Saving Rate en financieel onafhankelijk

Veel bloggers op het vlak van financiele onafhankelijk op het internet hebben het erover. De savings rate is een van de meeste belangrijke momenten om te meten hoe je ervoor staat op weg naar financiele onafhankelijk. Ook ik ben hierin gedoken, want dit was een benchmark die ik nog niet tot mijn beschikking had.

Terug in de tijd
Ik ben hiervoor zo ver mogelijk terug gegaan wat ik kon vinden en nog enigzins betrouwbaar was wat het jaar 2009 is gebleken. Veel verder terug was ik niet erg bezig om mijn vermogen te laten vergroten. Het ziet er dan als volgt uit:
Luxe of Zuinig, Savings rate door de jaren heen
Verdeling
Er zitten grote verschillen tussen de jaren. Dit komt gedeeltelijk door grote uitgaven of belangrijke gebeurtenissen in mijn leven. Zo markeert 2011 bijv de aankoop van ons huis, en is 2016 de verbouwing beneden. Wat erg opvallend is dat hier (zoals gepland en verwacht) een behoorlijke deuk in mijn potje is geslagen, maar afgezien van dat heb ik elk jaar toch een nette savingsrate kunnen behalen. Een belangrijk item om hierbij te melden is dan ook dat dit mijn eigen savingsrate is. Exclusief vriendinlief en gezamenlijke rekening. De strategie voor de gezamenlijke rekening is dan ook behoorlijk anders dan die van mijn persoonlijke rekening. Over de jaren heen (inclusief grote gebeurtenissen kom ik toch uit op een savingsrate van 31%. Dit houdt volgens algemene richtlijnen in dat ik met ongeveer 22 jaar FO kan zijn.

Savings rate vs aantal jaar tot je pensioen

Dat is alweer 10 jaar geleden wat dus zou betekenen dat ik met 12 jaar FO zou moeten kunnen zijn.

Te hoopvol
Ik kan echter wel vertellen dat dit wel erg hoopvol gedacht is. Want dat had ook moeten betekenen dat ik al met FO bezig had moeten zijn. Met andere woorden, ik had daarnaast ook moeten beleggen en nog slimmere keuzes moeten maken met mijn geld in plaats van alleen het op een spaarrekening moeten zetten. Ah ja, achteraf gezien was dat denk ik zeker de slimmere zet geweest (kijkend naar rendement over het verleden) maar helaas weet je niet alles van te voren en wil je ook nog lekker kunnen leven.

2019
Maar er is nog hoop dat ik toch de 12 jaar kan gaan halen. De oplettende lezer ziet dat ik voor 2019 netjes het per maand aan het bijhouden ben. En dat mijn savingsrate boven de 60% ligt! Kijkend naar de tabel geeft mij dat rond de 11 jaar terug als antwoord. Echter dan moet ik dit wel 11 jaar lang volhouden, alles goed beleggen, geen grote aankopen meer doen en vooral ook geen fouten beslissingen maken!
Het is denk ik erg optimistisch, en daarom niet haalbaar voor mij. Bovendien ben ik dan ook pas 43-44 jaar. Waarvan ik dan ook denk ik niet van plan ben om met pensioen te gaan :) Het lijkt mij een veel beter plan om eerder minder te gaan werken en te genieten van het leven zoals dit er is dan absoluut met pensioen te gaan. Ondertussen rustig door te bouwen aan FO en daarmee op een mooi moment (niet 70!) te stoppen en nog van de tijd die mij rest te genieten van het leven op aarde. Ik heb momenteel erg veel plezier in mijn werk en ik denk dat ik altijd wel dat gevoel zal hebben. Ik vind het een veel mooiere gedachte dat ik de mogelijkheid aan het opbouwen ben om te stoppen wanneer ik wil zonder dat ik afhankelijk ben van iets of iemand.

Ik ga jullie verder op de hoogte houden van alle ontwikkelingen over de savingsrate en mijn beleggingen. Het zijn in ieder geval positieve cijfers momenteel, maar goed zoals altijd geldt hier. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst!

Reacties

Populaire posts