zondag 8 december 2019

Energiekosten door de jaren heen

December. Naast de zorgverzekering en een check voor de andere verzekeringen was het ook tijd om eens te onderzoeken wie onze nieuwe energieleverancier ging worden, want hij loop weer binnenkort af!

Door de jaren heen hebben onze kosten behoorlijk gefluctueerd. Niet omdat ons verbruik dusdanig is veranderd (deze is namelijk al jaren stabiel) maar wel door de aanbiedingen die dan gelden. Het maakt namelijk nogal uit wat voor aanbiedingen er lopen. Soms zijn de welkomstbonussen erg hoog, en soms erg laag. Daarnaast zijn er behoorlijk wat verschillen in prijs per m3 en KwH alsmede vastrecht kosten die allemaal invloed hebben op je totale eindbedrag. Zie ook wel onderstaande tabel van 2011 tot nu in zowel kosten als verbruik.

Kosten per jaar (verwacht, en daadwerkelijk)

Verbruik per jaar


Vanaf 2014 zijn we behoorlijk gezakt in verbruik van gas. Door de kozijnen te vervangen in combinatie van een ZEER zachte winter gaf een gasverbruik van 3x niets. De jaren erop is dat gestabiliseerd tot gemiddeld 750 m3 en rond de 1600 KwH.
Echter als je naar de kosten door die jaren heen kijkt fluctueert dit wel aanzienlijk. Dit heeft alle te maken met de aanbieding waar we op ingingen. Zo zijn er goede jaren geweest met 250 euro welkomstbonus en jaren met 0 euro of slechts 135 euro maar wel een scherp tarief.

Daarnaast zijn de opslagen van de overheid ook behoorlijk van invloed geweest. Ons maandbedrag ging tot 2017 omlaag tot een laagste niveau van 70 euro per maand. Maar in de jaren erna vanwege allerlei duurzaamheids toeslagen is dit bedrag alleen maar hoger geworden tot 82 euro dit jaar.

2020
Voor aankomend jaar heb ik de afgelopen 2 maanden de vergelijkings websites in de gaten gehouden. Zo was gemiddeld de prijs tussen de 800-900 euro. Echter gisteren popte er opeens een prijs van 740 euro naar voren van onze vrienden van de Nuon. Dat in combinatie met een welkomstbonus van 205 euro triggerde mij meteen om hem vast te gaan liggen. Want dat is is een prima prijs voor een jaar gas/stroom.
Als extra bonus is dit contract ook nog eens korter dan 1 jaar (contract loopt tot 31 dec 2020) en blijf ik recht houden op de welkomstbonus. Volgend jaar kan ik dus al per 31 december 2020 overstappen naar een nieuwe energie maatschappij.

Concluderend heb ik door de jaren heen soms slimme keuzes gemaakt en soms iets mindere in combinatie met een gelijkblijvend verbruik. Je blijft echter afhankelijk van de lopende aanbiedingen die er zijn. Je kan tot 60 dagen voordat je contract afloopt al switchen van aanbieder. Advies is dan ook om 60 dagen van te voren te gaan rondschoppen en de prijzen in de gaten te houden. In ons geval loont het nu toch weer een extra 140 euro ten op zichtte van een maand eerder geswitched zijn. Uiteraard kan er overmorgen nog een betere deal zijn, maar ik ben tevreden met deze deal.

De trend van een steeds hogere rekening is hiermee weer omgekeerd. Nu eens kijken of het ons nog eens lukt om het record van 2014 weten te verbeteren. Een onmogelijke taak, maar gas en elektra is een commodity en in mijn ogen is het een sport op zich om deze zo goedkoop mogelijk te krijgen!

Zijn jullie recentelijk geswitched?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten