zondag 20 mei 2012

Onbelaste reiskosten vergoeding de impact

Zoals ik ook al enkele dagen heb gelezen op andere blogs hebben we het allemaal over de maatregelen die er worden genomen door de Kunduz coalitie.
Het is voor mij nog allemaal onduidelijk hoeveel er hiervan nu daadwerkelijk door gaat en wat er weer geschrapt gaat worden, maar waar ik wel erg boos om ben is het feit dat de onbelaste reiskostenvergoeding eigenlijk weg is.....

De situatie voor ons:
Als je dit doortrekt naar ons gaat dit grapje (alleen de reiskosten die nu belast worden) ons 1400 euro per jaar extra kosten........ 1400 euro extra! wat niet gecompenseerd wordt door extra salaris e.d. Dan komt daar bovenop nog de extra kosten voor gas en licht. De BTW verhoging, de accijnzen op alcohol, etc etc etc.

Ik lees alleen maar dingen die ons meer gaat kosten. Ik las daarstraks zelfs een stukje op internet (Helaas bron kwijt) dat dit ons per persoon nog eens extra 500 euro kan gaan kosten. Dat kom dus neer op 2400 euro per jaar meer wat je extra kwijt bent om te kunnen leven. Wij kunnen het wel dragen, maar hoe zit het met de rest van Nederland?

Hoe het plaatje wordt gepresenteerd:
Als je naar alle kranten en nieuwsuitzendingen kijkt die doorrekenen hoeveel % je erop achteruit gaat zouden wij er 0,5% op vooruit moeten gaan, maar als ik alleen al naar bovenstaande plaatje kijk vraag ik mij af hoe zij rekenen?

Ja er komt 1,5 miljard terug in 2013 door een lagere inkomstenbelasting. Maar er is nog niet vermeldt hoe ze dit precies gaan doen, en ik hoef denk ik alleen maar even het zinnetje "Kwartje van Kok" te noemen om bij iedereen wel duidelijk te krijgen dat we dit nooit meer terug zien.....

De conclusie is helaas dat we de rekening moeten betalen van Europa. We horen erbij en iedereen moet nu de pijn dragen van de fouten van de EU. Daar heb ik op zich geen problemen mee, maar presenteer het dan niet alsof het een goed iets is en er ook nog mensen op vooruit gaan. Want het is de komende jaren gewoon de broekriem aanhalen, of je nu rijk of arm bent.

Het is en blijft Nederland.
Hoeveel gaan jullie erop achteruit?

13 opmerkingen:

 1. Ik wacht nog even met tellen tot het echt rond is. Na de verkiezingen een keertje.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij merken ook het meest van de onbelaste reiskostenvergoeding die belast wordt. Ik verwacht er hierdoor 100,00 euro per maand op achteruit te gaan. Hierbovenop komt nog , verhoging energiekosten, verhoging BTW, verhoging eigen bijdrage zorg etc. Ik denk dat we nu met z'n allen heel bewust moeten gaan stemmen. Voor mij is het niet realistisch om idealistisch te gaan stemmen zoals zoveel bloglezers wel gaan doen. Ik ga stemmen voor mijn eigen portemonnee, heel bewust, verstandig en doordacht alle voors en tegens van de verschillende partijprogramma's tegen elkaar afwegend. En dan maar afwachten wat er van alle partijprogramma's overblijft afhankelijk of er een linkse, midden of rechtse coalitie wordt gevormd. Ik ben ervan overtuigd dat hoe de verkiezingsuitslag straks ook uitvalt de bezuinigingen zullen worden doorgevoerd. Misschien met hier en daar wat aanpassingen. Waar ik me echt zorgen over maak is de economische groei. Door alle aangekondigde en straks uitgevoerde bezuinigingsmaatregelen houden de mensen bewust de hand op de knip en ik ben bang dat we op deze manier in een neerwaartse spiraal terecht komen en het eindpunt zeker nog niet in zicht is... Dus CONSUMINDEREN!!! We gaan er een sport van maken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas heb je inderdaad gelijk daarin. Bezuinigen en je uitgaven tegen het licht houden is een goed is, maar als ik bovenstaande bedragen zie is het gewoon teveel in 1x waardoor mensen een heleboel dingen gaan uitstellen. We zullen zien inderdaad na de verkiezingen.

   Verwijderen
  2. Hoeveel reiskosten vergoeding krijgen jullie dan in godsnaam als je er zoveel per maand op achteruitgaat als de reiskostenvergpoedingen belast worden. Belast, dus niet afgeschaft!

   Verwijderen
  3. Dat is per jaar he, dus 116 euro per maand. Dat is voor 2 personen!

   Verwijderen
  4. Tecla: mijn man krijgt 200,00 euro reiskostenvergoeding per maand. Wij hebben afgelopen zomer (met vooruitziende blik)voor het eerst een tweedehands auto gekocht en daar een gastank onder laten zetten. Wij betalen per maand aan reiskosten woon/werkverkeer 300,00 (voorheen 400,00 met benzinetank). Dichter bij je werk gaan wonen is geen optie. Momenteel is niemand zeker van zijn/haar baan. Zouden we ons huis nu verkopen dan houden we geen schuld over (geen tophypotheek en er 144.000 eigen geld ingestopt) maar verliezen dan wel minimaal75.000 euro. We wonen voor ons op een van de mooiste plekken van Nederland. Onze kinderen hebben hier hun school, sportclubs, vrienden etc. Financieel gezien redden we het prima, maar we leveren nu wel veel in, niet alleen de reiskostenvergoeding(zie bovenstaande). Ik ben benieuwd hoe de onderlaag van de samenleving het moet zien te redden. En dan denk ik vooral aan de mensen met een minimuminkomen, de ouderen met alleen AOW, die nu nog maar net de eindjes aan elkaar kunnen knopen. Stille armoede...

   Verwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. MIjn vriend krijgt rond de 230 euro reiskostenvergoeding, Dat wordt straks belast, dus zullen we er rond de 120 euro op achteruitgaan, alleen al aan reiskosten.
  Dat wordt met veel pijn en moeite opgevangen....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad,en tel hier ook nog de overige bezuinigingen bij op. Ik vergelijk het ook wel met de invoering van de euro, bijna alles is een keer zo duur geworden...Wij gaan het zeker merken in onze portemonnee! Van nu af aan gaan we van consuminderen een sport maken, budgeteren en kijken waar we nog meer op kunnen bezuinigen. Van Valhalla kreeg ik de tip: ecoverafwasmiddel gebruiken als shampoo. Dit heb ik nu een aantal keren gebruikt en het bevalt goed. Man en kids gebruiken het nu ook! Ik heb het afwasmiddel overgeheveld in een fles met doseerpomp. Misschien een kleine besparing, maar al deze kleine besparingen leiden wel tot een grote! En het geld dat we hiermee besparen kan misschien een gedeelte van de bezuinigingen opvangen, zodat we ook normaal kunnen blijven sparen voor de studie van de kids, vervanging auto etc. Wij anticiperen alvast op de voorgenomen bezuinigingen! Hoe vangen alle bloglezers in consuminderland alle bezuinigingsmaatregelen op? Worden er ook nog zaken onder de loep genomen en naar nieuwe manieren gezocht om te consuminderen?

   Verwijderen
 5. Wij hebben in ieder geval ook last van die onbelaste reiskosten… Echt balen.
  Zaterdag ging het in Rondom 10 over de bezuinigingen, en daar werd vooral door ondernemers erg geklaagd, dat ze bang zijn dat consumenten nu nog minder gaan uitgeven, en dat ze failliet zullen gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Op de ANWB site net te zien gekregen dat de belaste reiskostenvergoeding ons 255,00 per maand gaat kosten...Nu rijden wij gelukkig op gas...maar 150,00 minder per maand + de extra bezuinigingen...dat voelen we wel in onze portemonnee! CONSUMINDEREN!!! Ik ga nu dus echt stemmen voor mijn eigen portemonnee...en ik ben benieuwd hoeveel huishoudens er na de ingevoerde bezuinigingen nu extra in de problemen komen. Veel mensen wachten lijdzaam af en denken we zien wel, je kan er toch niets aan veranderen...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De reiskosten zijn al te hoog voor mij. Werkgever vergoedt slechts 30% van de werkelijke reiskosten. En dit is al een verhoging de laatste twee jaar, want het was jarenlang 10% van de werkelijke kosten. Ik reis met openbaar vervoer. Of de plannen van de overheid nu doorgaan of niet, ik ga op zoek naar een baan in mijn eigen woonplaats dan kan ik lopen of fietsen naar't werk.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. en nu is openbaar vervoer nog veel duurder dan in 2012. Aangezien toen de laatste reactie was. Het is echt niet meer te doen tegenwoordig

  BeantwoordenVerwijderen