woensdag 2 mei 2012

Boodschappenbudget: "Stand van zaken"

Het is de week van alle overzichten want April is geëindigd. Tevens heb ik ook geen update gegeven in April zelf omdat ik toen het te druk had en daarna heerlijk op vakantie ging.

Het boodschappenbudget
Zoals aan het begin van het jaar vastgesteld heb ik een boodschappenbudget vastgesteld voor dit jaar van maximaal 200 euro per maand. Tot op heden heb ik nog maar 1x gezondigd om daad werkelijk boven de 200 euro te komen. Zeker de maand April is veel lager dan normaal, maar dit komt ook meer omdat we dus op vakantie waren. Hierdoor zijn deze kosten onder het kopje Vakantie gekomen en niet onder boodschappen. Ook niet nodig, want het zijn geen boodschappen.

Dan nu het lijstje.


Zoals te zien is, heb ik in Maart wel gezondigd, maar slechts met 14,52 euro. Ons gemiddelde staat nu op 172,44 euro. Een mooie score, maar ook erg onrealistisch.

Verwachting voor Mei
Deze maand verwacht ik zeker boven de 200 euro te komen. Al het vlees uit de vriezer is op en ik zit eigenlijk te wachten op de hamsterweken om weer flink in te slaan. Wanneer dat het geval zal zijn heb ik de maanden erna genoeg om het budget onder de 150 euro denk ik te houden. 
Het zal dus moeilijk worden want vlees is duur, en wij hebben helaas het gevoel toch echt elke dag vlees te moeten eten. Misschien kan ik iets meer pasta's gaan maken maar op een gegeven moment ben je daar ook klaar mee.

Of ik moet meer geluk heb hebben net zoals laatst. Het kassa meisje kon de afgeprijsde 35% sticker van vlees niet meer door de computer laten scannen. In plaats van het handmatig over te nemen was haar reactie: "Laat maar zitten, deze krijgen jullie gratis". Tja, dan moet het wel erg goedkoop natuurlijk :)

17 opmerkingen:

 1. Nou dat is aardig dat je het dan gratis mee krijgt, altijd een leuke meevaller!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waarom zou je elke dag vlees moeten eten? Is het je gevoel omdat je er van geniet? Dat kan natuurlijk.
  Maar als je dat gevoel hebt omdat je denkt dat je anders tekorten oploopt dan raad ik je aan eens wat informatie op internet op te zoeken. Mensen eten veel meer vlees dan ze nodig hebben....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij vinden het erg lekker om te eten en hebben er vaak ook wel wat extra's voor over. Het is er een beetje ingegroeid zeg maar :)

   Verwijderen
 3. je kunt natuurlijk ook gewoon wel vlees eten maar veel minder. Wij zijn met z''n 2-en en nemen meestal de helft van kant en klaar vlees. Heb je toch de vleessmaak, maar je bespaart de helft.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, maar ik ben zelf een grote vleeseter. Dus dan eet ik ook de rest op :P

   Verwijderen
 4. Wij geven meer dan het dubbele uit voor drie personen. Wel alles biologisch en luxe. We willen niet meer op voeding bezuinigen ten koste van alles (dier, mens, milieu). En we drinken graag een biertje of (bio)wijntje. De prijs is niet meer bepalend voor ons. Ik wil per se mijn kind en man voedsel zonder chemische toevoegingen, hormonen en gif voorzetten. Mijn man eet voor twee personen vlees en ik ben vegetarisch. Dat is idd stukken goedkoper. Verder eten we enorm veel fruit en noten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben het niet zo op biologisch. Voor ons persoonlijk zit er geen meerwaarde aan ten op zichtte van normaal. Het is natuurlijk een persoonlijke voorkeur.

   Verwijderen
 5. Ik vind dat je het goed deed. Ik merk in Consuminderland, dat de nadruk op biologisch ligt. Niks mis mee, maar met goedkoop boodschappen doen is ook niks ms.
  Aan Zuinigaan, zie je dat je met weinig toch creatief lekkere dingn kan maken.
  Vlees eters zijn voornamelijk mannen. Kinderen tot 12 jaar nemn ijzer sneller en langer op in het bloed door vlees te eten, zo zei een homeopathisch arts ooit tegen een vegetarisch gezin.

  Doe vooral wat jij denkt dat goed is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, zuinigaan is een goed voorbeeld hoe het eigenlijk moet, maar ik ken mezelf ook. Ik zal dat nooit redden!

   Verwijderen
 6. Ik bepaal geen maandelijks budget voor mijn inkopen gewoon omdat ik, als iets in aanbieding staat, daar dan direct een voorraadje van insla waar ik soms weken, maanden... mee verderkan. Als je 'zo' inkoopt, kan je ook moeilijk een budget opstellen, vind ik....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als je ergens minder vlees wilt eten, maar dat tegelijkertijd lastig vind, begin dan 'ns met eens per week een eitje te eten in plaats van vlees. (gekookt of gebakken bij bijvoorbeeld een bord nasi of gekookte bietjes).

  Ik weet ook niet wat je gewoonlijk eet: als je gewend bent om traditioneel Nederlandse maaltijden te eten, dan is het lastiger om over te stappen naar minder vlees.

  Je zou ook eens af en toe een hartige taart kunnen maken met weinig / geen vlees (als dat je streven is he).

  Verder: een net lijstje met de boodschappen.

  Wat ik me wel afvroeg: rekenen jullie geen boodschappengeld in de vakantie dan? Bij ons gaat de huishoudpot namelijk gewoon mee op reis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij rekenen ons boodschappengeld van de vakantie in de vakantie pot. Niet in het boodschappen budget aangezien we daar altijd uit eten gaan en het dus in verhouding dan scheef wordt getrokken.

   Verwijderen
 8. Als je standaard avg'tjes eet, is het misschien lastig om dat zonder vlees te doen, ziet er dan misschien een beetje kaal uit. Maar je kan heel goed curry's zonder vlees eten, of couscous (met dadels erg lekker!), of quinoa (erg lekker met pompoen). Ook andere aziatische gerechten kun je vaak lekker zonder vlees eten.

  Ons 'makkelijke' gerecht is: mie met een roekbakmengsel van knoflook, pepertje, stukje verse gember, 2-3 tomaten, paksoi (of een andere kool, maakt niet zoveel uit), koriander (op het einde toevoegen). Op smaak brengen met oestersaus of sojasaus. Als je hier toch vlees in mist, kun je stukjes kip toevoegen. Hier kan je dan weer op besparen door bijv niet 150 gram vlees pp te doen, maar 75 of 100 gram.

  Ook hartige taarten kunnen heel goed zonder vlees, bijv broccolitaart of spinazietaart met feta.

  Bij pasta's kun je ook veel varieren, bijv door de saus te maken van stukjes courgette, ui, creme fraiche, gerookte zalm en verse dille. Op smaak maken met peper en zout. Tagliatelle is er lekker bij.

  Nog een zoektip: als je een bepaalde groente over hebt en je wilt daar iets anders mee maken dan je gewend bent, kun je natuurlijk altijd zoeken in google op ' recept + groente'. Vaak vind je dan ook vegetarische gerechten. En vegatopia.nl plaatst elke dag een leuk vegetarisch recept.

  Hopelijk zitten er een paar ideetjes tussen waar je iets aan hebt!

  M

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Super bedankt. Een hartig taartje gaat er bij ons altijd in. Het slechte bij ons is alleen dat wij die dingen eten als tussendoortje en niet als vervanging van de maaltijd!

   Verwijderen
  2. kun je het recept op de site zetten voor mij
   van spinazietaart met feta.
   dank je

   Verwijderen
  3. Ik heb helaas niet echt een receptenhoekje waar ik dit kwijt kan.

   Verwijderen
 9. Goed dat je naar het gemiddelde kijkt. Ik bekijk alles op jaarbasis, want als in dezelfde maand de vleesvoorraad en de kuisproducten op zijn, dan is dat een "zware" maand.

  Ik vergelijk dus jaren ipv maanden. Vind het wel knap dat je met 200 euro toekomt. Voor hoeveel personen is dat?

  BeantwoordenVerwijderen