Elektra sluimerverbruik in huis

Al jaren probeer ik ons energieverbruik tot een minimum te beperken, echter de laatste tijd merk ik dat het steeds lastiger wordt om nog verbeter puntjes te vinden. De limieten zijn bereikt en verbeteringen zijn tot een minimum gekomen. Sterker nog, het begint langzaam te stijgen! Hoe kan dat nu weer?

Vele jaren aan data
Door alle jaren heen heb ik altijd netjes genoteerd wat de meterstanden zijn. Dagelijks zelfs, wat door vele mensen gezien kan worden als een lichte OCD :-).  Tegenwoordig is dit geautomatiseerd in huize luxe of zuinig, maar nog steeds een dagelijks fenomeen, waar ik dus ook duidelijk trends in kan terugvinden wanneer we opeens hoger zitten dan gemiddeld. Dit heb ik teruggaand naar toen wij de woning betrokken wat in 2011 was en dus inmiddels heeeeeeel veel datapunten zijn.

2011 en vooruit
Sinds 2011 probeer ik al verbeteringen door te voeren en vooral op gasverbruik is dat behoorlijk verbeterd. Qua elektra echter niet echt omdat we altijd al zuinig zijn geweest. Desondanks is het een proces van vele jaren geweest met een hoop meten, vergelijken en testen om een zo efficient mogelijk huis te hebben met zo min mogelijk verbruik. Goed voor de portemonnee, maar ook zeker voor het milieu!

Sluimerverbruik
Een van de belangrijkste waardes om je totaalverbruik te verkleinen is sluimerverbruik te minimaliseren. Het aantal Watt wat actief is in huis dat 24/7 aanstaat en dus geld kost. Te denken valt aan de koelkast, vriezer, modem e.d. wat de hele dag stroom verbruikt. De meeste van onze spullen staan achter een schakeldoos waarmee we alles definitief van het stroom halen tot het gebruikt gaat worden. Hier valt ook de tv decoder en tv zelf onder. Dan duurt het maar een paar minuten voordat je tv kan kijken. Het scheelde in ons geval 30 Watt standby verbruik wat met een gouden rule of thumb 60 euro per jaar is. Een hoop geld en snel terugverdiend met een schakeldoos.
Echter ook ik heb mij laten verleiden tot meer standby verbruik dan vroeger. Ik heb in het verleden het terug weten te brengen tot 36 Watt, maar inmiddels is dit “helaas” weer 50 Watt geworden. De reden hierachter is prima uitlegbaar. Ik heb namelijk 3 Sonos apparaten permanent aan wat bij elkaar al rond de 10 Watt is. Een luxe item voor ons want het is ook onze wekker in de slaapkamer en daarom ook uitlegbaar. De overige Watts zijn veroorzaakt door de vervanging van de router (die veel beter werkt, maar ook meer Watt gebruikt, door wat keukenapparatuur displays en een Raspberry Pi in de meterkast die permanent aanstaat.
Nog steeds is 50 Watt standby verbruik erg weinig voor een gemiddeld nederlands huishouden, maar ik vind het nog altijd teveel want het is 100 euro per jaar wat je weggooid terwijl je je ogen dicht hebt. Tijd voor een rondje over de velden dus binnenkort waar ik een lijstje bij van ga houden hoeveel wat gebruikt.

Totaal verbruik
Maar hoe verhoud dit zich tot mijn verbruik door de jaren heen? Nou die is zoals gezegd ietjes gestegen sinds onze verbouwing in 2016.


Maar ook daar heb ik een verklaring voor, want we hebben nu de volgende items extra ten op zichtte van vroeger.

1. Koken op elektra (inductie)
2. Wasdroger (warmtepomp)
3. Meer elektronica in huis (Veel sonos spul)
4. Extra tv voor boven (met meer sonos spul eraan)

Aan de andere kant is daar weer een vermindering in verbruik gekomen doordat:

1. De koelkast nu een A+++ model is
2. De vriezer nu een A+++ model is
3. De wasmachine nu een A+++ model is
4. De oven een energiezuiniger model is

Dit alles heft elkaar op waardoor het totale verbruik met slechts een aantal KwH is gestegen ten op zichtte van voor de verbouwing. Echter is het nog steeds mijn doel om het toch weer terug te komen bij de 1500 KwH. Of het mij gaat lukken? Geen idee. Maar het wordt weer eens tijd voor een excellijstje met stroomverbruikers en wellicht nog wat extra schakeldozen om dat te gaan halen!

Hoeveel sluimerverbruik hebben jullie? En hoe veel KwH verbruiken jullie per jaar?

Reacties

Unknown zei…
Mooie gasverbruik gerealiseerd ! In verleden wel opgelet op sluimverbruik maar met zonnepanelen niet zo interessant meer probeer juist ons electra verbruik naar boven te krijgen van 1700 kwh naar 3100 kwh:) zijn met 6 personen.
Ik weet het helaas niet precies, maar we hebben best wat apparaten in huis dus het sluimergebruik zal best behoorlijk zijn helaas...
In 2018 verbruikte wij 1594 kwh aan stroom waarvan wij 596 zelf opwekten. Dus 998 kwh hebben wij afgenomen van het net.
Voor twee volwassenen en een klein kind (extra was) vind ik het niet heel slecht maar ik zou het graag verder omlaag krijgen.

Hoewel wij ook sommige dingen juist bewust met stroom doen omdat we panelen hebben. Zoals grasmaaien bijvoorbeeld, met stroom ipv benzine.
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

Populaire posts