zondag 14 oktober 2012

BTW verhoging

Het is nu alweer 2 weken geleden dat de BTW verhoging is doorgegaan en we dus allemaal de gevolgen van de BTW verhoging hebben gemerkt. Even een opsomming van de veranderingen.

Wat is er nu allemaal verhoogd?
Het btw hoog-tarief is verhoogd van 19% naar 21%. Dit geldt dus alleen voor luxe producten en niet voor eten e.d. In Nederland valt helaas de meeste zaken in dit hoog tarief waardoor we vanaf 1 oktober dus duurder uit zijn.

Dit geldt voor onder andere de volgende zaken:

- Energietarieven
- Benzine
- Luxe producten (Tv's, computers, etc.)
- etc.


Maar merken we het nu ook al?
Veel fabrikanten hebben gezegd niet nu al een tussentijdse wijziging van de prijzen uit te laten voeren, maar dit pas op 1 januari te laten ingaan. De meeste bedrijven doen dit ook echt pas later, maar zaken als een auto, energie of andere eerste behoeftes zijn wel direct omhoog gegaan. Maar om nu te zeggen dat we het meteen merken in de portemonnee? Nee niet echt.

De reden is eigenlijk heel simpel en verklaarbaar. Ja het zal allemaal ongetwijfeld duurder zijn, maar als we kijken naar het prijsverschil tussen producten voor de btw verhoging en erna dan zijn de prijsverschillen dusdanig klein dat we het niet merken op maandbasis. Dat is nu ook het verraderlijke eraan. We merken er bijna niets van! Je hoort niemand erover praten meer! Een extra nadeel is dat de prijzen op 1 januari 2013 nogmaals omhoog gaan, en doordat dit dan ook weer een kleine verhoging is gaat het allemaal ongemerkt.

De winst voor de overheid
De overheid hoopt hiermee 4,1 miljard euro extra op te halen, en dat gaat ze nog lukken ook als we gewoon doorgaan wat we deden. Nu wordt ons verteld dat we dit geld weer via de inkomstenbelasting terug gaan krijgen middels een heffingskorting genaamd "Werkbonus"  Maar het is nog maar kijken hoeveel we hiermee verdienen in tegenstelling van wat we in 2013 gaan betalen.

Conclusie
Echte voorspellingen voor 2013/2014 zijn er dus niet echt te maken wat het met onze portemonnee doet. Een ding is wel zeker. De mensen met een hoger inkomen zullen extra kosten betalen doordat ze relatief ook meer luxe producten aankopen. Voor onszelf zal 2013 is het ook nog allemaal onduidelijk. Wel is zeker dat ik alle verzekeringen binnenkort tegen het licht ga houden en ga kijken naar andere. Ik zal hier binnenkort meer over schrijven.

2 opmerkingen:

  1. voor degenen die het kopen: ook luxe voeding zoals bier en frisdrank vallen onder het hoogste tarief

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor de tip, Nena.

    Wij gaan binnenkort vooral onze ziektekosten-verzekering na kijken, eens kijken waar het beter en vooral goedkoper is.

    BeantwoordenVerwijderen