zondag 29 maart 2020

Mijn beleggings strategie in deze crisis

12 maart postte ik al een dag journaal blogje over mijn aankopen op de beurs. Vol enthousiasme wilde ik mijn positie uitbreiden voor VWRL aangezien ik voor het overgrote deel bij Meesman met mijn beleggingen zit. Niet zozeer omdat ik ontevreden ben over Meesman, maar meer omdat je via de Giro zelf in controle bent op welk prijspunt je aankopen doet.

Dag journaal 12 maart
Deze dag sloot ik af met een klifhanger. De aankoop van 60 euro was nog niet voltooid, maar zoals iedereen inmiddels wel weet zijn we ook daaronder gekomen. Het laagste prijspeil wat ik heb gezien was zelfs 58 euro. Op 16 maart was mijn positie dan ook vervuld.

Tot op dat moment had ik voor mijzelf bedacht te beginnen met 2x 5000 euro extra in te leggen.

Op 65 euro (onder mijn initiële aankoopprijs van 65,11) —> 5000 euro
Op 60 euro —> 5000 euro

Echter hierna bemerkte ik dat ik eigenlijk met een ladder wilde werken. Gezien het buitenkansjes zijn. Als gevolg daarvan heb ik nog een order ingeschoten op 60 euro voor 5000 euro die op 18 maart is vervult.

Mijn inleg in VWRL tot nu toe ziet er dan nu ook als volgt uit:

Januari 2019 op 65,11 euro —> 15.000 euro
Maandelijks 2019 op elk prijspunt —> 300 euro
Maandelijks 2020 op elk prijspunt —> 400 euro
Maart 2019 op 65 euro —> 5000 euro
Maart 2019 op 60 euro —> 10000 euro

Hiermee heb ik voor een lager prijspunt mijn initiële inleg verdubbelt. Hiermee is deze bijna gelijkgetrokken met het initiële inleg bij Meesman wat een kleine 35000 euro was. Daarnaast leg ik bij Maandelijks 700 euro in waardoor het verschil tussen beide brokers langzaam verder oploopt.

Hoe nu verder
Het nadeel aan koopjes markt is dat ik er stiekem toch best gevoelig voor ben en ik al een tijdje mijn cashpositie wil verkleinen. Zoals te zien is in mijn vorige post over onze nettowaarde zitten we nu te zwaar op cash wat ons alleen maar geld kost door inflatie en vermogensrendementsheffing.

Of mijn plan gaat lukken ben ik nog niet van overtuigd, maar ik heb met mijzelf het volgende afgesproken als de beurs nog verder naar beneden gaat, wat ik persoonlijk wel verwacht nu Amerika de volle laag gaat krijgen. Let op, dit is nu mijn idee, aangezien de beurs erg volatiel is kan dit nog wijzigen!

VWRL aankopen plan
55 euro —> 20000 euro
50 euro —> 40000 euro (dit is echt een stretch!)

Meesman aankopen plan
Zodra VWRL 50 euro aantikt leg ik hier ook nogmaals 40000 euro in.

Nu is de 50 euro grens wel erg onwaarschijnlijk en dat is ook precies het probleem waar ik tegen aanhik. Ik wil graag mijn cashpositie verkleinen, maar wil dat natuurlijk niet zomaar doen.

Als gevolg hiervan heb ik ook besloten sowieso gebruik te maken van het huidige klimaat door mijn maandelijkse inleg te verhogen.

VRWL maandelijkse aankoop
Van 400 euro naar 1000 euro per maand

Meesman maandelijkse aankoop
Van 700 euro naar 950 euro per maand

Reden om Meesman niet naar 1000 euro te zetten is omdat je dan een formulier moet invullen waar ik simpelweg te lui voor ben ;)

Conclusie
Ik ga mijn cashpositie verkleinen en mij meer op beleggingen richten in het huidige klimaat. Het is een beetje timing de market, maar ik heb het idee dat we de komende tijd nog een hoop gaan meemaken en wil daar toch wel een beetje van profiteren gezien dit mijn FO tijdstip aardig kan vervroegen. Daarnaast voel ik dat ik veel te safe zit met het op de spaarrekening zetten van mijn geld en is het tijd dat ik daar wat aan ga doen. Deze crisis is een goed zetje in mijn rug om dit te gaan realiseren. Ik hou jullie op de hoogte!

Hebben jullie ook een strijdplan bedacht om van de huidige beurs te kunnen profiteren?

4 opmerkingen:

 1. Ik ben me ook een beetje aan het verdiepen in het beleggen, maar als ik dit zo lees gaat het wel boven mijn pet :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Miranda,

   Beleggen is helemaal niet moeilijk hoor! Iedereen kan het. Echter ben ik een persoon die graag een plan wil hebben voordat ik het uitvoer ;) Dat is niet voor iedereen weggelegd of nodig, puur voor mijn gemoedsrust.

   Weet je al waar en waarin je wilt beleggen?

   Verwijderen
 2. Jemig, dus als VWRL naar 50 gaat kun je een ton extra inleggen? Dat is een hele berg cash! Dat is zelfs meer dan ik nu aan beleggingen heb...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jup.... dan snap je dus ook waarom ik mijn cashpositie wil verkleinen ;-)

   Verwijderen