De wereld omgedraaid, we zijn goed bezig!

Vakanties zijn goed voor zelfreflectie en zo ook deze. In mijn kwartaal updates hou ik op de eurocent bij hoeveel geld wij kwijt zijn aan van alles en nog wat en proberen het via die methode onder controle te houden. Maar ik werd steeds droeviger van het feit dat we meer geld kwijt leken te zijn terwijl we juist meer zijn gaan opletten en er geen ruimte leek voor verbetering waardoor we meer geld kwijt zijn voor niet meer maar eigenlijk minder….. In de vakantie dacht ik er nog eens over na en zette ik het in perspectief.



Vakantie zorgt voor rust in je hoofd maar ook acceptatie

Het is niet iets wat mij dwars zat, maar blijkbaar toch een zaadje in mijn hoofd had gepland want tijdens de vakantie begon ik met mijn vrouw erover te praten dat ik het toch wel zorgwekkend vond dat onze balans op de gezamenlijke rekening omlaag leek te gaan gedurende de maanden, ondanks dat we niet veel extra uitgaven hebben gedaan. De reden hiervoor was helder, we hebben simpelweg meer uitgaven aan de standaard kostenposten waar we niet verder op willen bezuinigen, daar lees je al de eerste nuance “willen”. Het leven is echt duurder geworden en ook wij merken dat. Dat is op zichzelf niet verwonderlijk of zorgwekkend maar het valt wel op hoe snel het opeens is gegaan. In zeg anderhalf, twee jaar is alles in prijs omhoog geschoten en hebben we dat zo goed en zo kwaad mogelijk op weten te vangen door bijvoorbeeld naar huismerken te switchen of te minderen in verbruik. Maar er is een limiet in hoeveel je kan besparen daarop en die hebben we bereikt waarna de prijzen door bleven stijgen. 

Inleg gezamenlijke rekening al jaren €1200

Al jaren, sinds 2018, leggen we €1200 in. Recentelijk heb ik al een blogpost hierover geplaatst of het niet eens tijd wordt om hier wat aan te doen. Maar de conclusie was enkele maanden geleden dat dit nog steeds afdoende is. Nu enkele maanden later is de situatie compleet gewijzigd en zal ik opnieuw een afweging moeten maken of dit zo is. De hele korte conclusie is dat het niet meer afdoende zal zijn. Er is een extra kind bijgekomen en de kinderopvang kosten zullen ook betaald moeten gaan worden vanaf deze rekening. Wonderbaarlijk genoeg konden we met ons eerste kind zonder extra inleg dit opvangen, maar het tweede kind gaat dit niet meer op, zeker niet nu we zo dicht bij het break even punt zitten van net wel genoeg en net niet genoeg geld.

Dit introduceert het volgende dilemma voor mij persoonlijk. Het is mijn streven om €3000 per maand in te leggen in de beleggingen en mijn vrouw wil ook maandelijks een X bedrag per maand inleggen. Wij doen dit volledig vanuit ons salaris en ik had ervoor gekozen om bij mijn salaris zo dicht mogelijk op de €0 uit te komen wat eruit ging. Sommige maanden was dit net iets erboven en soms iets eronder. Er was altijd wel buffer op de lopende rekening die dit kon managen. Maar als ik meer ga overmaken naar de lopende rekening zal ik iets moeten wijzigen. Daarbij heb ik de keuze uit twee oplossingen.

1. Ik verlaag het bedrag dat ik inleg op de beleggingsrekening
2. Ik haal het geld maandelijks van de spaarrekening af

Nu is het wel zo dat er ook nog een in het potlood “grijze” optie 3 is. Namelijk dat de salarisverhogingen van afgelopen jaar ervoor gezorgd hebben dat mijn persoonlijke rekening “groeit” en ik deze maatregel niet hoef te nemen, maar omdat ik de afgelopen maanden zo een raar salaris heb uitgekeerd gekregen (40 uur uitbetaald in plaats van 32, 70% van dagloon voor twee maanden, vakantie/bonus geld) is het een beetje wazig als je alleen naar de eindstand kijkt van de rekening aan het einde van de maand of het nu een plusje of een minnetje is. Met andere woorden ik heb geen idee en dat allemaal zorgde toch voor wat onzekerheid in mijn achterhoofd of het allemaal wel goed kwam.

En toen kwam het besef

Maar zoals ik al zei, vakantie is goed voor perceptie, want bovenstaande “stress” is natuurlijk volkomen ridicuul. Als ik hem namelijk omdraai en stel dat ik vanuit mijn salaris standaard €3000 kan beleggen zonder een centje pijn en dan eigenlijk ook nog eens geld overhou om leuke dingen te doen….. waar hebben we het dan over als ik iets meer geld moet gaan inleggen op de gezamenlijke rekening? Hoeveel mensen kunnen überhaupt zeggen dat ze zo een bedrag kunnen beleggen op maandelijkse basis? Waarbij er ook nog eens elk jaar een aanzienlijk deel aan geld naar de pensioenbeleggingensrekening gaat evenals de bonus en vakantiegeld worden belegd…. Tja als je het zo stelt dan is alles wat ik hiervoor zeg complete nonsense en moet ik heel snel mijn mond gaan wassen want er is geen “stress” enkel een aanpassing van de strategie nodig om dit allemaal weer rond te breien.

Wij bevinden ons in een gelukkige situatie dat dit mogelijk is en dat we beide aan het beleggen zijn voor zowel onszelf als voor onze kinderen. Bedragen wat sommige mensen niet eens hun netto salaris kunnen noemen worden belegd waarbij ons totaal aan belegde vermogen al helemaal ongelooflijk is en gestegen in een ontzettend snelle methode die ik ook niet voor mogelijk had kunnen houden. Geld is voor ons geen issue en een dilemma als hierboven is geen dilemma op zichzelf maar een kans om het nog beter aan te pakken.


De korte conclusie die we samen maakte was dat we het ongelooflijk goed hebben en we alleen onszelf moeten afvragen of we onze strategie willen aanpassen of dat we wat gaan interen op ons spaargeld om dit rond te krijgen…… Tja en als je het zo stelt…. Dan is het eigenlijk geen dilemma meer maar een realisatie dat we het goed voor elkaar hebben.

Reacties

Meer door minder zei…
Of te wel op zijn Cruijffiaans, "Je snap het pas als je het begrijp" in samenhang met " Voordat ik een fout maak, maak ik die fout niet."
Meer door minder zei…
Mijn eigen quote, "Dat je niet meer hoeft te werken voor meer geld, wil niet zeggen dat je niet meer mag werken voor minder geld"
Mr Groeigeld zei…
Of: "je gaat het pas zien als je het doorhebt". Precies wat je zegt, je belegt bedragen wat sommige mensen niet eens hun netto salaris kunnen noemen. Zelf beleg ik met veel minder geld, maar dan nog moeten "wij bloggers" ons bewust zijn van onze uitzonderingspositie en de eventueel scheve beelden die we daarbij mogelijk zelf hebben.
Bart zei…
Net als jij hield ik vanaf 2014 tot en met 2020 elke uitgegeven euro bij, en stuurden we bij op elke categorie tot we tevreden waren met onze uitgaven. Bovendien zijn we in die periode veel meer gaan nadenken over grote uitgaven (verbouwing, nieuwe auto, etc) en vermijden van impulsaankopen.

Toch was ik die obsessie met geld op een gegeven moment zat (mijn vrouw al wat langer), omdat we beiden door jarenlange discipline een uitgavenpatroon hadden waar weinig meer aan viel te optimaliseren.

Vanaf 2021 hebben we dit helemaal losgelaten omdat alle vaste lasten nog maar 25% van ons jaarinkomen waren. Elke maand maken we automatisch €5000 over naar de beleggingsrekeningen (box 3 en lijfrente). Verder leven we gewoon ons leven en doen we persoonlijke/grotere uitgaven en gaan we op vakantie als we daar genoeg waarde uithalen.

De spaarrekening groeit evengoed nog flink elk jaar. Aan het begin van de zomer na uitkering vakantiegeld/bonus/aandelen, bepalen we van alles boven de €40k of we dat extra beleggen of aflossen op de (kleine) hypotheek.

Ik moet zeggen dat m’n relatie met geld hierdoor een stuk gezonder ‘voelt’ dan in de eerste jaren toen ik FIRE net had ontdekt…

Populaire posts