Over geluksgevoel gesproken

Na alle cijfers van de afgelopen dagen is het tijd om het eens een blogpost zonder cijfers te doen. Een stilte voor de storm kan je het ook wel noemen want ik ben druk bezig om de cijfermachine op orde te brengen voor ons FO schap. Daar binnenkort meer over.

2019
Het jaar is voorbij en dat betekent dat alle excel sheetjes weer geupdate mochten worden naar 2020. Voor sommige een vervelende klus, maar voor mij een ware “spark joy” om te doen. Mijn vrouw verklaard mij altijd voor gek dat ik daar plezier uit haal, maar het geeft mij echt een grote glimlach op mijn gezicht. Elke keer weer weet ik nieuwe inzichten te verkrijgen, nieuwe formules te vinden of gewoon weer een nieuw hobby dingetje te vinden.
Daarnaast is het voor mij ook erg fijn om jaren terug te kijken om trends te ontdekken en hoe wij in het leven staan te kunnen verklaren. Een hoop dingen gebeuren natuurlijk gewoon, maar om achteraf nog eens terug te kijken op je uitgaven bied je vaak ook inzichten of iets je wel of niet gelukkig heeft gemaakt.

Geluksgevoel
Neem bijvoorbeeld mijn Ipad Pro. In 2018 heb ik maanden uitgekeken naar de aankondiging van het nieuwe model en mezelf voorgehouden dat ik het niet nodig had. Maar ondertussen wel blijven kijken wat ik er allemaal mee wilde gaan doen. Wilde plannen waren ermee en steeds meer dacht ik, maar dat kan ik ook allemaal op mijn laptop uit 2013.... Dus waarom zou ik nu 1400 euro uitgeven aan zo een apparaat. Ik besloot het te laten voor wat het was.

Dat was de status tot de keynote...... Ik keek naar de aankondiging en verkocht was ik........ (damn you apple marketing)
In november (toen hij in de store lag) meteen erheen gegaan en zonder blikken of blozen het apparaat gehaald.

Maar o zo blij was ik ermee. Zo blij dat nu ik erop terug kijk meer dan een jaar geleden heeft het apparaat volledig de rol van mijn laptop overgenomen, wordt deze op het werk ook als main device gebruikt (lang leve Bring your own device op werk) en staan al mijn aantekeningen in mijn eigen handschrift opgeslagen in de cloud netjes geordered, zowel prive als werk. Gemiddeld aantal uur per dag op het apparaat? 8+ uur....
Hij maakt zijn uurtjes wel zeg maar en nog dagelijks hoort mijn vrouw hoe blij ik ermee ben.

Dus hoewel het een enorme uitgave was waarbij ik heel veel twijfel had of het een nuttige uitgave was of niet is het achteraf beschouwd 1 van mijn betere aankopen aller tijden. Zelfs zo goed dat de laptop uit 2013 niet vervangen hoefde te worden, en dit ook de komende 5 jaar zeker niet zal gaan gebeuren :) Hiermee is het meteen ook een besparing zelfs geworden!

Een ander mooi voorbeeld is mijn auto. Iets waar ik bij elke blogpost wel bij vermeld dat het een dure uitgave was. Ik had namelijk nogal wat eisen omdat we tussen de 30 en 40K per jaar rijden en natuurlijk ook al na dachten uit gezinsuitbreiding. Ik wilde niet nieuw kopen, maar ik wilde wel een fatsoenlijke auto die het langer dan 5 jaar uit moest gaan houden (lage kilometer aantal dus). We kwamen al snel uit op een stationwagen. We hebben veel autos gevoeld en in gezeten, maar kwamen toch uit op een BMW als voorkeur. En hier ging het een beetje mis, want ( I kid you not) mijn vrouw vond de BMW 3 serie te klein! Dat liet ik mij geen twee keer vertellen en dus is het de grote broer geworden een 5 serie station uit 2014 met 29K kilometers op de teller voor 33K aanschafwaarde. BAM daar ging een shitload aan geld, maar ow ow ow, wat ben ik en mijn vrouw blij met deze wagen.
Elke dag is een feestje, en ondanks de hoge aanschafwaarde kost de auto in dagelijks gebruik niet erg veel en rijd hij nog enorm zuinig voor de grote. Inmiddels heb ik de kosten van 2019 ook erbij gehaald, en door de reiskostenvergoeding die ik krijg samen met mijn vrouw kost deze auto mij net geen 50 euro per maand om te rijden..... Volgend jaar is dit een + getal en levert de wagen mij geld op. (Exclusief afschrijving that is :P).

Besef
Beide voorbeelden doen mij beseffen hoe rijk we zijn, maar ook dat we altijd heel goed nadenken over aankopen voordat we het doen, wat de kans dat we blij worden van de aankoop en ook blij blijven vele malen groter is. Wij willen geen prularia, veel kleine dingen of duurkoop zaken. Wij willen kwalitatief goede dingen die ons een glimlach op het gezicht toveren en je leven leuk maken.
FO minded? Zeker niet, want ik had ook een fiat panda kunnen rijden, een positief bedrag elke maand weten over te houden (inclusief afschrijving). Maar dan had ik mijn woon-werk en vakantie ritten niet met zo een glimlach weten te doen. Je leeft ook nu en dat is iets wat je bij een FO gedachte dan ook zeker niet moet vergeten.
Althans voor ons. Liever een aantal jaar langer werken en nu al een voorschot nemen op een financieel vrij leven dan er op je 55st achter komen dat je nu die dingen niet meer kan doen of er geen joy meer uit haalt.

Terug naar mijn sheetjes. We hebben een rijk leven en dat besef is wel degelijk bij ons aanwezig. We zijn door de jaren heen enorm gegroeid op alle vlakken, sociaal, cultureel als financieel en we hopen nog vele jaren te mogen groeien waarbij hopelijk de factor werk minder gaat worden en het geld voor ons gaat werken. Maar we hebben nog een lange weg te gaan. Het terugkijken in de sheets geeft weer eens aan hoe wij ervoor staan en je met beide voeten op de grond zetten. 2020 wordt een spannend jaar voor ons vanwege de kleine. Ik hoop dat het een mooie reis wordt en ik betrek jullie er graag bij. Het is een reis die net als de materiele zaken hierboven goed doordacht is en veel over is gesproken. Hopelijk werkt die tactiek ook bij het creeeren van een extra leven en mogen we haar een rijk leven geven waar ze ook zonder zorgen van kan genieten.

Op een mooi en bijzonder 2020!

Reacties

@DutchRN zei…
Wat een leuke positieve reflectie. Grappig over de Panda. Ik ga die kopen als een vooruitgang op mijn huidige Hyundai uit 2004. Ik snap helemaal hoe fijn het is om nu ook iets leuks te doen. Later is allang begonnen las ik op een blog van Struikelen, en dat is ook zo.
Ik heb net weer 10% afgelost op mijn hypotheek, nog 2 jaar en dan ben ik hypotheek vrij. Heerlijk
Haha, daaraan kan je zien dat alles zo subjectief als de pest kan zijn. Maar ik vraag mij dan wel af. Hoeveel kilometer rij jij per jaar?
@DutchRN zei…
Ik gebruik mijn auto alleen voor woon-werk verkeer. Ik rijd ongeveer 8000 km per jaar. De rest doe ik lopend, of met OV of de fiets.
Ahh ja dat scheelt nogal. Dan begrijp ik de keus ook. Geloof me als ik onder de 10k per jaar zou rijden zou ik ook een kleinere auto nemen.

Populaire posts