vrijdag 24 januari 2020

Savingsrate over 2019, wat is het resultaat

Gezien ik de laatste tijd wat opener ben over mijn in en uitgaven inclusief bedragen kan ik ook deze post wat “nuttiger” maken voor de lezers. Voorheen deed ik namelijk alleen de daadwerkelijke SR percentage zien, maar zonder getallen zelf is dit natuurlijk geen indicator hoeveel er gespaard wordt en is het ook makkelijker referentie materiaal voor overige lezers.

Daarom een blogpost over het resultaat van 2019 voor Luxe of Zuinig (exclusief partner). De laatste update was in November 2019. Waarin ik al een prognose voor 2019 neerzette waarin duidelijk werd dat ik geen alltime high jaar ging neerzetten qua SR percentage en dat is ook zo uitgekomen.


Het eindresultaat: 47,37% SR
En dat is toch iets minder dan ik had gehoopt. Ik had op 50% gehoopt, maar als je naar het gemiddelde kijkt komt dat ook precies zo uit, namelijk 50,06%. Maar dat is geneuzel in de marge en tel ik dus niet mee als echt behaald SR.

Het jaar 2019
Kijken we dan naar de jaarverdeling is te zien dat ik de eerste 6 maanden van het jaar erg op stoom was. Dat is ook niet zo gek, want ik had een aantal meevallers in 2019. Een zogenaamde loyaliteitsbonus van mijn werk en een goede bonus in maart van dat jaar, gevolgd door het vakantiegeld in mei waardoor het gemiddelde omhoog vloog. Daar tegenover stond een “mager” 2de helft van het jaar waarin we een tuinverbouwing deden in juli er geen nieuwe meevallers waren en in december we de hypotheek aflossing betaalde. Daarnaast deed zich halverwege het jaar ook nog een wonder plaats door het goede nieuws van een kleine meid die in Maart 2020 wordt verwacht. Erg blij mee, maar het is wel een aanslag op je portemonnee!

De uitkomst is dat het een gemiddeld jaar is waarbij Ik rond de 50% SR bungel en hier weinig verandering in zie. In totalen heb ik persoonlijk 46758,57 euro naar mijn spaarrekening/beleggingsrekening overgeboekt en 9979,40 euro opgenomen waarmee effectief ik persoonlijk 36779,35 euro erop vooruit ben gegaan ten op zichtte van vorig jaar.
Op onze gezamenlijke rekening zijn we er 3600 euro op vooruit gegaan. Mijn vrouw haar toename heb ik helaas niet uitgezocht, maar verwachting is dat ze ook rond de 20000 euro erop vooruit is gegaan (snel globaal gekeken). Dit houdt in dat we dit jaar effectief gezien rond de 60000 euro opzij hebben kunnen zetten. Dat is een erg net bedrag waar we trots op zijn.

Vooruitzicht 2020
Door de kleine is 2020 wel een “raar” jaar, want we hebben eigenlijk al besloten niet ver op vakantie te gaan, wat weer als gevolg heeft dat het vakantiebudget dus enorm zal slinken met als gevolg dat hier vrijwel geen kosten aan zijn verbonden. Echter komt daar halverwege 2020 wel kinderopvang bij wat weer een enorme aanslag op de maandelijkse kosten zal zijn, naast het feit dat we allebei 4 dagen gaan werken.

Daardoor is het ook lastig om in te schatten hoe dit effect zal gaan hebben op mijn persoonlijke SR. Ik hoop (en ben hard bezig) om salarisverhoging te regelen die mijn 5 naar 4 dagen werken kan compenseren wat halverwege dit jaar zal gaan gebeuren, de vraag is of het, het volledig kan compenseren of slechts gedeeltelijk.
Daarnaast is het de vraag hoeveel kinderopvang als invloed zal gaan hebben op ons budget, we gaan voor 3 dagen opvang en hebben door ons salaris maar weinig recht op een toeslag, maar hoe dit zich uit in totale uitgaven (en dus meer inleg in onze gezamenlijke rekening) is nog even koffiedik kijken. Ik heb het wel al berekend, maar wil pas over 6 maanden daar keuzes in maken (we hebben bijv ook minder reiskosten, e.d. Wat weer een beetje compenseert)

Het gaat dus nog een puzzel worden hoe mijn SR eruit gaat zien met een kind. Het belangrijkste is dat ik mijn FO tactiek wil volhouden en het lijkt erop dat dat mogelijk is. Nu is het alleen de vraag of ik hem kan gaan versnellen of dat het blijft wat het is, allemaal afhankelijk van salarisverhogingen en andere uitgaven!

2 opmerkingen:

  1. Dat zijn mooie spaarbedragen en een behoorlijke groei van het eigen vermogen, goed werk! Het eerste jaar met een kleintje is inderdaad moeilijk te voorspellen, zeker met alle bijkomende veranderingen. Zo'n salarisverhoging die het deeltijd werken compenseert, zou die kosten al al beperken. Heel veel succes!

    BeantwoordenVerwijderen