vrijdag 2 maart 2012

Persoonlijke vaste lasten: 1: Mobiele abonnementen

Het zou niet een consuminderen blog zijn als er geen artikelen op kwamen die voor consuminderen gedrag zouden zorgen. Daarom wil ik met een reeks starten waarbij er gelet kan worden op bepaalde uitgaven, of ten minste een bewustwording van de uitgaven die er zijn. In deze reeks de persoonlijke vaste lasten. Deze uitgaven zijn natuurlijk zeer persoonlijk maar is iedereen zich wel bewust van hun uitgaven?

Deel 1 in de reeks Persoonlijke vasten lasten die aardig kunnen oplopen is Mobiele abonnementen


Inleiding 
Iedereen heeft tegenwoordig wel een mobiel, sommige zelfs twee of meer. Het is een aardige kostenpost aan het worden voor sommige mensen. Er moet internet bij en het liefst ook zoveel mogelijk belminuten! Waar kan je allemaal op letten? En is het eigenlijk wel allemaal nodig?

De keuzes van een mobiel abonnement
- Pre-paid
- Ja(a)r(en) contracten (met of zonder telefoon)
- Sim-only

Simpel lijkt het, maar ja dan ga je kiezen wat je allemaal als opties erbij wilt:

- Bellen
- SMS
- Data

En daar dan weer een veelvoud aan opties bij.

Jaar/jaren contracten

De meeste lopen een winkel in en willen een bepaalde telefoon hebben. Daar hoort dan vaak een hoog abonnement aan vast die ze eigenlijk niet nodig hebben, en zo 20 euro per maand of zelfs meer voor kwijt zijn waar ze ook nog eens een jaar of twee jaar aan vastzitten. De Iphones die toch wel het meest gewild zijn betaal je je helemaal scheel. 40+ euro per maand is niet raar want zo een telefoon zonder internet is ook zonde, en mensen accepteren dit. Maar als je alles bij elkaar optelt ben je een hoop geld kwijt, en laten we eerlijk zijn 40+ euro per maand is een belachelijk bedrag. Zeker als je ziet dat het gebaseerd is op een techniek die behoorlijk oud is! Maar zoals ik het stuk ook al aangaf, is dit voor sommige mensen een absolute must en zijn ze bereid veel geld ervoor neer te leggen. Zolang het maar bewust wordt gedaan.

Pre-paid

Pre-paid is alleen aan te raden voor mensen die nooit telefoneren of die in het buitenland zijn om snel en goedkoop te kunnen bellen omdat het op hun abbo duurder is. Het bellen is vaak duurder dan een abonnement en is dan ook meestal af te raden!

Sim-only

Ahhh nu komen we in de prijzen wat normaal is. Maar dan alleen bij de dochterondernemingen van de grote t-mobile en kpn's in deze wereld. Als je namelijk bij de grote bedrijven zelf een sim-only besteld is het vaak duur. Maar als je kijkt naar hun dochterondernemingen van deze bedrijven te weten Simyo en Ben zijn de prijzen zeer laag. Heb je nog een werkende telefoon die prima voldoet? Sim-only is dan de beste optie! Je hebt al 250 belminuten voor 6,99 euro per maand! Bij normaal gebruik heb je hier prima voldoende aan! Bij acties is het vaak nog goedkoper. Als je het doorrekent kom je op ongeveer 3 cent per belminuut/sms. Goedkoper kom je bijna niet uit.

Heel leuk allemaal maar hoe moet ik nu kiezen?


Tja, het is gebleken dat het vaak goedkoper is om de telefoon los te kopen via internet (zijn ze ook meteen simlock vrij) met een sim-only abbo erbij dan dat je een jaar/jaren contract afsluit. Het beste is dus vergelijkend warenonderzoek. Je wilt vaak een bepaalde telefoon hebben en dit reken je door met een sim-only abbonement erbij. Een simpel + en - sommetje kan je vertellen of het goedkoper is om de ene of de andere optie te nemen. Wil je niet het nieuwste van het nieuwste is een sim-only echt iets voor jou!

En jij dan?
Ik ben een vreemde eend in de bijt, ik heb nog een mobiel die 3-4 jaar oud is en toen de tijd een hippe smartphone de Sony Ericsson X1. Maar ik hoef niet perse het nieuwste van het nieuwst. Ik wil kunnen bellen en that's it. Voor mij is de keuze dan ook op Simyo gevallen met hun actie toen van 250 belminuten/sms voor 5,99 wat dus 2,3 cent is per minuut/sms als je alles opmaakt. Internet hoefde ik niet erbij, want ik kan op WIFI op het werk en op WIFI thuis. Onderweg in de trein wat een uurtje is hoef ik niet perse mijn mail te lezen.

Daarnaast heb ik helaas ook nog een 2de mobiel, maar die is van de zaak. Waar ik dus geen kosten aan heb, maar ook nooit gebruik buiten mijn werk om. Ik ben dus behoorlijk goedkoop uit. Mijn vriendin heeft hetzelfde abonnement maar dan bij Ben lopen.

 Bij elkaar zijn we dus 12 euro per maand kwijt aan mobiele abonnementen....... Ik denk dat dit voor veel mensen absurd laag is, maar bedenk eens goed, heb je het allemaal wel nodig?

9 opmerkingen:

 1. Hoi, leuk artikel: ik heb ook een ben sim only abonnementje. 5,99 voor bellen. Had er eerst nog internet bij, maar dat opgezegd omdat ik het niet gebruikte. Voordeel bij Ben, dat je het per maand kunt wijzigen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, Simyo en Ben hebben altijd dezelfde aanbiedingen :) Ik kwam echter toen van Ben omdat mijn jaar bijna erop zat, daarna gelden hogere prijzen.

   Verwijderen
 2. Ik heb een prepaid ding, ik belde praktisch nooit mobiel... totdat ik erachter kwam dat mobiele nummers bellen via de vaste lijn vaker voorkwam dan ik dacht. Dus ik stap over naar sim only en ben dan gelijk ruim 10 euro goedkoper uit per maand dan dat ik via de vaste lijn mobiele nummers bel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jup, prepaid is echt duur, je betaald makkelijk het 5voudige van wat je betaald met een sim-only. Het is echt alleen maar wijs om dat te nemen als je slechts een paar keer per jaar belt....

   Verwijderen
 3. mijn man en ik hebben al jaren en abb. van simpel.
  100 belminuten voor 2,50.
  moet je wel van tevoren betalen, maar kreeg het 2e half jaar gratis. nooit problemen ermee gehad, 100 sms kost ook 2,50 maar dit hebben wij niet nodig. want in het buitenland zijn we met familie en daar hebben we een prepaid van het land zelf.
  gr jenny

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb een sim-only van Hollands Nieuwe, 4,50 voor 75 minuten of sms-jes. Qua mobiele telefoons heb ik altijd afdankertjes van vrienden en familie gebruikt, die zelf behoefte hadden aan een nieuwer type

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik krijg ook altijd afdankertjes van mijn schoonbroer, en heb ook sim-only. Internet lijkt me wel leuk, maar ik vind het gewoon veel te duur. Een nieuwe telefoon kopen zal ik echt nooit doen, het interesseert me niet wat voor telefoon ik heb, als ik maar kan bellen. Groetjes Wendy

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Voor een nieuw mobiel abonnement ga ik gewoon altijd naar vergelijkingssites, de aanbiedingen online schelen veel geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. elk jaar bekijk ik abonnementen bij Mobiel Uitverkoop www.mobieluitverkoop.nl die kunnen meestal nog voordelig uitpakken

  BeantwoordenVerwijderen