dinsdag 21 augustus 2012

Onze rijkdom 2: Spaargeld


Zoals ik wel vaker heb gemeld zijn wij een gelukkig stel die gezond is, nog jong en vol energie in het leven staan. We staan allebei aan het begin van onze carrière en zijn reeds in het bezit van een mooi rijtjeshuis met een betaalbare hypotheek. Maar is dit wel voor iedereen weggelegd? En waarom kunnen we als mens niet gelukkig zijn met wat we hebben.
In deze serie zal ik enkele financiële zaken die nog niet bekend waren van ons uit de doeken doen en mijn denkwijze op een rij zetten. Vandaag deel 2. Hoeveel spaargeld hebben we nu eigenlijk?

Familie
Zoals ik gister al stelde ben ik spaarzaam opgevoed en dat heeft ook al voordeel gehad dat ik van jongs af aan begon met sparen. Je kent het wel van vroeger. 10 cent hier en 5 gulden daar van oma. Er leuk en aardig , maar als je een kind bent heb je er nog niet zoveel verstand van, noch weet je aan het eind van de dag hoeveel je überhaupt hebt... Tot op een bepaalde leeftijd mijn moeder mij apart nam en mij begon te vertellen over mijn eigen spaarboekje! Dat was even tof, een eigen rekening (waar je als kind toch niet zoveel over te zeggen hebt, maar het idee is er :P) waar je kon bijhouden hoeveel geld je had. Je merkt het al, het sparen was begonnen!

De eerste euro's
De eerste euro's kwamen binnen en met groot plezier werd de pot groter. Zo had ik als kind al de beschikking over aardig wat euro's op de spaarrekening. Mijn moeder zag ook wel in dat ik het sparen van haar te pakken had en legde mij op 12/13 jarige leeftijd de fijne kneepjes van het vak uit. Nu zal je denken wow dat is jong... Dat klopt, maar dit kwam meer omdat ik op mijn 6de reeds mijn vader was verloren en we dus vroeg volwassen moesten zijn, en helaas ook een deel van de erfenis alvast had ontvangen, waar verantwoord mee omgegaan moest worden. We waren op die leeftijd dan ook al betrokken bij veel keuzes in het leven en dat heeft mij ook doen beseffen hoe kort het leven kan zijn, en dat je achterna moet gaan wat jou gelukkig maakt. Voor mij persoonlijk is dat sparen voor iets moois, en sparen an sich. Geen idee waarom, maar goed de 1 heeft als hobby treintjes verzamelen en ik dit.... Er zijn ergere dingen in het leven om gelukkig van te worden nietwaar :P

Het fortuin werd langzaam aan gekweekt.
Nu ik mij meer verdiepte in de materie en in ging zien hoe je met alleen de spaarrente en bijverdienen je al een mooi fortuin bij elkaar kon sparen smaakte dat naar meer. Op mijn 18de ben ik gaan kijken naar beleggingen en heb daar 1 jaar tests mee gedaan met virtueel geld. Hierna ben ik er echt in gestapt en heb een aantal leuke deals kunnen doen die mij (de zenuwen op het lijf, maar wel in goed overleg met alle partijen inclusief familie) geen windeieren hebben gelegd. Dit heb ik bij elkaar 2 jaar gedaan. Het bleek dat ik hier wel goed in was en mijn spaarsaldo is hierdoor ook flink gestegen in die periode. Het voordeel van student zijn was dat ik hier erg veel tijd aan kon spenderen en daardoor ook goed op de hoogte was, en snel beslissingen kon nemen. Maar ik werkte hiernaast ook als bijbaan in de ICT hulp voor ouderen die ook in die tijd nog veel geld opleverde. Ik had in die tijd dus een dubbel inkomen (dit was dan wel zwart uiteraard :P). Na deze twee jaar ben ik ermee gestopt omdat ik full-time ging werken en ik het toch wel erg gevaarlijk vond om te doen. Het is natuurlijk niet alleen maar goed gegaan, en ben ook af en toe veel geld verloren....... Waar ik nog steeds slapeloze nachten van heb!
In het begin van het full-time werken heb ik nog een tijdje thuis gewoond waardoor ik veel geld 75%+ per maand opzij kon zetten en het toch al behoorlijke kapitaal nog groter werd.....

Het kapitaal nu
Maar nu wat heb ik dan in die tijd allemaal verdiend....  Dat is de grote hamvraag die iedereen stelt, en ik moet zeggen ik vind het ook wel een beetje eng om te vertellen want het is echt een boel geld en dat besef ik me zeker. Het is verdeeld over meerdere potjes inmiddels en een hoop staat vast in deposito's maar de verdeling is als volgt.

Verdiend door sparen, loon, giften, erfenis: 100.000 euro
Verdiend door beleggingen 60.000 euro
Gespaard gezamelijke rekening: 6000 euro

Bij elkaar vulde wij dit jaar op de belastingpapieren een bedrag van 166.000 euro in........  Een ongelooflijk bedrag en nogmaals heel eng om hier te benoemen. Maar het is eruit en er is geen weg terug meer. Ik hoop dat jullie me nu niet met argusogen aankijken. Het is verdiend door hard te werken bewust om te gaan met geld en ook een beetje geluk hebben in het leven.

Morgen een stuk over wat ik van plan ben met dit geld en waarom ik het niet heb gebruikt voor de hypotheek aanbetaling. De toekomst dus.

38 opmerkingen:

 1. Respect!

  Groetjes, VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Meid, je hebt het ZELF bijelkaar gespaard!! Wees trots op jezelf! Jij bent er al ontzettend vroeg mee begonnen en je hebt het slim aangepakt! Niet druk maken om wat anderen ervan zeggen, het is jullie leven en jullie manier van leven. Geniet er gewoon van! Mijn dochter van 8 heeft meer geld dan mij, ook omdat zij een erfenisje heeft gehad van een overleden omaatje....Kan zij ook niets aan doen....dus wees trots en geniet!!

  Groetjes Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk, wat een boel geld!
  Voel je daar niet schuldig over, je bent er toch op een eerlijke manier aan gekomen? (behalve dan het zwartwerken;))
  Het hele leven bestaat uit keuzes maken en jij maakte veel andere keuzes dan andere pubers, je ziet nu het verschil. Dat gaat dan weer niet helemaal op over de erfenis, maar ik benijd je er niet op: ben blij dat mijn beide ouders nog leven.

  Tof dat je zo eerlijk bent.

  Groet,
  WG

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, als ik de keuze had had ik ook gekozen voor beide ouders in plaats van geld....

   Verwijderen
 4. Wauw! Wat een prachtig bedrag. Ik heb mijn totale spaargeld nooit openbaar durven maken op mijn blog (best eng inderdaad) Niet dat mijn bedrag kan tippen aan dat van jullie. Aan beleggingen heb ik mij nooit gewaagd ;)
  Respect!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was bij mij ook de vraag of ik dit deed, maar ik merkte bij veel lezers toch wat vraagtekens over mijn situatie. Wat niet beter dan dit gewoon uit te leggen en het op tafel te hebben. Hierdoor zal ik in de toekomst ook makkelijker kunnen pratne over zaken.

   Verwijderen
 5. Ik zou willen dat mijn kind de lol van sparen inzag. Hij heeft 250 euro op zijn boekje en had dat al 10X uitgegeven als we het hadden toegestaan! Aan games en speelgoed ;)

  Goed hoor!! Lekker gevoel lijkt me. Ik hoop van je te leren. Vooral verder gaan met je verhaal! ;):)

  Je bent wel een grote uitzondering als ik zo de verhalen lees over jongeren!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het idee dat ik inderdaad een uitzondering ben, maar dat ben ik graag :P

   Verwijderen
 6. Hey op die manier wil ik ook wel eerlijk zijn hoor;)
  wat een geld man! je mag er trots op zijn! Dat gaat mij echt niet lukken. Ben ook benieuwd naar het vervolg!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wow, ongelooflijk knap! En iets om trots op te zijn! Daar zouden veel jongeren nog wat van kunnen leren.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben wel benieuwd wat je dan aan hypotheek hebt.
  Maak de schulden ook inzichtelijk zou ik zeggen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat ik daar ook nog wel eens een post voor ga maken, maar dat is nog ver weg :P

   Verwijderen
 9. Niks om je voor te schamen, je bent er toch op eerlijke wijze aan gekomen?
  Wees trots dat t jullie gelukt is, want er zullen heus verleidingen genoeg geweest zijn :-) om het uit te geven?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, het geld uitgeven is echt niet moeilijk hoor :P Ik kan genoeg dingen bedenken wat ik zou kunnen kopen, maar of het nuttig is...

   Verwijderen
 10. Geld is energie en dat moet je laten stromen, niet oppotten, zoals jullie schieten daar te ver in door, vind ik, het is de andere kant van armoede maar net zo triest uiteindelijk.
  Groet, BL

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Triest vind ik een groot woord. Het is een levenskeuze. De een kiest ervoor om alles op te maken de ander om lekker te sparen voor de oude dag/kids. Er is geen goed en fout in mijn ogen.

   Verwijderen
 11. Respect dat je zo open durft te zijn hierover. Zeker niets om je voor te schamen. Jij hebt zelf kunnen bepalen wat je met je geld wilde doen en hebt dat uiterst zorgvuldig gedaan en nu heb je daar de voordelen van. Zorg er wel voor dat je er ook op z'n tijd van geniet. Er zijn veel jongeren die van jou kunnen leren!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Knap stukje werk, euh nee spaargeld! Je hebt het niet zomaaaar gekregen, 't is allemaal eerlijk verdiend cq bijelkaar gespaard!
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooi bedrag hoor!
  Ben nu wel heel benieuwd naar de reden dat je het niet in de hypotheek gestopt hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lijkt me logisch toch. Hij doet aan beleggen. Als je vestand hebt van beleggen valt daar meer rendement mee te halen, dan wat op dit moment een hypotheek aan rente kost.

   Hij betaald de rente van de hypotheek met zijn spaarrente en houdt daar nog geldt aan over.

   Verwijderen
  2. Inmiddels beleg ik niet meer. Maar waarom ik dat heb gedaan vertel ik morgen.

   Verwijderen
 14. Geachte,
  Ik zou een deel beleggen in grond. Als er slechte tijden komen kan men van alles kweken en zo minder afhankelijk zijn van anderen. In moeilijke tijden is eten belangrijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Grond?
   Dat is in Nederland meestal niet zo rendabel. De prijzen zijn nu super hoog en worden juist minder waard. In het buitenland is het nu ook niet zo aantrekkelijk meer als vroeger. Kijk naar de huizen in Frankrijk en Spanje...

   Verwijderen
  2. Sorry maar ik woon in vlaanderen. Wij hebben thuis altijd een grote tuin gehad om zeven mensen te voeden. Als ik wat tijd zou hebben zou ik toch een stukje grond kopen.
   Ik heb nu een kleine tuin en wat staat er ons allemaal nog te wachten met de Euro toestanden? Als je ziet de mensen in Griekenland met eigen stuk grond dat die op voedselgebied het beter hebben. Sorry dat ik een beetje pessimistis ben op gebied van de EURO en wat de toekomst gaat brengen.

   Verwijderen
 15. Ik vind het mooi dat je zoveel geld hebt gespaart.
  Ik vraag me wel af waarom je je boodschappenbudget niet iets hoger laat uitkomen om zo wat meer fair trade producten te kopen of biologisch? Of geloof je hier niet in?

  GB

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Persoonlijk geloof ik er niet in nee. Ik ben nog niet in een levensfase beland dat ik daar bereid ben geld aan uit te geven.
   Bovendien is het ook gewoon een sport om de kosten voor de boodschappen zo laag mogelijk te houden. Ook al merk ik dat het de laatste paar maanden toch hoger is geworden... Daarover binnenkort meer.

   Verwijderen
 16. Geluk gehad, en ook pech... Dan doel ik op het feit dat je vader zo jong overleden is en je daarbij geld achterliet. Ik heb bewondering voor je slimme omgang met geld vanaf jonge leeftijd. Ik heb als student al mijn spaargeld uitgegeven, en dat was toch ook een flink bedrag dankzij al het verjaardagsgeld van familieleden wat door mijn spaarzame ouders voor ons op kinderspaarrekeningen werd gezet. Mijn inkeer kwam later pas. Nu ben ik 33 en heb 26.000 euro totaal. Ik ga de goede kant op, vind ik, maar ben er nog niet. Ik vraag me soms wel eens af, wanneer ik tevreden zal zijn. Heb jij daarbij een bepaald bedrag of een bepaald doel in gedachten?

  Verlies maken met beleggen is pijnlijk. Goed dat je gestopt bent met het "gok"-gedeelte. Zeker als het verliezen pijnlijker voelt dan het winnen, want als ik je goed begrijp ben je er uiteindelijk toch met een behoorlijke winst uit gekomen, maar de keren dat je geld verloor hinderen je nog steeds. Ik geloof wel dat "goede" beleggers af en toe een verlies kunnen nemen en dan toch hun hoofd koel kunnen houden voor de volgende aankoop of verkoop. Maar dat vraagt wel een speciaal soort karakter, denk ik. En gaat toch ook vaak mis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Verliezen van geld doet mij inderdaad pijn en dat is ook een reden geweest waarom ik wilde stoppen. Ik heb gelukkig nooit uit het zicht verloren dat het een gok spel is om continue meer geld te verdienen. Dat is namelijk de grootste valkuil teveel willen!

   Verwijderen
 17. Tja, als je papa overleden is toen jij 6 jaar oud was en je geld van hem erfde dat op een 'deftige' manier belegd werd, heb je natuurlijk al ene 'voorsprong' tov anderen wat betreft leeftijdsgenoten.Mijn broer overleed toen ik 20 jaar was. Mijn zusje (achterkomertje) was toen 2 jaar. Het spaargeld dat mijn broer had, werd door onze ouders verdeeld. Mijn ouders hielden voor mijn zusje de lopende kasbons (toen op 15 jaar tegen ene kapitalisatieintrestvoet van 13,5 %) en ik kreeg de tegenwaarde van de kasbons in geld uitgekeerd. Die kasbons hebben mijn zusje geen windeieren gelegd want toen zij 17 jaar oud was, kwam er een vrij groot bedrag vrij dat op zijn beurt terug werd vastgezet voor enkele jaren. In 'die' tijd waren de intrestvoeten een pak hoger of nu. Ik kreeg dat geld ook wel allemaal maar op veel latere leeftijd....dus automatisch had zij, toen ze ging samenwonen, ook al heel wat meer kapitaal staan of ik op dezelfde leeftijd....

  BeantwoordenVerwijderen
 18. ook wij zijn zo opgevoed, en onze zoon wordt ook zo opgevoed. hij is 18 werkt 20 uur en leert daarbij. hier kan hij goed van sparen. ook betaald hij kostgeld en zorgverzekering.
  (hij weet niet dat wij dit bedrag ook voor hem sparen).
  zo leert hij de waarde van het geld kennen.ons motto is voor elke euro die je uitgeeft moet je .... uur werken. dit werkt bij hem ook al.
  dus nooit denken dat je ervoor wordt aangekeken ! je bent gewoon goed opgevoed en slim bezig.
  gr jenny

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Helemaal super! Ik wil je er alleen op wijzen dat je blog openbaar is en dat het aangeven dat je zwart hebt gewerkt niet erg verstandig is, onder het motto van hoe anoniem is in 2012 anoniem?

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Petje af. Ik wilde dat ik net zo slim was op jouw leeftijd, dan dat ik was. Wel thuis sparen geleerd, maar in een hele geforceerde manier.

  Al het geld wat ik kreeg vakantiecentjes en raportgeld van oma en opa, verjaardagsgeld, geld wat ik op straat vond, etc moest gespaard worden. Ook kreeg ik geen zakgeld, maar spaargeld wat gelijk in mijn spaarpot moest. Spaargeld opnemen was als vloeken in de kerk, abloluut not done, want het was voor "later". Later is een heel vaag begrip als je 13 bent en een walkman wil kopen. Bij hele hoge uitzondering mocht ik een steriotoren kopen toen ik 17 was. Maar we gingen wel eerst kijken in de winkel welke ik zou willen en hoe duur hij was en toen pas naar de bank om geld op te nemen, want o wee als er 5 gulden teveel van de spaarbank ging. Daarna terug naar de winkel om hem inderdaad te kopen.

  Doordat mijn ouders zo geforceerde met sparen omgingen heb ik jarenlang een aversie tegen sparen gehad en elke cent uitgegeven die ik had. Achteraf misschien begrijpelijk, maar wel heel jammer. Gelukkig zijn jullie wijzer ;-).

  Je kan kinderen stimuleren om te sparen en het ze opdringen, dat laatste deden mijn ouders en persoonlijk vind ik dat een verkeerde manier om kinderen met geld te leren omgaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Super. En dat op zo'n jonge leeftijd.
  Bij ons thuis werd het sparen niet zo met de paplepel ingegeven. Ik heb het mijzelf geleerd. Nu nog steeds wordt gezegd, ja jij ook, maar jij hebt ook altijd verantwoord gedaan.
  Ja dat klopt, en daarom hebben ook wij onze zaakjes voor elkaar.
  Knap dat je dat hier bekend durft te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Dit berichtje had ik even gemist, wat een geld! Super hoor, dat je al zo spaarzaam bezig bent geweest en dat je ook zo'n erfenis er niet doorheen hebt gejaagd! Ik zou denk ik zelf wel een deel van de hypotheek aflossen, ook omdat dat je maandelijks veel geld scheelt. Eventueel kun je misschien iets op schrift laten stellen dat dat deel van jou is, als je het voor jezelf wat zekerder wilt maken. Maar dat zou je zelf moeten weten!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Mooie som op die leeftijd en herken mezelf hier zeer goed in.Ben zeven jaar ouder dan jij, mijn huis is afbetaald en heb bijna het dubbele aan spaargeld staan.
  één gouden regel dat ik je wil meegeven is : met werken kom je niet rijk wel door je verstand te gebruiken !
  grt l

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Heel inspirerend ! Ik heb nooit geleerd te sparen, super dat je dat van huis uit hebt meegekregen!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. "Verdiend" door erfenis en giften?? Gewoon mazzel dus.

  BeantwoordenVerwijderen