zaterdag 30 maart 2019

Afschrijvingen onderdeel van budgetteren?

Ik ben zoals jullie weten een excel genoot en hou dan ook alles netjes aan elkaar, maar iets wat ik niet doe is het budgeteren van afschrijvingen. Er zijn verschillende lezingen hierover of het nu wel of niet onderdeel van je budget planning moet zijn of niet. Ik vraag mij dan ook af hoe jullie hiermee omgaan?

Normale budget
In mijn normale budget hou ik absoluut geen rekening met afschrijvingen. Als ik een wasmachine koop dan ga ik er niet vanuit dat hij met 5 jaar afgeschreven zal zijn en dat ik hier een budgetpotje voor moet hebben. Sterker nog, indien het apparaat nar 2,5 jaar kapot gaat zal deze zondermeer direct vervangen worden uit onze algemene buffer potje. Wat de eventuele restwaarde (wel of niet) van zo een apparaat is maakt mij persoonlijk niets uit. Het betekent daarnaast ook allemaal extra werk, want het zijn extra potjes/afschrijvingen die je moet gaan bijhouden. Bovendien dien je ook een afspraak met jezelf te maken, want welke aankopen ga je wel afschrijven en welke niet? Bij welk bedrag leg je de grens? 1000 euro? 300 euro? Het maakt nogal een verschil qua hoeveelheden extra werk dat je jezelf oplegd.
Een bewuste keus dus van mijzelf om het hier totaal buiten beschouwing te laten, zeker omdat we een gezonde buffer hebben klaarstaan als iets per direct vervangen moet worden.

FO budget
Echter voor het FO budget wordt het iets lastiger om afschrijvingen niet mee te nemen. Vooral ook omdat het een toekomstplaatje wordt en je jezelf ook moet afvragen welke bedrag je mee kan rondkomen. Uiteraard kan je naar de afgelopen jaren kijken en hier het gemiddelde bedrag van nemen om een FO berekening van te nemen, maar om het daadwerkelijk secuur te doen en ook een accurater bedrag boven water te toveren is rekening houden met een afschrijving zeker noodzakelijk. Immers, als je 100% FO bent geworden heb je geen baan om op terug te kunnen vallen om het gat te vullen.
Toch vind ik het lastig om te bepalen wat je dan wel en niet moet meenemen. Een auto bijv is een logische om mee te nemen omdat dit een dure afschrijving is, maar een wasmachine is hier ook dubieus om mee te nemen. Echter als je daar de grens legt en ook de droger, de vaatwasser, de kookplaat niet mee te nemen telt dat bij elkaar toch weer op tot een behoorlijk bedrag!

Houden jullie rekeningen met afschrijvingen en waar leggen jullie de grens om wel of niet een afschrijving mee te nemen in het budget?

5 opmerkingen:

 1. Misschien voor als je FO bent een algemene afschrijving meenemen voor alles wat je ooit zult moeten vervangen? Dus inschatten hoeveel je gemiddeld per maand nodig gaat hebben om ooit iets te vervangen (van huishoudelijke apparaten tot auto's tot misschien ook wel kleding en hobbyspullen).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De vraag is alleen wat er dan onder die algemene afschrijving valt en waar ik dan weer de grens leg. Maar inderdaad een algemene post zou inderdaad prima moeten kunnen en hier in eerste instantie alles in te plotten. Daarna over een bepaalde periode kan je dan bepalen of alles erin blijft zitten of dat het toch een subset daarvan moet gaan worden.

   Verwijderen
 2. Ik houd er wel rekening mee met mijn auto. Ik spaar 200 p maand om die uiteindelijk te vervangen. Ik had hiermee moeten beginnen toen ik deze (tweedehands) kocht in 2014. Ik ben pas in 2017 begonnen, dus heb nog niet genoeg om een andere te kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De auto is natuurlijk een prima voorbeeld. Dit zijn vaak ook de grootste uitgaven die je makkelijker kan budgetteren en je vaak ook als aparte post kan meenemen voor later. Maar het grote nadeel is hierbij wat voor soort auto je het mee wilt vervangen :) Die kosten kunnen dan opeens zomaar stijgen.
   Voor alleen de schrijving is dit niet een probleem, maar de vraag is dan weer, is die afschrijving voldoende om uiteindelijk je auto weer mee te vervangen. Sowieso om een soortgelijke auto te kopen en zeker in het geval van FO zou het zelfs de keuze moeten zijn om een kleinere auto natuurlijk te kopen. Of nog beter geen auto!

   Verwijderen
  2. Ja dat klopt! Mijn huidige auto is uit 2004, ik hoop die te vrevangen met iets uit ong 2014.... ms een Fiat Panda of liefst een elektrische Smart. Heb ik toch ongeveer 10.000 euro nodig denk ik. Dat gaat nog even duren! Ik heb nu 3,000 .... Zodra ik niet meer werk heb ik geen auto meer nodig.

   Verwijderen