping stook ik gemakkelijk op tot 20gr C. Met de redelijk hoge temperaturen in het vooruitzicht zou het zo maar eens kunnen zijn, dat de kachel dit jaar niet meer aangaat.
Mr Groeigeld zei…
Trouwens, mooi dat je zo lang stand hebt gehouden :-)
Spaarmoeder! zei…
Dat is knap! Hier is de CV ook niet aangeweest, maar we verwarmen bij met een laserkacheltje. Dus dat is niet hetzelfde.
Anoniem zei…
Nee nog steeds niet de cv aan gehad, echter wel de infra rood panelen om de kou er even uit te halen. We hebben nog ruim 600 kwh over van de zonnepanelen om op te maken voor verwarmen dus ik voorzie dat de cv nog even uit blijft. Zo lang het niet vriest is het ook prima te doen. Overdag is het hier 17 graden zonder verwarmen.
Geldsnor zei…
Alleen in september een keertje om de vloer warm te stoken; als buffer om de laatste dagen van september door te komen. Dat was met ons oude energiecontract welke toen verliep.
Verder de hele maand oktober en november nog niet de CV aan gehad. Maar wel enkele uurtjes de airco in de nacht of op andere goedkope stookmomenten (zoals nu). Temperatuur ligt in huis rond de 17C in de avond.
Dat zal zo blijven, tenzij de stroom een keer 's avonds goedkoop is. En anders is het met een plaidje op de bank, of iets nuttigs gaan doen 's avonds. Ik ben weer aan het klussen in de schuur 's avonds, dus ik heb het niet koud :-). De schuur heeft geen verwarming uiteraard.
Verder hebben we nog steeds de vloerverwarming uit in de badkamer.
De luchtvochtigheid was hier wel hoog: als het buiten 70-90% is, en ik verwarm het binnen niet, dan wordt het ook binnen automatisch vochtig. Inmiddels is dit gezakt tot 58%.
Windkant kennen we hier niet. Ik woon in het ZO, hier is alles boven windkracht 3 gecategoriseerd als "storm".

Populaire posts