Uniform Pensioenoverzicht (UPO) 2023

  Daar is de UPO weer! Ik werd weer verblijd door een leuk emailtje van de pensioenaanbieder dat ze hem voor mij hadden klaargezet. Fijn! Ook dit jaar is het weer naar verwachting een hele bak met geld dat ingelegd mag worden zoals dit vorig jaar ook het geval was door veranderende wetgeving. Laten we snel gaan kijken.

Uniform Pensioenoverzicht (UPO) is weer binnen! Tijd voor een storting bij BND

Een UPO zorgt voor blijdschap

Niet veel mensen zullen zich zo voelen zoals ik bij het ontvangen van een UPO. Sterker nog, ik durf te wedden dat de meeste mensen niet eens weten wat het is of wat ze ermee moeten. Deze beland vaak ergens in een map om er vooral niet over na te denken. Maar dat is voor Luxe of Zuinig als vrouwlief wel anders. Wij zijn namelijk erg benieuwd naar onze “Factor A” die erop staat. Deze “Factor A” bepaald namelijk hoeveel geld we dit jaar kunnen bijstorten in onze lijfrente, of ook wel de “3de pijler” van ons pensioenstelsel. 

Wat kan ik bijstorten dit jaar?

Net als in 2023202220212020 en 2019 heb ik berekend hoeveel geld ik erbij mag storten, waarbij ik de inkomstenbelasting volgend jaar op terug zal gaan krijgen.  Dit jaar is het bedrag, door de gewijzigde regels, behoorlijk veel hoger dan de jaren voor 2022.

Vorig jaar mog ik nog €13.442 bijstorten. Maar dit jaar is dit maar liefst €14.001. Dat is een flinke smak met geld weer wat in een pot gestopt kan worden. 

Ga ik zoveel bijstorten?

De vraag is nu, wat is wijsheid? In principe ben ik in staat om de volledige pot te storten, dat past in het rijtje om meer zelf in controle te zijn van mijn pensioen en vooral ook waar dit aan het renderen is. Dat met in combinatie de pensioenwet aanpassingen en mijn zorgen daarop. Waarbij mijn werkgever ook heeft aangegeven nog geen idee heeft hoe ze dit gaan aanpakken en daar ruim de tijd voor nemen om dit uit te zoeken. Sowieso zorgt dit ook voor een gat die aangevuld moet worden en ben ik er nog steeds van overtuigd dat de overheid steeds meer inzet op het feit dat je het pensioen zelf moet gaan regelen wat in lijn is met deze gewijzigde regels. Allemaal factoren die mij ervan overtuigen om toch het volledige bedrag te gaan storten. Want het kan nogal wat jaren gaan renderen en het scheelt weer in de box 3 belasting. 

Storten maar!

Net als vorig jaar ga ik nu niet meteen het storten maar eerst eens erover nadenken. Vorig jaar koos ik ervoor om alles toch te storten en dat zit dit jaar ook in mijn hoofd. Echter dit jaar is het ook zo dat als ik het volledige bedrag stort mijn lijfrente pot groter is dan mijn werkgeverspensioen. Ja dat lees je goed. Mijn lijfrente pijler 3 in eigen beheer is groter in waarde dan mijn werkgeverspensioen in pijler 2. Daar vind ik wel wat van zullen we maar zeggen.
Ik ben voorstander van het in eigen beheer hebben van mijn pensioen, waarop een beleggingsmix zit die ik zelf bepaald heb, maar dat ik nu al voorbij zal gaan aan het werkgeverspensioen had ik nooit verwacht. De redenen hiervoor zijn onder andere dat mijn pensioen niet het allerbeste pensioen is, maar ook omdat mijn leeftijd lager is waardoor de inleg minder zal zijn dan voor iemand die zijn pensioendatum kan zien aankomen. Daarnaast is het rendement in de mix van het werkgeverspensioen een keuze die ik zelf niet zou maken waardoor het rendement achterloopt op mijn eigen beleggingen en zijn de kosten hoger. Daar heb ik een mening over, maar aan de andere kant is dit precies ook mijn reden waarom ik mijn eigen potten wil beheren. 

Ik denk dan ook dat ik al de keuze heb gemaakt, zoals altijd, maar wil het nog even laten bezinken. Sowieso komt er een pot van €40.000 vrij uit groen sparen door wijzigende regels hoeveel je nog belastingvrij kan sparen. Wat hiermee voor een groot gedeelte weer een prima bestemming heeft gekregen.
Nou goed, nog even rekenen en dan denk ik dat het storttijd wordt.

Hebben jullie al een keuze gemaakt over de lijfrente en of je meer gaat inleggen?

Reacties

Anoniem zei…
Beste Luxe of Zuinig,

Welke rekentool gebruik jij voor de berekening? Ik heb e.e.a. bij "Berekenhet.nl" ingevuld en toen kreeg ik een jaarruimte van 0 Euro. Ik wil dit dus graag controleren met een andere betrouwbare tool. Ook ik wil goed voor mijn oude dag zorgen.

Vast bedankt,

groet an
Hoi An,

Ik gebruik gewoon de rekentool van de belastingdienst zelf :)
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/aftrek-en-kortingen/content/hulpmiddel-lijfrentepremie-2016-en-daarna

Werkt altijd en komt overeen met hoe ze het in de belastingaangifte berekenen.
Heel slim. Na een aantal jaren merk je toch dat de inflatie sneller gaat dan de verhogingen van pensioen en AOW. Zeker met de pensioenwet moet je behalve een afgelost huis, ook voldoende rendement halen uit investeringen.
Ik ben nu 10 jaar met pensioen en ik merk degelijk dat de inflatie harder gaat dan de uitkeringen. Op deze leeftijd moet je ook nog eens extra defensief beleggen.
Mr Groeigeld zei…
Mooi dat je zoveel in 1x kunt inleggen. Zelf heb ik ook eens gerekend aan het (slechte) pensioen van mijn vrouw. Toen kwam ik er ook op uit dat we met eigen beleggingen verder zouden komen.

Ben je niet bezorgd dat je geld vastzit tot je pensioendatum en/of dat de overheid de regels tussentijds aanpast?
Niet echt bezorgd Groeigeld. Regels veranderen, ballonnen worden opgegooid. Zo ook met lijfrente en de vele regimes die er in het verleden zijn geweest. Feit blijft dat het op dit moment een mooi potje is die uit het zicht is van de box 3 belasting en ook nog eens voor zorgt dat ik uitgestelde belasting erop heb en daarmee mijn liquide middelen in het heden vergroot.
Dus ook nu zie ik al rendement, ongeacht of het voorgespiegelde rendement op lange termijn (als ik die mag halen uiteraard) wellicht minder gunstig kan zijn.
Daniël zei…
Nog ff vraagje over je berekening en de rekentool van de belastingdienst: volgens mij kun je daarmee de jaarruimte over 2024 nog niet berekenen... hij staat op dit moment alleen open voor berekenen van ruimte voor de periode 2016-2023 en moet nog aangepast/aangevuld worden met 2024. Klopt dat of zie ik iets over het hoofd?

Populaire posts