maandag 5 maart 2012

Belasting 2011

Ja hoor, dit weekend was het zover in huize luxe of zuinig. De belastingpapieren werden tevoorschijn getoverd en het googelen met cijfers was begonnen. Aan het einde van de rit (30 min ofzo?) waren we voldaan, meer dan dat we hadden gedacht. (we kunnen het zo snel doen omdat we alles administratief zo naar voren kunnen toveren en geen rare constructies hebben)

2011:
In 2011 hebben we voor het eerst de voorlopige aanslag gedaan. We hadden deze toen al zo goed mogelijk proberen in te vullen zodat we achteraf niet voor verassingen zouden komen te staan.

Aanpassingen zaten alleen in ons salaris die hoger was dan dat we dit van te voren hadden in geschat. En het voordeel daarbij was dat we hierdoor meer geld hadden moeten terugkrijgen dan we daadwerkelijk hadden gekregen. Welgeteld 259 euro meer! Dat is toch een leuke meevaller.

Maar we zijn niet van lotje getikt. We zijn ook fiscaal partners en het voordeel hierbij is dat je kan middelen om zo nog beter uit te komen in je aanslag.
Dit jaar geldt dat je pas na 44 euro daadwerkelijk hoeft bij te betalen. We hebben dan ook zo geschoven met onze bezittingen dat we precies op 43 euro uitkwamen wat officieel betaald had moeten worden, maar nu kwijtgescholden wordt.

Hierdoor krijgen we niet 259 euro terug, maar maar liefst 302 euro! We hebben hem proberen te zetten op 44 euro, maar we kregen geen cent meer dan 302 euro. Wat op zich wel vreemd is, maar een gegeven paard mag je niet in de bek kijken!

2012:
Voor 2012 geldt dat ze hetzelfde inkomen hebben genomen als in 2011. We weten nu dan ook al dat we hoger uitkomen, maar we weten nu dus ook dat we over 2012 ook weer geld terugkrijgen. Hoeveel? Dat zien we volgend jaar weer.

Ik ben blij dat we geld terugkrijgen, en als je fiscaal partner bent, ga dan middelen! Het kan je zo 43 euro opleveren als je het goed speelt!

Hebben jullie al de belasting aangifte gedaan?

7 opmerkingen:

 1. Jup, belastingaangifte digitaal gedaan! Dan ben je er maar weer vanaf ;)
  Voor mij wordt het belasting betalen ipv terugkrijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier afgelopen vrijdag de belastingpaperassen digitaal de deur uitgedaan.
  We houden er niet van om dat pas op het laatst te doen, dus zodra alle benodigde papieren binnen zijn gaat-ie de deur uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nee, maar dit is het tweede logje dat ik lees over de aangifte, dus ik ben er weer helemaal aan herinnerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja hier ook gedaan, wij krijgen een hele hoop terug nl. 5555 maar dit is ook ons spaarpotje. Manlief werkt hier alleen en ik ben bij onze kids thuis, we hebben een hypotheek van 340000 dus betalen een hoop rente nl. 17500 per jaar, we vragen per jaar de rente terug van ons vorige koophuis met hypotheek van 165000 dit is ongeveer 230 euro en de heffingskorting omdat ik niet werk dit is rond de 170 per maand. De rest laten we staan als spaarpot dit is dus dit hoge bedrag lekker hoor!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben even nagegaan of ik die truc van jou in ons geval ook zou kunnen toepassen. Helaas gaat ie bij ons niet op. Als ik inkomen uit zelfstandigenarbeid zou opgeven, om die 43 euro te besparen, krijg ik te maken met de premie Zorgverzekeringswet die over elke euro inkomen wordt geheven. Die premie wordt apart door de belastingdienst geheven, dus die zie je niet op je aangifte. Vervelende verrassing, want die te betalen premie doet de winst van 43 euro plus evt arbeidskorting weer grotendeels teniet. Ik heb daar jaren mee te maken gehad, vervelend is ook dat Belastingdienst je elk jaar voor eenmaal voorberekende premie Zorgverzekeringswet blijft aanslaan. Moet je daar weer achteraan om dat ongedaan te maken, want je verdient als zelfstandige/ZZPer niet elk jaar hetzelfde. Groet, Hsm.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is inderdaad wel balen ja, Toch denk ik dat deze regel wel voor andere mensen kan gaan gelden!

   Verwijderen
  2. Of doel je op het middelen van bezittingen in box 3? Dat doen wij altijd al. Fiscale partners kunnen twee maal 20.000 (en nog wat) vrijstelling krijgen voor ze in box 3 iets moeten betalen. Per minderjarig kind komt daar nog wat bij, tweeduizend nogwat ofzo (die laatste regel geldtdit jaar voor het laatst, vervalt volgend jaar). Kun je nog wat toelichten wat je dan bedoelt met 'middelen bij fiscale partners' want wellicht begrijp ik je voorbeeld niet goed? Groet, Hsm.

   Verwijderen