Onze rijkdom 2: Spaargeld
Zoals ik wel vaker heb gemeld zijn wij een gelukkig stel die gezond is, nog jong en vol energie in het leven staan. We staan allebei aan het begin van onze carrière en zijn reeds in het bezit van een mooi rijtjeshuis met een betaalbare hypotheek. Maar is dit wel voor iedereen weggelegd? En waarom kunnen we als mens niet gelukkig zijn met wat we hebben.
In deze serie zal ik enkele financiële zaken die nog niet bekend waren van ons uit de doeken doen en mijn denkwijze op een rij zetten. Vandaag deel 2. Hoeveel spaargeld hebben we nu eigenlijk?
Familie
Zoals ik gister al stelde ben ik spaarzaam opgevoed en dat heeft ook al voordeel gehad dat ik van jongs af aan begon met sparen. Je kent het wel van vroeger. 10 cent hier en 5 gulden daar van oma. Er leuk en aardig , maar als je een kind bent heb je er nog niet zoveel verstand van, noch weet je aan het eind van de dag hoeveel je überhaupt hebt... Tot op een bepaalde leeftijd mijn moeder mij apart nam en mij begon te vertellen over mijn eigen spaarboekje! Dat was even tof, een eigen rekening (waar je als kind toch niet zoveel over te zeggen hebt, maar het idee is er :P) waar je kon bijhouden hoeveel geld je had. Je merkt het al, het sparen was begonnen!
De eerste euro's
De eerste euro's kwamen binnen en met groot plezier werd de pot groter. Zo had ik als kind al de beschikking over aardig wat euro's op de spaarrekening. Mijn moeder zag ook wel in dat ik het sparen van haar te pakken had en legde mij op 12/13 jarige leeftijd de fijne kneepjes van het vak uit. Nu zal je denken wow dat is jong... Dat klopt, maar dit kwam meer omdat ik op mijn 6de reeds mijn vader was verloren en we dus vroeg volwassen moesten zijn, en helaas ook een deel van de erfenis alvast had ontvangen, waar verantwoord mee omgegaan moest worden. We waren op die leeftijd dan ook al betrokken bij veel keuzes in het leven en dat heeft mij ook doen beseffen hoe kort het leven kan zijn, en dat je achterna moet gaan wat jou gelukkig maakt. Voor mij persoonlijk is dat sparen voor iets moois, en sparen an sich. Geen idee waarom, maar goed de 1 heeft als hobby treintjes verzamelen en ik dit.... Er zijn ergere dingen in het leven om gelukkig van te worden nietwaar :P
Het fortuin werd langzaam aan gekweekt.
Nu ik mij meer verdiepte in de materie en in ging zien hoe je met alleen de spaarrente en bijverdienen je al een mooi fortuin bij elkaar kon sparen smaakte dat naar meer. Op mijn 18de ben ik gaan kijken naar beleggingen en heb daar 1 jaar tests mee gedaan met virtueel geld. Hierna ben ik er echt in gestapt en heb een aantal leuke deals kunnen doen die mij (de zenuwen op het lijf, maar wel in goed overleg met alle partijen inclusief familie) geen windeieren hebben gelegd. Dit heb ik bij elkaar 2 jaar gedaan. Het bleek dat ik hier wel goed in was en mijn spaarsaldo is hierdoor ook flink gestegen in die periode. Het voordeel van student zijn was dat ik hier erg veel tijd aan kon spenderen en daardoor ook goed op de hoogte was, en snel beslissingen kon nemen. Maar ik werkte hiernaast ook als bijbaan in de ICT hulp voor ouderen die ook in die tijd nog veel geld opleverde. Ik had in die tijd dus een dubbel inkomen (dit was dan wel zwart uiteraard :P). Na deze twee jaar ben ik ermee gestopt omdat ik full-time ging werken en ik het toch wel erg gevaarlijk vond om te doen. Het is natuurlijk niet alleen maar goed gegaan, en ben ook af en toe veel geld verloren....... Waar ik nog steeds slapeloze nachten van heb!
In het begin van het full-time werken heb ik nog een tijdje thuis gewoond waardoor ik veel geld 75%+ per maand opzij kon zetten en het toch al behoorlijke kapitaal nog groter werd.....
Het kapitaal nu
Maar nu wat heb ik dan in die tijd allemaal verdiend.... Dat is de grote hamvraag die iedereen stelt, en ik moet zeggen ik vind het ook wel een beetje eng om te vertellen want het is echt een boel geld en dat besef ik me zeker. Het is verdeeld over meerdere potjes inmiddels en een hoop staat vast in deposito's maar de verdeling is als volgt.
Verdiend door sparen, loon, giften, erfenis: 100.000 euro
Verdiend door beleggingen 60.000 euro
Gespaard gezamelijke rekening: 6000 euro
Bij elkaar vulde wij dit jaar op de belastingpapieren een bedrag van 166.000 euro in........ Een ongelooflijk bedrag en nogmaals heel eng om hier te benoemen. Maar het is eruit en er is geen weg terug meer. Ik hoop dat jullie me nu niet met argusogen aankijken. Het is verdiend door hard te werken bewust om te gaan met geld en ook een beetje geluk hebben in het leven.
Morgen een stuk over wat ik van plan ben met dit geld en waarom ik het niet heb gebruikt voor de hypotheek aanbetaling. De toekomst dus.
Reacties
Groetjes, VeggieMo
Groetjes Boukje
Voel je daar niet schuldig over, je bent er toch op een eerlijke manier aan gekomen? (behalve dan het zwartwerken;))
Het hele leven bestaat uit keuzes maken en jij maakte veel andere keuzes dan andere pubers, je ziet nu het verschil. Dat gaat dan weer niet helemaal op over de erfenis, maar ik benijd je er niet op: ben blij dat mijn beide ouders nog leven.
Tof dat je zo eerlijk bent.
Groet,
WG
Respect!
wat een geld man! je mag er trots op zijn! Dat gaat mij echt niet lukken. Ben ook benieuwd naar het vervolg!!
Maak de schulden ook inzichtelijk zou ik zeggen :)
Wees trots dat t jullie gelukt is, want er zullen heus verleidingen genoeg geweest zijn :-) om het uit te geven?
Groet, BL
groet
Ben nu wel heel benieuwd naar de reden dat je het niet in de hypotheek gestopt hebt!
Hij betaald de rente van de hypotheek met zijn spaarrente en houdt daar nog geldt aan over.
Ik zou een deel beleggen in grond. Als er slechte tijden komen kan men van alles kweken en zo minder afhankelijk zijn van anderen. In moeilijke tijden is eten belangrijk.
Ik vraag me wel af waarom je je boodschappenbudget niet iets hoger laat uitkomen om zo wat meer fair trade producten te kopen of biologisch? Of geloof je hier niet in?
GB
Verlies maken met beleggen is pijnlijk. Goed dat je gestopt bent met het "gok"-gedeelte. Zeker als het verliezen pijnlijker voelt dan het winnen, want als ik je goed begrijp ben je er uiteindelijk toch met een behoorlijke winst uit gekomen, maar de keren dat je geld verloor hinderen je nog steeds. Ik geloof wel dat "goede" beleggers af en toe een verlies kunnen nemen en dan toch hun hoofd koel kunnen houden voor de volgende aankoop of verkoop. Maar dat vraagt wel een speciaal soort karakter, denk ik. En gaat toch ook vaak mis.
Dat is in Nederland meestal niet zo rendabel. De prijzen zijn nu super hoog en worden juist minder waard. In het buitenland is het nu ook niet zo aantrekkelijk meer als vroeger. Kijk naar de huizen in Frankrijk en Spanje...
Bovendien is het ook gewoon een sport om de kosten voor de boodschappen zo laag mogelijk te houden. Ook al merk ik dat het de laatste paar maanden toch hoger is geworden... Daarover binnenkort meer.
Ik heb nu een kleine tuin en wat staat er ons allemaal nog te wachten met de Euro toestanden? Als je ziet de mensen in Griekenland met eigen stuk grond dat die op voedselgebied het beter hebben. Sorry dat ik een beetje pessimistis ben op gebied van de EURO en wat de toekomst gaat brengen.
(hij weet niet dat wij dit bedrag ook voor hem sparen).
zo leert hij de waarde van het geld kennen.ons motto is voor elke euro die je uitgeeft moet je .... uur werken. dit werkt bij hem ook al.
dus nooit denken dat je ervoor wordt aangekeken ! je bent gewoon goed opgevoed en slim bezig.
gr jenny
Al het geld wat ik kreeg vakantiecentjes en raportgeld van oma en opa, verjaardagsgeld, geld wat ik op straat vond, etc moest gespaard worden. Ook kreeg ik geen zakgeld, maar spaargeld wat gelijk in mijn spaarpot moest. Spaargeld opnemen was als vloeken in de kerk, abloluut not done, want het was voor "later". Later is een heel vaag begrip als je 13 bent en een walkman wil kopen. Bij hele hoge uitzondering mocht ik een steriotoren kopen toen ik 17 was. Maar we gingen wel eerst kijken in de winkel welke ik zou willen en hoe duur hij was en toen pas naar de bank om geld op te nemen, want o wee als er 5 gulden teveel van de spaarbank ging. Daarna terug naar de winkel om hem inderdaad te kopen.
Doordat mijn ouders zo geforceerde met sparen omgingen heb ik jarenlang een aversie tegen sparen gehad en elke cent uitgegeven die ik had. Achteraf misschien begrijpelijk, maar wel heel jammer. Gelukkig zijn jullie wijzer ;-).
Je kan kinderen stimuleren om te sparen en het ze opdringen, dat laatste deden mijn ouders en persoonlijk vind ik dat een verkeerde manier om kinderen met geld te leren omgaan.
Bij ons thuis werd het sparen niet zo met de paplepel ingegeven. Ik heb het mijzelf geleerd. Nu nog steeds wordt gezegd, ja jij ook, maar jij hebt ook altijd verantwoord gedaan.
Ja dat klopt, en daarom hebben ook wij onze zaakjes voor elkaar.
Knap dat je dat hier bekend durft te maken.
één gouden regel dat ik je wil meegeven is : met werken kom je niet rijk wel door je verstand te gebruiken !
grt l